Jeseni koža zahteva spremembe

V jesenskem času naša poletna negovalna rutina ne bo delovala.

22.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M.

Jeseni koža zahteva spremembe

Nič nenavadnega ni, če je vaša koža kar naenkrat, kljub temu da imate izdelano negovalno rutino, ki jo redno izvajate, postala bolj suha in se zbujate z občutkom zategovanja in premajhne kože. Vreme se je nenadno hitro spremenilo in ohladilo, zato bo treba spremeniti tudi rutino, ki je sicer poleti povsem učinkovala. Kaj je torej tisto, kar moramo v jesenskih dneh spremeniti? V katerem koraku negovalne rutine uvesti kaj novega? Predstavljamo štiri spremembe, ki so ob nastopu jeseni smiselne in s katerimi bo vaša koža znova nahranjena in posledično pripravljena na še hujše, zimske razmere.

Gostejša dnevna krema

Lahka dnevna krema, ki je poleti vlažila kožo, zelo verjetno v nizkih temperaturah, ne bo delovala. Zato se poslovite od krem, ki so brez olja oziroma v večjem delu bazirajo zgolj na vodi. Priskrbite si bolj bogato kremo, dermatologi priporočajo takšne s ceramidi. Ti namreč sestavljajo našo kožno bariero, krema s ceramidi pa jo bo torej okrepila. Ceramidi preprečujejo staranje, gubanje, zmanjšanje elastičnosti in tonusa, njihovo pomanjkanje pa lahko občutimo tudi kot srbečo, napeto ali razdraženo kožo. Kar je povsem pričakovan pojav, saj ceramidi zadržujejo vlago, za katero pa vemo, da je ključna pri ohranjanju zdrave in mladostne kože. Suha in neelastična koža je odraz pomanjkanja ceramidov.

Dermatologi priporočajo tudi dodajanje dodatne plasti negovalnega sredstva. Če do zdaj niste uporabljali serumov, je jeseni smiselno razmisliti še o tem koraku. Ali pa koži večkrat privoščite razvajanje z negovalnimi maskami, v mrzlih dneh izberite takšne, ki vsebujejo hialuronsko kislino.

Negujte celo telo

Morda res poleti niste čutili potrebe, da bi z mlekom za telo mazali celo telo, a zdaj opažate, da je koža na nogah, rokah in tudi drugod po telesu postala suha. Skrajni čas, da ustavite srbenje in začnete negovati telo od glave do pet.

Zmanjšajte uporabo pilingov

Z nastopom mrzlega vremena je smiselno razmisliti o prekinitvi uporabe sredstev, ki luščijo našo kožno bariero, za nekaj časa pozabite na močne sestavine, kot so retinoidi in glikolna kislina, saj z njimi lahko zelo hitro pretiravamo. Ta sredstva imajo luščilno funkcijo in tanjšajo našo povrhnjico, torej izgubljamo vlago, kar lahko vodi do razdraženosti. Če pa vaše stanje na koži zahteva uporabo močnejših kislin, jo v obdobju nizkih temperatur omejite na zgolj enkrat tedensko.

Še drugi postopki

Suh zrak v stanovanju in pisarni bistveno pripomore k slabšemu stanju na koži. Zato razmislite o vlažilcu prostora, poskrbite za redno prezračevanje in pa seveda, kot vedno dermatologi poudarjajo; za hidracijo kože poskrbite tudi od znotraj. Z vnosom dovolj tekočine. Veliko pa bo pomagalo tudi gibanje in preživljanje prostega časa na zraku.

Preberite še: Ceramidi – ovojnica, ki nas ščiti

Morda vas zanima tudi: Neverjetna moč brina v boju z lepotnimi nadlogami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)