Pustne maske: Takšno poslikavo obraza lahko ustvarite sami doma (preverite, kako)

Umetnica ličenja Maja Gorenc nam je zaupala, kako se lahko čudovitih poslikav obraza lotimo kar sami doma.

17.2.2023 ob 6:53 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Pustne maske: Takšno poslikavo obraza lahko ustvarite sami doma (preverite, kako)

Pustne maske so lahko prava umetnost, ne le izpod rok kostumografov, temveč tudi mojstric ličenja. Tudi če nimate izdelanega kostuma, boste z izvirno poslikavo obraza, ki se je lahko lotite tudi sami doma, zablesteli med letošnjo maškarado.

Umetnica ličenja Maja Gorenc, katere paleto poslikav na družbenih omrežjih krasijo izjemne stvaritve, opogumlja, da se lahko tovrstnega pustnega ličenja loti vsak.

Zadostujejo že ličila, ki jih najdemo doma in jih uporabljamo za vsakodnevni »make-up«.

»Šminke lahko recimo uporabimo namesto kremnih ličil, če le imamo pravi odtenek. Jaz sama največkrat uporabim črtalo za oči pri poslikavah, v katerih je veliko linij in detajlov,« je uvodoma povedala in poudarila, da nam ni treba kupovati novih ličil niti, če se odločimo za barvno poslikavo.

»Potrebujemo le belo kremno barvo in pa senčilo v odtenku, v katerem nameravamo narediti masko. S spatulo ali nohtom postrgamo malo senčila in ga zmešamo z belo kremno barvo. Senčilo dodajamo tako dolgo, dokler ne dobimo želene pigmentacije. Je pa treba kremno barvo za daljši obstoj vedno dobro fiksirati,« je z bralci in bralkami delila uporaben nasvet.

Če se vendarle odločimo za zahtevnejšo poslikavo in doma ne najdemo primernih ličil, naša sogovornica svetuje, da kupimo kremna ličila in ličila na vodni osnovi.

»Odvisno, za kakšen motiv maske se odločimo in pa kakšne podrobnosti želimo narisati. Sama imam najraje kombinacijo obeh.«

Pri tem je opozorila še, da moramo biti pri nakupu pozorni, da »kupujemo le barve, ki so namenjene izključno poslikavam na kožo. Ne smemo uporabljati navadnih temper in vodenih barvic.«

Da bo maska zdržala cel dan. In noč

Maskerko smo poprosili tudi, da nam zaupa, kakšen trik, s katerim lahko zagotovimo, da bodo ličila oz. poslikava dovolj obstojna.

»Če uporabljamo kremna ličila, lahko končano masko 'utrdimo' s fiksirnim pudrom. S tem poskrbimo, da nam maska na obrazu zdrži cel dan. Ali pa tudi noč,« je še svetovala mojstrica ličenja, ki pravi, da lahko zgoraj omenjena ličila uporabljamo tudi za otroke. Je pa pred tem morda dobro preveriti, da so ličila brez parfumov in parabenov.

»Morda je v izogib nevšečnostim dan pred poslikavo dobro narediti tudi alergijski test.«

In katere poslikave bodo najbolj priljubljene med letošnjim pustovanjem?

»Pri otrocih so najbolj priljubljene kakšne princeske, Minioni, mačke, čebelice ter risani in filmski junaki. Pri odraslih pa imam letos največ povpraševanja po Avatar maski, kakšnih bolj izvirnih izvedbah klovna in pa fantazijskih beneških maskah,« je še zaključila maskerka, ki bo imela te dni kajpak polne roke dela.

Poslikava obraza - klovn

Potrebujemo: belo kremno barvo, poljubna barvna senčila, tekoče črno črtalo, barvico za oči, fiksirni puder v prahu.

Z barvico za oči začrtamo do mesta, do koder želimo, da seže poslikava klovna. Lahko se odločimo le za poslikavo obraza, lahko pa poslikavo nadaljujemo še v ovratnik. 

Celoten obraz (in ovratnik) pobarvamo z belo kremno barvo. Najlažje jo nanesemo s pomočjo gobice. Ko je barva nanešena, s fiksirnim pudrom v prahu utrdimo celotno masko. Za to uporabimo gobico ali večji čopič.

Oči naličimo po želji. Lahko uporabimo tudi le umetne trepalnice. S črnim tekočim črtalom na obraz narišemo ličnice in nos.

S črnim črtalom in poljubnim senčilom na obraz narišemo zvezde. Nato s poljubno barvo na usta in med narisane ličnice narišemo črto, nato pa manjše črte še navpično. Z enako barvo nad in pod očmi narišemo še trikotnike, da dobimo pravo podobo klovna.

S temno modrim senčilom osenčimo narisan nos in ličnice ter ovratnik. 

Nasvet: če imate doma micelarno vodo ali fiksirni sprej lahko katerokoli senčilo spremenimo v tekoče črtalo. Svinčnik poškropimo s sprejem, ga pomočimo v senčilo in črtalo je pripravljeno.

Poslikava obraza - slonček

Potrebujemo: črno in belo barvico za oči ter sivo in črno senčilo.

Na obraz najprej narišemo obris maske. Pri tem si lahko pomagamo s kakšno sliko na spletu.

Z belo barvico za oči pobarvamo slončkova okla, nato pa se s sivim senčilom lotimo barvanja cele poslikave. 

S črno barvico za oči dodamo sence pri ušesih in rilcu, da poslikava dobi bolj živo podobo.

Za piko na i pa na koncu dodamo še malo detajlov. S črnim črtalom najprej narišemo vdolbinice na rilcu, nato pa z belim svinčnikom za oči osvetlimo rilec ter zgornje dele ušes in glave. 

Pustne maske v zadnjem trenutku

Če niste kupili kostuma, pobrskajte po domači garderobi in zagotovo se bo našla rešitev.

Rdeča kapica: ne potrebujete prav veliko drugega kot rdečo kapo ali ogrinjalo (ali pa vsaj nekaj rdečega blaga, morda šal) ter košaro z dobrotami, vanjo lahko morda vtaknete še kakšnega plišastega volka in ste nared za karneval.

Kavboj: če doma ne najdete primernega klobuka, ga lahko izdelate iz papirja. V omari imate gotovo kakšno karirasto srajco, rutico in kavbojke. Iz kartona lahko izdelate še šerifovo značko in dodate še plastično pištolo iz otroškega zaboja z igračami.

Preberite še: Letos bo takšno šminkanje velik hit (za bolj polne ustnice)

Morda vas zanima tudi: Tajka in Tika: »Za lepo kožo ne potrebujemo veliko, pomembni so trije osnovni koraki«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)