Korak po koraku: Zadimljene oči

Zadimljene oči so klasika ličenja za večerne zabave. Naučimo se pravilnega postopka.

14.12.2019 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Ajda Janovsky (revija Suzy)

Korak po koraku: Zadimljene oči

Še v začetku letošnjega leta je kazalo, da se zadimljene oči poslavljajo, nato pa je februarski teden mode v New Yorku dokazal, da ne moremo brez priljubljenega dramatičnega sloga ličenja oči.

Kot nakazuje že ime, zadimljene oči ustvarimo s kombinacijo temnega, navadno črnega ali sivega senčila in črtala za oči. Z zabrisovanjem dosežemo, da se temnejši toni nežno prelivajo v svetlejše, kar ustvarja želeni videz.

Prvi znani navdušenci nad zadimljenimi očmi so bili stari Egipčani. Oči so obrobljali s prahom iz zdrobljenih mineralov, da bi se zaščitili pred očesnimi boleznimi ter odgnali slabe duhove. V popularni kulturi velja za njihovo ikono Elizabeth Taylor, ki je s svojimi čudovitimi zadimljeno naličenimi vijoličnimi očmi zablestela v Kleopatri, kjer so umetniki ličenja namesto sivega ali črnega senčila uporabili temno modrega.

Zadimljene oči so v zgodovini lepote osvajale v številnih barvnih različicah, od opečnatega senčila in črtala pa do zelenega senčila in črnega črtala, a najbolj priljubljena kombinacija ostaja prav klasična sivo-črna oziroma čokoladna.

 

Kako jih ustvariti?

Zadimljene oči so klasika ličenja za večerne zabave, tudi najbolj bleščeče, ki nas čakajo v prihajajočem prazničnem mesecu. Potrebujete mehak črn ali čokoladno rjav svinčnik ali črtalo za oči, ki z lahkoto drsi po koži, maskaro za bogat volumen ali umetne trepalnice.

Strokovnjaki svetujejo, da pri ličenju uporabimo podlago (prajmer), ki prepreči, da bi temno senčilo padalo na področje pod očmi in morebitne podočnjake še potemnilo. Umetnica ličenja Tina Fabjan svetuje, da si pred vsakim ličenjem oči veke na debelo namažemo s korektorjem, nato s svinčnikom obrobimo najprej notranjo stran zgornje veke, nato pa narišemo črto tik ob trepalnicah še na zunanjo in zatem nanesemo senčilo. Potem ponovno vzamemo v roke svinčnik in podaljšamo linijo navzven iz zunanjega kotička oči.

V prazničnih dneh bo še posebej uporabna različica zadimljenih oči z zlatimi bleščicami.

Nazadnje s čopičem zabrišemo ostre prehode med svinčnikom in senčilom. Ličenje zaključimo z nanosom maskare. Če niste vešči ličenja, ne skrbite – ker ličila razmažemo, je končni učinek dober, tudi če linije niso narisane najbolj natančno.

Praznična različica

V prazničnih dneh bo še posebej uporabna različica zadimljenih oči z zlatimi bleščicami. Najlepši videz, ki ni preveč vpadljiv, je ustvarila mehiško-ameriška blogerka Vegas Nay. Zanj na veke najprej nanesemo podlago (prajmer). S kremastim svinčnikom temne barve z nekoliko leska pobarvamo veko in zabrišemo. Uporabimo paleto z veliko različnimi barvami – blogerka svetuje Naked Palette znamke Urban Decay.

Prek nanosa s svinčnikom na veki nanesemo še lesketajoče se črno senčilo – ne pozabimo na predel ob robu trepalnic. Nato uporabimo temno bronast odtenek, ga nanesemo na področje, kjer je oko vdrto, in s krožnimi gibi čopiča zabrišemo v smeri proti obrvem.

Nazadnje uporabimo svetlobež odtenek in z njim obarvamo del med obrvmi in prej omenjenim vdrtim predelom. Vzamemo zlato senčilo in ga nanesemo na spodnjo veko tik ob trepalnicah, potem pa še te naličimo. Dodamo zlate bleščice na notranji rob spodnje veke in obrobimo oči s črnim črtalom.

Preberite še: Stevo o frizerskih trendih za 2020: Obsedeni bomo z lasmi

Morda vas zanima tudi: Lepotne skrivnosti Ane Klašnja: Uporabljam parfum, ki tako zelo diši, da bi najraje samo sebe pojedla!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)