Korak po koraku odstranimo permanentni lak (svetuje Viki)

Odstranjevanja shellaca, gelisha in drugih permanentnih lakov se lahko lotimo doma. A po navodilih.

31.3.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Da. M.

Korak po koraku odstranimo permanentni lak (svetuje Viki)

Kozmetični in lepotilni saloni so zaprti in četudi se odstranjevanje permanentnega laka te dni zdi zadnja skrb, pa neurejeni nohti zelo verjetno motijo marsikatero žensko. Grobo in odstranjevanje na silo, kot sta praskanje ali lupljenje laka z nohta, lahko pusti trajne posledice in se vam lahko nohti kasneje hitreje lomijo ali zatrgajo.

Zato smo Viki Leški, lastnico priljubljenih ljubljanskih salonov Viki's Place vprašali, kako si sami doma lahko odstranimo permanentni lak.

Viki pravi, da za najboljši in najbolj varen način odstranjevanja gel laka rabimo nekaj časa in potrpljenja, a je vredno truda, da se nohti ohranijo zdravi in brez poškodb. Permanentni laki se med seboj razlikujejo. Večina vsebuje gel in ga je zato težje ostraniti.

Vse, ki nosijo Shellaca imajo prednost, saj se ta lažje odstrani in ni potrebno dodatno piliti nohta.

Kaj potrebujete?

Nežno pilico za nohte, bombažno vato, odstranjevalec laka za nohte z acetonom, aluminijasto folijo in potiskač za obnohtno kožico (zaželjeno je, da je to lesena palčka). Viki je v tem času izolacije poskusila Shellac odstraniti tudi z odstranjevalcem, ki ne vsebuje acetona. Postopek je bil uspešen. Zakaj? Shellac je edini permanentni lak, ki s svojo patentirano formulo omogoča, da lak diha, odstranjevanje pa je nežno.

Korak po koraku

Ne glede na to, kateri permanentni lak imate, zagotovo vas zanima, kakšen je postopek. Viki svetuje tako:

1 - Umijte roke in razkužite. Kožo okoli nohta in blazinice prstov namažite z oljem za obnohtno kožico ali mastno kremo.

2 - Vatirane blazinice razrežite na 4 enake dele.

3 - Alu folijo raztrgamo na koščke. Njihova velikost mora biti dovolj velika, da se ovije okoli prsta in dobro oprime nohta.

Če nimate aluminijaste folije, lahko uporabite navadno folijo za hrano. Ta metoda je zelo priročna. Vendar je potrebno več časa za delovanje. Če nimate nobene folije za živila, lahko uporabite običajno plastično vrečko, ki ste jo predhodno razrezali na koščke želene velikosti.

4 - Vsak kos bombažne blazinice namočite v aceton in ga nanesete na nohtno ploščo.

Če nimate doma acetona, lahko v tem primeru uporabite izopropilni alkohol ali odstranjevalec laka, ki ne vsebuje acetona. Tehnika ostane nespremenjena. Njena prednost je nizka cena in dostopnost. Izopropilni alkohol pa čas delovanja podaljša kot pri acetonu. (to so naše izkušnje pri odstranjevanju Shellac-a).

5 - Na vrhu bombažne blazinice folijo tesno zavijte okoli prsta. Počakajte približno 10 - 15 minut. Priporočljivo je, da vatirano blazinico odstranite z rotacijskimi gibi, tako boste odstranili več laka.

Foto: Žiga Leški

6 - Ostanek laka nežno postrgajte z lesenim potiskačem. Če se premaz ne odstrani, ga lahko znova zavijete v blazinico, počakate nekaj minut.

7 - Na koncu uporabite bogato kremo za roke in olje za obnohtno kožico.

Iz domače kuhinje lahko uporabite kokosovo olje in ga vmasirajte v nohte in obnohtno kožico ter pustite delovati nekaj časa. Najbolje je, da olje nanesete na prste in potem masirate nohte druge roke, ko se olje malce segreje na vaši koži.

In še izjemno koristni napotki mojstrice Viki:

Pomembno je, da ne pozabite, da po odstranitvi folije in bombažne blazinice ne smete pustiti predolgo časa brez pozornosti. Ob stiku z zrakom se gel-lak hitro strdi in odstranitev prevleke postane problematična.

Nekateri permanetni laki na trgu vsebujejo več gela. Zato se težje odstranijo.

Za nežno odstranjevanje brez poškodb svetujemo, da popilite zgornjo plast laka, pred nanaesete blazinice namočene v acetonu in dobro ovije s folijo. Bistveno je, da površina nohta postane hrapava, torej ne odstrani vse barve ampak samo lesk.

- pustite delovati 15 - 20 minut

- nežno postrgate lak

- ko odstranite lak, bo ostal hrapav občutek na nohtu, ki ga z nežno popilite (pilite proti nohtni konici). Uporabite nežno pilo za oblikovanje naravnih nohtov.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)