Pet koristnih napotkov za umivanje las

Ne le šampon, pomembna je tudi prava temperatura vode.

8.3.2016 ob 10:45

shutterstock_106626536.jpg

Ni vseeno, kako umivate svoje lase. Tudi (ali bolje rečeno zlasti) od tega postopka sta namreč odvisni njihova kvaliteta in zdravje. Če boste upoštevali sledeče napotke, bodo vedno takšni, kot bi jih ravno negoval frizer.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Upoštevajte tip las. Če so vaši lasje tanjši, jih umivajte vsak drugi dan, tisti z bolj gostimi in močnimi lasmi pa naj jih umivajo dvakrat na teden. Izberite lasem primeren tip šampona. Če se vaši lasje mastijo, balzama ne nanašajte po njihovi celotni dolžini, pač pa samo na konice las, oziroma od ušes pa do konic. Tako jih boste lažje razčesali, ne bodo pa se izdatneje mastili.

Prava temperatura vode. Ta je še kako pomembna. Nikoli las ne perite s prevročo vodo, ki lasem in lasišču škoduje in spodbuja pretirano mastenje las. Mlačna voda bo z las sprala šampon, vendar ne bo dražila lasišča. Lasje bodo izjemno mehki, če jih boste na koncu splaknili s čim bolj mrzlim curkom vode. 

Prava količina šampona. Tudi ta je pomembna. S količino ne pretiravajte. Sicer je ta odvisna od dolžine las, vendar ni potrebno, da se med umivanjem tvori bogata pena. Količina te ni pokazatelj učinkovitosti šampona. Raje kot enkrat z večjim, si lase umijte dvakrat z manjšima odmerkoma šampona. Tako ga boste lažje temeljito sprali. 

Menjajte šampone. Lepo, da ste našli šampon, ki vam povsem ustreza in mu ostajate zvesti, a vendar vsaj vsaka pol leta poskusite novega. Takšnega, ki bo prav tako ustrezal vašemu tipu las. Ti se namreč na določen šampon po dolgotrajni uporabi navadijo in ta postane manj učinkovit.

Maske za lase. Te jih izdatno nahranijo in jim zato prijajo bolj, kot kozmetični izdelki iz trgovin. Priprava mask za lase je preprosta, dve izjemno učinkoviti sta denimo avokadova ali bananina. Pri obeh zmečkan sadež nanesite ne celotno dolžino las, počakajte pol ure, masko splaknite in lase umijte kot sicer. Balzam po takšni negi ne bo potreben, lasje pa bodo navlaženi in nahranjeni ter tako na videz in na otip zdravi.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)