Lepotni odmerek: Kako izbereš pravo šminko zase?

Vsaj eno v hudi barvi in z lepo embalažo pač moraš imeti! Dober izgovor, kajne?

21.11.2016 ob 10:40

katarina_manjsa.jpg

Zelo preprosto, vsaj zame, a v praksi se velikokrat izkaže, da je izbira tega kultnega ličila lahko tudi trd oreh. Zbrala sem nekaj nasvetov, idej in pravil, ki se jih je dobro držati, da ne bo nepotrebnega nezadovoljstva.

1. Prekrivnost

Si za konkretno definicijo ali samo za rahlo poudarjanje? Od tega je namreč odvisno, ali boš iskala šminke s polnim prekrivanjem ali pa takšne, ki so polprosojne, t. i. stain šminke (kar v prevodu pomeni madež). Prednost polnoprekrivnih je v tem, da z enim ali dvema potegoma popolnoma prekriješ ustnice in jim pričaraš barvo. Polprekrivne so po drugi strani primerne za hitre nanose, ne potrebuješ ogledalca in lahko jih kombiniraš z vsakim make upom.

2. Kje sploh začeti?

Toliko barv je na voljo, boš rekla, a kako naj vem, katera mi pristaja? Ima tvoja koža topel ali hladen podton? Če uporabljaš puder in imaš pravi odtenek, potem se odgovor skriva že tukaj: rumenkasti so pudri za tiste s toplim podtonom, medtem ko rožnati pudri pristajajo hladnejšim. Tako se, grobo rečeno, tvoja možnost za izbiro ustrezne barve šminke, ki ti pristaja, tako rekoč prepolovi. Če si topla, potem izbiraš med vsemi toplimi odtenki šmink, od temnih do svetlih, če pa je tvoja naravna obarvanost hladna, potem izbiraš med hladnimi odtenki.

sminka_shutterstock_304516964.jpg

3. Opazne ali samo minimalno poudarjene?

Si ljubiteljica neopaznih ustnic in jih želiš samo minimalno poudariti ali hočeš opazne ustnice in torej iščeš kričečo barvo? Sama sem ljubiteljica opaznih, močnih barv (beri: rdečih), najraje uporabljam takšne, medtem ko neopazne odtenke, s tujko poimenovane skrajšano YLBB (Your Lips But Better) uporabljam takrat, kadar imam močneje naličene oči ali kadar pač nimam dneva za rdečo.

4. Mat, bleščeč ali satenast videz

O trendu mat ustnic sme že pisala. Pred tem seveda niso bile vse šminke svetleče in bleščeče, obstajal je tudi satenasti finiš, nekakšen predhodnik mat učinka, ki je za moj okus bistveno lepši in bolj naraven. Še vedno imaš na voljo tudi takšne teksture šmink. Preizkusi, kakšen učinek na tvojih ustnicah deluje najbolje. Mogoče pa si za moker, bleščeč videz, v tem primeru ti bodo všeč glosi (obstajajo prosojni in močno prekrivni).

sminka_shutterstock_233907649.jpg

5. Obroba

Je nujna? Za popolno in pravilno naličene ustnice vsekakor, za vsakodnevno hitro uporabo pa po moje niti ne –odvisno je tudi od tega, kakšen nanos šminke imaš, ali samo popivnaš ustnice z barvo ali pa šminko naneseš v debelejšem sloju (to kliče po obrobi in bolj natančnem nanosu). Vsekakor je bolje biti brez obrobe, kot da je ta pretemna, to je res mimo in še kar opažam na puncah. Pri izbiri obrobe se sama bolj kot na približanje barve šminki (kajti to se pri veliko različnih odtenkih šmink lahko izkaže za dokaj komplicirano) osredotočim na to, da je obroba čim bolj podobna barvi mojih ustnic. Rob poskrbi za natančnejši nanos šminke ali glosa in za boljšo definicijo ustnic, prepreči pa tudi razlivanje šminke v drobne gubic okoli ustnic. Če pa imaš svinčnik v barvi, zelo podobni šminki, ga seveda uporabiš. Pri občrtovanju raje kot v eni potezi naredi obrobo v več presledkih, bolj naravno bo. Če nisi vešča optičnega premikanja roba ustnic, tega raje ne počni, ker je rezultat lahko zelo komičen – in tega si ne želiš.

6. Cena

In na koncu še večno vprašanje: ali se poceni šminke razlikujejo od dražjih? Ko sem sama začela razmerje s šminkami, je cena igrala vlogo, cenejše šminke so praviloma izsušile ustnice. Danes ni več tako, tudi med poceni znamkami lahko izbiraš tako trendne kot zadovoljivo kakovostne šminke. Moram pa ti priznati, da pri šminkah padam na embalažo, in nekaj jih imam v zbirki samo zaradi embalaže, čeprav bi enak odtenek našla tudi pri cenejših ponudnikih.

Pri šminkah sem morda snob, a vsaj malo me tolaži dejstvo, da je to edini kozmetični izdelek, ki se je menda tudi v času največjih kriz prodajal enako (ali celo še bolj) uspešno kot v času blaginje. Kaj ti to pove o šminki? Da vsaj eno v hudi barvi in z lepo embalažo pač moraš imeti! Dober izgovor, kajne?

Lepotni odmerek je napisala Katarina M. Bajt

Foto: Shutterstock, Dejan Javornik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)