Anti-age za telebane: Zdaj končno vemo, kako začeti z anti-age nego

Kozmetologinja Tajka Selan nam je na preprost in jasen način razložila, kako se v poplavi vseh nasvetov znajti in ustrezno poskrbeti, da bo naša koža lepa tudi v zrelih letih.

29.1.2020 ob 5:55 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

 Anti-age za telebane: Zdaj končno vemo, kako začeti z anti-age nego

Anti-age nega - fraza, ki mi zadnjih nekaj mesecev vsak dan odzvanja v ušesih. Ko slišim o anti-age negi, me kar strese, priznam. Pa ne zato, ker bi si zatiskala oči pred staranjem, temveč zato, ker se v poplavi vseh informacij in poplavi produktov preprosto ne znajdem več in ne vem, kje in kako začeti. Ker verjamem, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi druge ženske, sem za pomoč in odgovore na najbolj osnovna vprašanja o anti-age negi kože povprašala kozmetologinjo Tajko Selan, ki na svojem blogu cosmedoc.si in na Instagramu deli nasvete o negi koži in predstavlja najrazličnejše produkte.

Pravijo, da je z anti-age nego potrebno začeti že v dvajsetih, ko še ni prvih znakov staranja. Kdaj je po vašem mnenju pravi čas?

Tako je. Z anti-ageing nego je bolje začeti prej kot prepozno, saj ko so enkrat narejene poškodbe v koži, je te izredno težko odpraviti. Seveda je naravno staranje popolnoma logičen proces, ki se mu ne moremo izogniti, a večinoma so zunanji dejavniki tisti, ki pospešijo staranje kože.

Mednje štejemo nezaščiteno izpostavljanje soncu, kajenje, uporabo agresivnih kozmetičnih izdelkov (ki vsebujejo veliko dišav, alkoholov). Največ koristi si naredimo tako, da že v dvajsetih pravilno negujemo svojo kožo, redno in vsakodnevno uporabljamo pravilno količino kreme z zaščitnim faktorjem SPF in da uporabljamo izdelke, ki vsebujejo antioksidante. Na tem mestu bi dodala, da po 20. letu starosti količina kolagena v koži začne upadati in vsako leto pade za odstotek in pol.

Uporabljajmo izdelke, ki vsebujejo antioksidante.

Če zaključim, mislim, da so dvajseta odlična za začetek ''anti-ageing'' nege.

Kakšna je anti-age nega mlade kože? Verjetno se razlikuje od nege zrele kože ali se motim?

Vsekakor se anti-age nega mlade in zrele kože med seboj razlikujeta, a imata tudi veliko skupnega. V dvajsetih in zgodnjih tridesetih delamo predvsem na preventivi. Kot sem že zgoraj omenila, z redno uporabo sončne kreme, ustreznim vlaženjem ter uporabo antioksidantov. Medtem ko pri zreli koži že odpravljamo vidne znake staranja, kot so gube, hiperpigmentacije, povešenost kože.

Pri zreli koži velikokrat pridejo v poštev kozmetično aktivne sestavine, kot so retinoidi ali hidroksi kisline, pa tudi kozmetični tretmaji in dermokorekturne nege. Pri zreli koži lahko tudi z ustrezno nego doma dosežemo določene rezultate, a v večini primerov so poleg tega potrebne še nege v ustreznih salonih. Velja pa pri zreli koži popolnoma enako pravilo kot pri mlajši, glede uporabe kreme z zaščitnim faktorjem. Tudi, če delate vse prav, hodite na nege, ne uporabljate pa kreme z zaščitnim faktorjem, ste ves trud in denar vrgli v nič.

Na trgu je malo morje izdelkov, zato se pogosto težko znajdemo in najdemo pravi izdelek zase. Kako se lotiti anti-age nege? Bi lahko za začetek izpostavili en produkt ali pa največ tri, ki bi jih morala imeti vsaka mlada ženska?

Izdelkov je toliko, da se tudi strokovnjak izgubi. Pri anti-ageing negi bi izpostavila tri najbolj pomembne izdelke, ki jih mora imeti vsaka ženska in to so vlažilni serum, serum z antioksidanti in sončna krema z zaščitnim faktorjem vsaj SPF30.

Tudi, če delate vse prav, hodite na nege, ne uporabljate pa kreme z zaščitnim faktorjem, ste ves trud in denar vrgli v nič.

Zakaj je potreben vlažilni serum?

V naši koži je okoli 13 odstotkov vlage in če ta odstotek pade, se koža hitreje povesi. Postane tudi bolj občutljiva na zunanje dejavnike, kar se lahko kaže kot rdečica, zategovanje in zbadanje. Z uporabo vlažilnega seruma zagotovimo ohranjanje primernega odstotka vlažnosti.

Drugi nujen izdelek pri anti-ageing negi je serum z antioksidanti. Antioksidanti so sestavine, ki imajo sposobnost uloviti in nevtralizirati škodljivo delovanje radikalov, ki se tvorijo v koži po izpostavitvi UV sevanju, kajenju ali nepravilni negi. Med najučinkovitejše antioksidante štejemo vitamin C, vitamin E, koencim Q10 in druge. Z uporabo seruma z antioksidanti preprečimo škodljivo delovanje radikalov v koži in tako preventivno delujemo na nastanek poškodb kože.

Zadnji, a mislim, da tudi najbolj bistven korak v vsakodnevni rutini, bi morala biti sončna krema. Sončna krema nas zaščiti pred tvorbo radikalov v koži, ščiti nas pred nastankom opeklin in prehitrim staranjem kože. Je pa potrebno poudariti, da je potrebno uporabiti zadostno količino sončne kreme za ustrezno zaščito in sicer polovico čajne žličke za celoten obraz, ali kot se v stroki radi pošalimo, poln kazalec in sredinec sončne kreme.

Ko je govora o anti-age negi, se ta najprej navezuje na ustrezno čiščenje obraza, ki je ključna predpriprava za nadaljno nego. Kako se pravilno lotimo čiščenja?

Čiščenje kože je res predpriprava na celotno nego in je bistvenega pomena, saj s čiščenjem odstranimo nečistoče s površine kože. Žal z vodo ne moremo odstraniti v olju topnih nečistoč. Tudi, če se vsakodnevno ne ličimo, se na površini kože nabere veliko nečistoč z zunanjega okolja, hkrati pa se čez dan koža tudi malenkost zmasti in vse to je potrebno odstraniti.

Če koža ne bo prej ustrezno očiščena, lahko nanašate tudi kreme za 100 evrov, pa to ne bo imelo želenega učinka.

Z ustreznim čiščenjem preprečimo, da bi se umazanija nabirala v porah in povzročala mozoljčke, hkrati pa pripravimo kožo na nanos negovalnih izdelkov. Če koža ne bo prej ustrezno očiščena, lahko nanašate tudi kreme za 100 evrov, pa to ne bo imelo želenega učinka. Vedno je izrednega pomena, da izbirate nežna čistilna sredstva, ki naj ne vsebujejo alkoholov in dišav, saj lahko ti razdražijo kožo. Za čiščenje obraza se ne poslužujte trdih mil, saj imajo ta neustrezen pH in lahko poškodujejo kožo. Vsa čistilna sredstva je treba dobro sprati s kože, tudi micelarne vodice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cosmedoc.si - Beauty Science (@cosmedoc.si) on

Na trgovinskih policah najdemo cel kup produktov, ki so namenjeni čiščenju. Kakšna je razlika med oljnim čistilcem, gelom, miceralno vodico, tonikom?

Načeloma vsa našteta čistilna sredstva, z izjemo tonika, delujejo na enak način. Tako oljni čistilci kot geli in micelarne vodice vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki omogočajo, da se v vodi netopne snovi odstranijo z obraza. Oljni čistilci so najbolj primerni za odstranjevanje obarvanih podlag in sončnih krem, saj te vsebujejo pigmente in minerale, ki jih površinsko aktivne snovi ne morejo učinkovito odstraniti.

Oljna komponenta oljnega čistilca poskrbi, da se pigmenti in minerali v njej raztopijo, površinsko aktivne snovi pa poskrbijo, da se olje lahko odstrani z vodo. Vedno sicer po uporabi oljnega čistilca priporočam še gel za čiščenje obraza, ki je na vodni osnovi, da odstrani še ostanke oljnega čistilca.

 

Micelarna vodica sodi med najbolj popularne čistilce, čeprav sama menim, da je to zgolj zaradi marketinga. Sicer zelo uporabna zadeva za odstranjevanje očesnega make-upa, a bi potrebovali kar 10 vatic prepojenih z micelarno vodico, da bi ustrezno očistili obraz. Pri micelarnih vodicah pa bi poudarila še eno zadevo in sicer, da jo morate nujno spirati. Tudi če proizvajalci trdijo, da jih ni potrebno, delujejo površinsko aktivne snovi na nek način kot mila in brez spiranja ostanejo na koži ostanki mila in tudi nečistoče.

Tonik sledi kot korak po zaključenem čiščenju kože, saj deluje vlažilno, a hkrati spodbudi, da se ponovno po čiščenju vzpostavi naraven pH kože (med 4,5 in 5,5).

Kakšno je vaše mnenje o boosterjih in raznih serumih? Kateri so primerni za tiste, ki šele začenjajo z anti-age nego?

Najprej je potrebno razložiti sploh, kaj serum je. Serumi so tekoči kozmetični izdelki. Lahko so oblikovani na osnovi vode ali olja. So kozmetični izdelki, v katerih je koncentracija aktivne sestavine zelo visoka in ravno to jih loči od drugih oblik (krem, gelov). V serume se po navadi vgrajujejo manjše molekule, zato da lahko te prodrejo v globlje plasti kože. Namen seruma je predvsem ciljno delovanje npr. proti staranju, proti pigmentnim madežem.

Serumi so odlična izbira, saj so lahko popolnoma osnovni, torej samo za vlaženje, lahko pa izkazujejo tudi številne druge pozitivne učinke na kožo in jih lahko izbiramo na podlagi problematike naše kože.

Kaj pa izdelki, ki vsebujejo vitamin C, retinoide ali BHA kisline?

Gre za zelo učinkovite kozmetično aktivne sestavine, ki so vsaka namenjena svoji problematiki. Najboljše so v obliki serumov, saj je tam njihova koncentracija običajno bistveno višja, kot je na primer v kremi. Višja, kot je koncentracija, večja je načeloma tudi učinkovitost.

Vitamin C je odličen antioksidant, a hkrati deluje tudi posvetlitveno, zato se velikokrat dodaja v izdelke za posvetljevanje hiperpigmentacij ali pigmentacij, ki ostanejo po mozoljčkih.

Vedeti moramo tudi, da retinoidov in kislin ne smemo uporabljati ob enakih dnevih.

Retinoidov poznamo več vrst, a zagotovo veljajo za zlati standard anti-ageing nege. V prosti prodaji dobimo tako retinol, kot retinaldehid, ki sta učinkoviti obliki pri posvetljevanju hiperpigmentacij, povečani sintezi kolagena v koži, odpravljanju finih gubic, učinkoviti pa so tudi pri zdravljenju aken.

Beta hidroksi kisline so odlične za nego kože, pri kateri so težava odprte pore, komedoni in akne. Deluje tako, da prodre v notranjost por, aken in od znotraj navzven deluje luščilno, s čimer vzpodbudi, da nove kožne celice pridejo na površino. Vse naštete sestavine pa zahtevajo potrpežljivost, saj ne delujejo iz danes na jutri in z njimi ne smemo pretiravati.

Z uporabo je potrebno začeti počasi in postopoma, da ne poškodujemo kože. Vsekakor je z vsemi aktivnimi sestavinami potrebno biti zelo previden, najprej začnemo z uporabo 2-3x tedensko, nato pa po kakšnem mesecu povečamo število dni, ko jih uporabljamo. Vedno uvajamo le eno aktivno sestavino naenkrat, da se koža najprej privadi.

Vedeti moramo tudi, da retinoidov in kislin ne smemo uporabljati ob enakih dnevih. Tudi retinoidi/kisline niso združljive z vitaminom C, tako da je najbolje, da na primer vitamin C nanesemo zjutraj, retinoide oz. kisline pa zvečer. Vse te sestavine pa povečajo občutljivost na sonce, zato je v kombinaciji z njimi nujna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem.

Sestavine, ki sestavljajo dobro kremo zagotovo glicerol, aminokisline, ceramidi, fosfolipidi

Tako kot pri hrani, je potrebno tudi pri kozmetiki brati deklaracije in sestavine. Katere sestavine so tiste, ki se jim vi osebno izogibate v širokem loku in tiste, ki sestavljajo dobro kremo?

Če sem se kaj naučila na fakulteti je to, da nikoli ne zaženi drame glede ene sestavine, saj se na koncu vedno izkaže, da ima zgodba dve plati. Ampak če bi izpostavila eno sestavino, na katero sem pozorna, da ni v mojih izdelkih za vsakodnevno uporabo, je to alkohol (na seznamu sestavin kot: etanol, izopropilni alkohol, alkohol denat). Alkohol na dolgi rok suši kožo in povzroča poškodbe na koži lastnih lipidih, kar lahko povzroči poškodbe na kožni barieri. Zame so sestavine, ki sestavljajo dobro kremo zagotovo glicerol, aminokisline, ceramidi, fosfolipidi – vse te sestavine so tudi naraven del naše kože.

Preberite tudi: Alkohol in koža: kdaj bi se mu morali izogibati in kdaj lepoti koristi

Morda vas zanima še: Najboljša krema za ustnice, čeprav njim sploh ni namenjena


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)