Najboljše in najslabše rešitve, ko se pojavi mozolj

Ne glede na to, kako hitro bi se radi znebili mozolja, nekaterim ukrepom se odpovejte za vsako ceno.

18.2.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljše in najslabše rešitve, ko se pojavi mozolj

Žalostna resnica je, da se mozolji še zdaleč ne pojavljajo zgolj v najstniških letih. Druga žalostna resnica je, da ne glede na to, kdaj neljuba tvorba nenadoma nastane na obrazu, sproži nemalo slabe volje in kliče po primernih ukrepih, ki naj bi čim prej zagotovili rezultate. A vsi niso primerni.

Kateri so priporočljivi ter kateri so na drugi strani odsvetovani, sta za Oprah Mag povedali dermatologinji Dendy Engelman in Tiffany Libby.

Ne glede na vse, mozolja nikoli ne stiskajte

Zagotovo bi bilo lepo prebrati, da obstaja način, ki v trenutku (ali nekaj urah) z obraza izbriše mozolj. Žal takšnega ni. V povprečju se mozolji celijo od enega do sedem dni, stikanje njihove vsebine proces samo podaljša.

"Med stiskanjem mozolja se bakterije prenesejo na druge dele kože, hkrati jih potisnete globlje pod povrhnjico in tako le še okrepite težavo, celjenje katere se podaljša na nekaj tednov in se na koncu lahko razvije še v trajne brazgotine ter hiperpigmentacijo.

 

Zato ne glede na to, kako mamljiva je misel, da bi iztisnili vsebino bunkice, namero v vsakem primeru opustite," sta enotni strokovnjakinji za nego kože.

Lokalno zdravljenje za boljše rezultate

V kolikor bi radi vsaj nekoliko pospešili celjenje, obstaja nekaj rešitev. Dendy priporoča preparate, ki so namenjeni lokalni uporabi in vsebujejo visoke odmerke aktivnih sestavin, kot sta denimo salicilna kislina ali benziol peroksid.

Ti učinkujejo hitro, niso pa primerni za preventivo ter za nego večjih površin obraza. Pomembno je, da jih nanašate zgolj na prizadeto mesto ter tako ublažite vnetje. Na podoben način delujejo tudi obliži za mozolje, ki z aktivnimi učinkovinam ublažijo njihov videz ter pospešujejo celjenje, neprimerno pa jih je uporabljati čez noč.

Najučinkovitejši so po besedah Engelmanove obliži, ki vsebujejo salicilno kislino, vitamin A ali olje čajevca.

Najučinkovitejši so obliži, ki vsebujejo salicilno kislino, vitamin A ali olje čajevca.

Uporabite retinoid

Uporaba retinoidov je še en način za pospeševanje celjenja mozoljev. Dostopni so v obliki krem ali gelov in so praviloma na voljo na recept.

A kot opozarja Libbyjeva, je pri uporabi treba dosledno slediti navodilom zdravnika, da zaradi uporabe teh preparatov ne bi pretirano poškodovali kože.

Ne razmišljajte o zobni pasti

Globoko je zakoreninjen mit, da zobna pasta pospeši celjenje mozoljev, vendar strokovnjaki za nego kože uporabo te v ta namen odsvetujejo. Kajti, kot je povedala Engelmanova:

"Sestavine v zobnih pastah niso namenjene rabi na koži. Jedilna soda, alkohol, vodikov peroksid in druge snovi pretirano izsušijo polt ter povzročijo njeno luščenje ali pekoče poškodbe. Povedano preprosto: zobne paste ne uporabljate na obrazu."

In za konec: vedno lahko uporabite korektor

Zaradi enega mozolja ne bo konca sveta in vedno vam je na voljo korektor, ki skrije neljubo tvorbo dokler se ta ne zaceli.

Engelmanova navaja, da nanjo najprej nanesete sredstvo za celjenje, nato pa korektor in ga dokončno prekrijete z mineralnim pudrom.

Libbyjeva se z njo strinja in priporoča formule, ki so namenjene občutljivi in za mozolje dovzetni koži, kar pomeni, da so jim je dodana eterično olje čajevca ali alfa ter beta hidroksi kisline. Tovrstni korektorji učinkovito prekrivajo nepravilnosti in hkrati pospešijo celjenje mozoljev.

Preberite še: Zakaj koža ljubi med

Morda vas zanima tudi: Akne na čelu: Zakaj se pojavijo in kako jih odpraviti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)