Res znate pravilno krtačiti lase?

Obstaja pravi in napačen način.

9.11.2016 ob 1:15

krtaca_shutterstock_51283090.jpg

Vedno, kadar se z lasmi pojavi težava, si pomagamo z izdelkom, ki naj bi jo odpravil. Pa naj gre za poškodovane, suhe, mastne lase, lase brez življenja ali brez volumna. Šampon, balzam ali kaj drugega je vedno na voljo. A v resnici se pot do zdravih in obnovljenih las začne drugje. In sicer pri pravilnem krtačenju. Kakšno to je, oziroma katerim napakam se gre pri tej negi las izogniti, razkrivajo vrhunski frizerji in stilisti.

Več koristnih namigov poiščite na Facebooku.

Preredko krtačenje

Kot zatrjuje stilist Neil Moodie, je prav to najpogostejša napaka. Življenjska doba lasu znaša približno sedem let in vsak dan izgubimo nekje do 120 las. Odpadli zagotovijo prostor novim in ti ste tako sproti obnavljajo. Če las ne boste krtačili dovolj pogosto, bo ta proces oviran. Odmrli ne bodo izpadli in novi ne bodo zrasli. Kako pogosto torej? Kadarkoli le imate priložnost. Če je vaša krtača prava, tega ne more biti preveč.

Napačna krtača

In tako smo pri drugi napaki: napačni krtači. Kakšna je prava? Pri mokrih laseh je priporočljivejši glavnik. Z njim začnite lase česati pri konicah in počasi nadaljujte proti lasišču. Glavnik povzroča manj pritiska in s tem stresa za mokre lase. Stilist Rob Fitch svetuje, da uporabite malo regeneratorja in glavnik s širokimi zobmi. Pri suhih laseh uporabite krtačo z mehkimi ščetinami. Najboljše so tiste v kombinaciji najlona in živalskih ščetin. Zvezde med njimi so krtače Mason Pearson, saj prav zaradi takšne kombinacije ne poškodujejo las, hkrati pa stimulirajo lasišče in na njem nastala olja enakomerno razporejajo po celotni dolžini. Bodo pa zalegle tudi druge iz podobnih materialov.

Napačno negovanje kodrov

Seveda pri krtačenju las veliko vlogo igra tudi njihova kvaliteta in za skodrane ne veljajo enaka pravila kot za gladke. »Če so vaši lasje močno skodrani ter se ponašate drobnimi kodri, suhim s krtačo prizanašajte. Večkrat na dan samo s prsti spolzite skoznje,« pravi stilistka Marcia Brady. Nobene potrebe ni, da jih krtačite 100 krat dnevno, kadar pa vendarle jih, izberite res kvalitetno krtačo oziroma glavnik in z njima negujte svoj skodrani ponos.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)