Kako skrbeti za suhe, grobe roke, ki so posledica preventive pred novim koronavirusom

Pogosto umivanje ter razkuževanje rok varuje pred okužbo s koronavirusom, žal pa povzroča suho in grobo polt.

18.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako skrbeti za suhe, grobe roke, ki so posledica preventive pred novim koronavirusom

Sedaj je že vsem povsem jasno: roke je treba redno in dosledno umivati z milom in toplo vodo, jih militi vsaj 20 sekund in se posluževati tudi razkužil ter s tem preprečiti okužbo z virusom COVID-19.

A kaj se zgodi s kožo na rokah tedaj, ko je pogosto izpostavljena vodi, milu ter razkužilu? Velika verjetnost je, da postane suha, groba ter celo vneta in razpokana.

Kako vse to preprečiti? Najboljše nasvete za USA Today ponuja dermatologinja Alina Bridges s klinike Mayo.

Umivanje s kože odstranjuje naravna olja

"Na naši koži so naravna olja, ki skrbijo za njeno vlažnost, elastičnost in s tem mehkobo. Med pogostim umivanjem se olja spirajo s povrhnjice in se ne obnavljajo dovolj hitro, da bi lahko polti nudila dovolj zaščite. Zlasti so do njih neprijazna razkužila, ki morajo v namen preventive pred novim koronavirusom vsebovati vsaj 60 odstotkov alkohola."

"Posledično se koža ob stiku z njimi izsuši ter razpoka. Nekateri so za ta pojav dovzetnejši od drugih, dejstvo pa je, da ob pogostem umivanju in razkuževanju do njega pride pri večini," je neprijetno posledico zaščite pred okužbo izpostavila dermatologinja in nanizala nasvete, kako vse skupaj vsaj nekoliko omiliti.

 

Vlaženje takoj po umivanju pomaga

Najboljša zaščita pred izsušitvijo rok je uporaba vlažilnega sredstva takoj po umivanju, ko je koža na njih še nekoliko vlažna.

"Tedaj vase vsrka največ vlažilnih sestavin in jih lažje zadrži v notranjih plasteh," navaja Bridgesova ter dodaja, da bi se morali prav zato izogibati pretiranemu brisanju ali sušenju rok. Pred nanosom izbranega sredstva je priporočljivo z njih zgolj popivnati odvečno vodo.

Krema je boljša od losjona

Večina losjonov je izdelanih na osnovi vode, zato so manj učinkoviti kot kreme, katerih osnova je olje. Slednje so namreč gostejše, hkrati sestavine iz njih lažje prodrejo v globlje plasti ter tam zadržujejo vlago.

A tudi pri izbiri kreme bodite pozorni na nekaj postavk: "Izdelki naj ne vsebujejo dražečih snovi, kot je denimo retinol, zato kreme proti staranju v tem primeru niso priporočljive. Zlasti, če je vaša koža občutljiva, izbirajte takšne brez dodanih dišav, raje se odločite za  izdelke z dodatkom silikonskega olja dimetikon ali karitejevega masla."

Za maksimalen izkoristek kreme

V kolikor redno vlaženje s primerno kremo ne zaleže, dermatologinja priporoča, da zvečer pred spanjem na roke nanesete bogato plast kreme, čeznje pa poveznete bombažne rokavice. Tako bo lahko polt čez noč absorbirala vse aktivne sestavine.

Podnevi rokam večkrat privoščite parafinsko kopel ali masko. V prvem primeru parafin segrejte na približno 40 stopinj Celzija in vanj večkrat zapovrstjo pomočite dlani in zapestja, v drugem ga v debelem sloju nanesite na roke in pustite učinkovati od deset do 15 minut.

Vedno z vami

Vedno imejte pri roki vlažilno kremo in jih čim večkrat negujte z njo.

"Sama imam eno v torbici, eno v avtomobilu, na mizi, skratka povsod, da lahko redno, ob vsaki priložnosti vlažim roke," način, ki pomaga do lepih, navlaženih in negovanih rok, kljub temu, da okoliščine do njih niso prijazne, na podlagi lastnih izkušenj niza dermatologinja.

Preberite še: NAREDI SAMA: Domača krema za nego suhih rok

Morda vas zanima tudi: Najboljša zaščita rok v hladnih mesecih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)