Najbolj osnovni koraki pravilnega čiščenja kože, ki naj bi jih poznala vsaka ženska

Ko boste enkrat odkrili zase ustrezno rutino, bodo rezultati vidni tudi drugim.

5.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Najbolj osnovni koraki pravilnega čiščenja kože, ki naj bi jih poznala vsaka ženska

Ali svoj obraz umivate z vročo vodo? Potem čiščenje žal ni pravilno. Po večerni rutini občutite zategovanje kože? Tudi to je znak, da nekaj ne delate prav. Pri tem pa še zdaleč niste edini. Raziskava, ki jo je v 23 državah z 10.000 anketiranci naredila dermokozmetična znamka Cerave prikazuje, da 69 % vprašanih za čiščenje obraza uporablja toplo ali vročo vodo, 67 % vprašanih za čiščenje obraza ne uporablja pH uravnoteženih izdelkov, 42 % vprašanih za čiščenje obraza uporablja samo vodo, 31 % vprašanih po čiščenju obraza občuti »škripajočo čistočo«, kar kaže na poškodovano kožno pregrado in 30 % vprašanih meni, da čiščenje ne more pomagati obnoviti njihove kožne pregrade.

Po drugi strani pa anketiranci, ki so upoštevali priporočila dermatologov, navajajo, da se je zdravje njihove kože v zadnjem letu izboljšalo. 59 % anketirancev uporablja čistilni izdelek za obraz (v primerjavi z 41 % anketirancev, ki se niso posvetovali z dermatologom).

In kaj svetujejo dermatologi? »Pravilno čiščenje obraza je ključen prvi korak k učinkoviti rutini nege kože,« pravi ameriški dermatolog dr. Ted Lain. »Pomembno je, da se pacienti posvetujejo s svojim dermatologom in izberejo čistilni izdelek, ki ima uravnoteženo pH-vrednost, ne vsebuje dišav in ima pomirjujoče sestavine, tako da ne bo oslabil kožne pregrade«, dodaja.

Če nimate hujših težav s kožo in posveta pri dermatologu ne potrebujete, si večerno rutino čiščenja obraza lahko sestavite sami. Kar morate vedeti je, kakšen je vaš tip kože; mastna, suha, normalna, mešana. Na podlagi tega izberite izdelke za čiščenje.

 

Kako se lotiti

Zjutraj za odstranjevanje čez noč nastalega sebuma uporabite nežen čistilec z ustreznim pH-jem. Nato sledijo tonik, serum in vlažilna krema. Kožo zaščitite tudi z SPF-om. Zvečer se rutina malce podaljša, saj začnemo z dvojnim čiščenjem; uporabimo miceralno vodo, čistilno olje, peno za čiščenje ali nežen čistilec, kar vam najbolj ustreza. Če niste vajeni dvojnega čiščenja, mu dajte vsaj priložnost in vztrajajte nekaj časa, obljubimo, da boste že kmalu videli rezultate. Čiščenje je namreč prvi korak do čudovite kože in z njim lahko dosežemo res izjemne učinke. Po dvojnem čiščenju kožo tonirajte s tonikom, nato sledi serum in čez serum vlažilna krema. Vsake toliko v večerno rutino čiščenja obraza dodajte piling, ki temeljito odstrani odmrlo kožo. In če se vrnemo na prvo trditev, ki jo je potrdilo kar 69% anketirancev, da pri čiščenju uporabljajo vročo vodo – ta bi vsakič morala biti mlačna, obraza pa po čiščenju ne drgnemo z brisačo temveč le nežno popivnamo.

Pri raziskovanju in uvajanju svoje negovalne rutine pa se moramo pripraviti na nekaj eksperimentiranja. Povsem verjetno je, da ne bomo takoj našli izdelkov, ki nam ustrezajo. Prav tako se nam kateri od korakov v rutini ne bo zdel primeren za našo kožo, nekateri recimo izpuščajo toniranje. Pri negi kože je potrebna vztrajnost, nobeni dosežki se ne bodo prikazali čez noč, a glede na to, da že ptički na veji čivkajo o pomembnosti čiščenja kože, je vredno temu delu svoje rutine posvetiti nekaj truda in časa.

Preberite še: Lepotna industrija pod drobnogledom: Obljube, ki jim nikar ne nasedajte

Morda vas zanima tudi: Zogan, japonska masaža obraza, ki odpravlja gube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)