Parfum nam lahko sledi skozi cel dan

Kako doseči, da se parfum na vaši koži ohrani ves dan?

18.2.2018 ob 5:55

parfum_ThinkstockPhotos-465659762.jpg

Parfum je zagotovo eden bolj privlačnih lepotnih izdelkov. Toda včasih imamo vtis, da vonj kmalu po nanosu izgine ali pa je opazno manj intenziven, kot bi želeli. Takrat lahko dvomimo o kakovosti dišave, velikokrat pa je obstojnost vonja odvisna od stanja naše kože, ali pa dišave preprosto ne nanašamo na pravi način oziroma na pravo mesto. K sreči obstaja nekaj trikov, ki bodo pomagali ohraniti vaš najljubši parfum ves dan.

Zdrava koža

Ali ste vedeli, da na stabilnost parfuma na koži močno vpliva splošno stanje vaše kože? Če je koža izsušena, dehidrirana in razpokana, dišava ne bo imela možnosti prodora v kožo, posledično pa se na njej ne bo obdržala. Namreč, maščoba, ki jo naša koža naravno ustvarja, deluje kot »fiksator« parfuma. Zato je hidracija ključnega pomena, saj se bo na mehki in voljni koži dišava obdržala dlje časa. Prav tako na razvoj dišave vpliva PH posameznika, lahko ista dišava na dveh osebah diši popolnoma drugače.

Bodite pozorni pri nanosu

Parfum nanesite na naravno toplejše predele telesa. V glavnem so to predeli, kjer lahko preverimo srčni utrip – zapestje, pregib komolcev ali vrat (po strani ali za ušesi) in za koleni. Na teh predelih se bo dišava pravilno razvila (upoštevaje, da dišava potrebuje do približno 40 minut, da se razvije njen pravi vonj).

Kako se dišava razvija, kaj najprej vonjamo?

Od 1 do 10 minut po nanosu vonjamo zgornje note dišave – tiste, ki so običajno zelo lahkotne in se hitro razdišijo.

Od 10 do 20 minut po nanosu vonjamo srednje note dišave – to je srce dišave, ki ji daje karakter.

Od 20 do 40 minut po nanosu vonjamo spodnje note dišave – običajno so to težke in zelo intenzivne sestavine.

Prav zato je pomembno, da damo dišavi čas, da se razdiši, upoštevati pa moramo, da se lahko na naši koži razvije drugače, kot na koži nekoga drugega, to je pa tudi razlog, da dišave drugače vonjamo oz. zaznamo.

parfum_ThinkstockPhotos-104238053.jpg

Nanašanje v slojih

V primerih, da uporabljate nežnejše dišave ali toaletne vodice, parfum popršite predse, potem pa zakorakajte v ta dišeči oblak. Tako bo parfum ujet še v vaših laseh in telesu.
Lahko se odločite tudi za losjon v istem vonju kot parfum, ali pa uporabite losjon brez vonja. To je še posebej koristno pri lažjih parfumih in pri toaletnih vodah. Če pa bi želeli, da je dišava še posebej intenzivna, pa uporabite celotno linijo ene dišave, v sledečem zaporedju: parfumski gel za tuširanje, parfumski losjon, parfumski dezodorant in nato še dišavo. S plastenjem vonja boste lahko dokaj dobro regulirali intenzivnost dišave.

parfum_gucci.jpg

Stavite na kakovost

Bolj od toaletnih vodic (EdT) so obstojni parfumi (EdP), razlika med njima je v tem, da imajo slednji večjo koncentracijo čistih esenc dišave. Kakovostni parfumi imajo praviloma višjo koncentracijo dišečih olj in vsebujejo bolj kakovostne sestavine, ki so lahko pridobljene z zelo posebnimi postopki, ki zahtevajo dolgoročen proces in kreacijo dišave s parfumerjem. Taki izdelki so po navadi nekoliko dražji, zaradi celotnega procesa izdelave dišave. Zanimivost pri cvetličnih vonjih je to, da beli cvetovi bolj dišijo kot barvni, kar je narava ustvarila zato, da jih žuželke lažje najdejo. Primer takšne dišave je Gucci Bloom.

Pravilno shranjujete dišave

Parfumi ne smejo biti izpostavljeni čezmerni svetlobi, vlagi ali visokim temperaturam. Ti trije dejavniki negativno vplivajo na obstojnost parfuma in njegovo prvotno kakovost. V tem primeru vonj zelo pogosto spremeni svoje prvotne sestavine – glavne note, s katerimi se odpre vaš najljubši parfum, pa se lahko popolnoma izgubijo. Zato poskrbite, da bo steklenička parfuma shranjena na temnem in hladnem mestu, najbolje, da kar v originalni kartonski škatlici.

Foto: Thinkstock, Gucci


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)