Skrivnosti umetnice ličenja Tine Fabjan: Kako naličimo oči

Vizažistka Tina Fabjan nam je zaupala konkretne trike, kako do popolnega make upa.

4.11.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages, Osebni arhiv

Slika avtorja - Ajda  Janovsky Piše:

Ajda Janovsky

ajda.janovsky@delo.si

Skrivnosti umetnice ličenja Tine Fabjan: Kako naličimo oči

Oči so ogledalo duše, najlepši del obraza, ki, če ga znamo pravilno poudariti, zasije v vsej svoji lepoti. Kako jih pravilno naličiti, smo odkrivali na DM delavnici ličenja oči z umetnico ličenja Tino Fabjan, ki nam je zaupala, tudi nekaj lepotnih skrivnosti, ki jih poznajo le profesionalci. 

Prava barva senčila

»Barve so, tako kot v življenju, tudi pri ličenju izjemno pomemben dejavnik. Vsak vizažist mora obvladati barvno teorijo. Koristno pa je, da o njej kaj vemo, tudi, če ličimo samo sebe. Določene barve pristajajo določeni barvi oči,« poudarja umetnica ličenja. Posamezni barvi oči najbolj pristaja barva, ki je komplementarna naravnemu odtenku, razlaga Tina Fabjan. Tako modrim očem najbolj pristajajo oranžni, marelični, zlati, skratka topli toni, zelenim očem pa rdeči, opečnati ter toni v vijolični barvni lestvici. Najbolj enostavne so rjave oči, ki jim pristajajo praktično vsi odtenki. Ker je rjava seštevek vseh treh osnovnih barv in je nekako kot črna s katero lahko vse kombiniramo. Končna odločitev katerega bomo izbrali, je odvisna od ostalih dejavnikov, na primer barve las. In kako uporabljamo bela in črna senčila, ki so običajno del palet s senčili? »Bela in črna v slikarstvu veljata za barvni svetlobi in ne barvi, s katerima temnimo ali svetlimo eno barvo, enako velja pri ličenju, belo in črno senčilo uporabljamo ob bolj živih senčilih, z njima jih umirimo,« pojasni.  

Barva oči in odtenek senčil  

modre oči: oranžna - prevladajo naj topli toni
zelene oči: rdeča, vijolična - prevladajo naj topli toni
rjave oči: vsi odtenki 

Črno ali rjavo črtalo? (mirna roka ni pomembna)

Brez črtala za oči pri ličenju oči pač ne gre. Večinoma uporabljamo črno, ki pa jo lahko zamenjamo s temno rjavo. »Temno rjava je toplejša barva in zato na obrazu deluje bolj mehko. Primerna je za zrelejše obraze, saj obraz pomladi. Črtalo nanesemo na zgornjo veko, tik ob koreninah trepalnic in enako spodaj, po korenu trepalnic. Tako bodo trepalnice delovale bolj goste, tudi če še nimate maskare. Linijo zgoraj ob trepalnicah lahko narišete tudi črtkasto. Nič hudega, če ni najbolj ravna. Vzemite aplikator za senčila v obliki gobice ali čopič in zabrišite neravne dele v zadimljeno linijo. Črtalo za oči je lahko edino ličilo, ki ga uporabite na očeh za vsakodnevni videz – senčil sploh ne potrebujete,« razkriva umetnica ličenja. Čeprav je črtalo pomembno, pa lahko pridete skozi tudi brez njega. Namesto črtala lahko uporabite t. i. setting sprej. Poškropite nekaj spreja v pokrovček, pomočite vanj čopič. S pomočjo čopiča in črnega senčila za oči narišite črto na veko. 

Senčenje vek po korakih

1. narišemo črto na notranjo stran zgornje veke (pod trepalnicami)
2. narišemo črto na zunanjo stran zgornje veke (nad trepalnicami)
3. razmažemo zgornji nanos s tanjšim in nato nekoliko debelejšim čopičem, da dobimo lepo linijo
4. nanesemo senčilo – najbolj svetlo naj bo na zgornjem zunanjem delu očesa, ter notranjih kotičkih najtemnejše tik ob trepalnicah

Maskara – lepotna pika na i  

»Maskare v osnovi opravljajo dve funkciji – trepalnice podaljšajo in poskrbijo za večji volumen. Večinoma ženske želimo v eni maskari oba učinka, kako intenzivna pa sta, pa je odvisno od okusa,« pravi Tina Fabjan. Najpomembnejši del maskare je krtačka, od katere je tudi odvisno, kako bo maskara videti na trepalnicah. Če bi aplikatorje prečno prerezali, bi opazili, da so nekatere krtačke debelejše (krožnica prereza je širša), nekatere pa tanjše. »Bolj debela, ko je krtačka, večja je površina maskare, kar pomeni, da več maskare ostane na trepalnici,« razloži umetnica ličenja. Če želimo bolj dramatičen videz, izberemo krtačko z večjim premerom v prerezu in debelejšo krtačko. Ni pa vedno tako, ker se tehnologija razvoja odvija z izjemno hitrostjo. Tiste, ki prisegate na skrbno ločene trepalnice, si boste najlažje pomagale do želenega videza s čim bolj silikonsko krtačko, saj so silikonske ščetine ulite v kalup in so tako enakomerno razporejene po držalu krtačke. Ščetinaste maskare (kot Max Factor 2000 Calorie) ne razporedijo tako enakomerno, njihov volumen je drugačen, a ravno tako popoln. Pomembno je, da se sami odločimo, kakšnih trepalnic si želimo. Krtačke v obliki stožca so zelo uporabne za skrbno ličenje trepalnic v kotičkih oči. »Dobro je imeti doma glavniček za trepalnice, s katerim trepalnice še enkrat razčešemo še preden se maskara posuši. Maskara mora biti dokaj tekoča, da ne zlepi trepalnic, vsaka pa jih zlepi vsaj malo, in do tem mere da odebeli vsako trepalnico in s tem ustvari volumen. « pravi. Za boljši učinek Tina Fabjan svetuje, da maskaro na spodnje trepalnice namesto z aplikatorjem, nanesemo s pomočjo čopiča. Tako se bomo izognili 'panda učinku'. 

Oblike krtačk in njihov učinek

stožičasta krtačka – notranji kotički nežno obarvani zunanjim zelo podrejeni, primerna je za »mačji videz«

zaobljena krtačka – za izjemen volumen in bogat poudarek trepalnic.

krtačka, ki sledi liniji očesa – ukrivljena krtačka, za privzdignjene trepalnice z volumnom, primerna za majhne, vdrte oči.

ravna krtačka – za naraven videz in zelo ločene trepalnice 

 

Preberite še: Dejanja, zaradi katerih greste vaši kozmetičarki res na živce

Morda vas zanima tudi: Na testu: Maskara Essence volume stylist 18h lash extension

Priporočamo še: Je vaša maskara varna? Test razkriva, da jih večina vsebuje kemikalije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)