Hrana, ki koži resnično škoduje

Saj veš, da se vse začne pri hrani.

29.11.2017 ob 12:05

koza_micna_nas.jpg

Koža je največji človeški organ in opravlja številne naloge, prav na njej pa se najprej pokaže tudi, kakšno je tvoje splošno zdravje. Da tega, da je zdrava koža največji dejavnik lepote, sploh ne omenjamo.

Zato je njena nega prioriteta večine. Brez pravega razvajanja je koža podvržena številnim neprijetnostim, je na pogled nezdrava in te spravlja v obup.

A ne le primerna nega, na zdravje in lepoto polti vpliva tudi prehrana. Poglej si zato pet živil, ki ji prav nič ne koristijo. Nasprotno, zanje bi upravičeno lahko trdili, da so za kožo strupena.

Alkohol

Povedano na kratko: koži je neprijazen. Res je, da kozarček vina ali piva na polt delujeta pozitivno, a pretiravanje z alkoholnimi pijačami je za zdravje in lepoto velik ne.

Zakaj?

Alkohol v telesu doprinese k neravnovesju hormonov, to pa je pogosto krivo za izbruhe mozoljev in nezdrav videz kože. Poleg tega se pod njegovim vplivom pore skrčijo, s tem se poveča tveganje za njihovo zamašitev ter za nastanek ogrcev in tudi mozoljev.

In kot da to še ne bi bilo dovolj, zaradi alkohola telo hitreje dehidrira, posledica česar je suha, pusta in na pogled nezdrava koža.

Mlečni izdelki

Večina tistih, ki se je odpovedala ali vsaj drastično omejila mlečne izdelke v prehrani ti bo zagotovila, da se je s tem izboljšalo stanje njihove polti. Znano je namreč, da mlečni izdelki okrepijo težave z aknami, manj znano pa je, da so prav ti lahko krivi za sam nastanek mozoljev.

"Večini mojim strankam, ki se ponašajo s čudovito poltjo, je skupno eno: ne jedo mleka in mlečnih izdelkov," trdi prehranska strokovnjakinja Maria Bella in dodaja: "Obstaja močna, sicer res še ne natančno raziskana povezava med uživanjem mlečnih izdelkov in tudi mleka ter aknami in prezgodnjimi znaki staranja."

PREBERI še // Draga moje, to je uvertura v zavedanje o staranju

Sladkor

Nobeno presenečenje ni, da je na seznamu lepi koži neprijaznih živil tudi sladkor. Ta ji škoduje z več vidikov. Ne samo, da se zaradi njegovega vpliva znatneje mašijo pore, povzroča tudi vnetja, spodbuja nastajanje gub ter je kriv za suho polt.

Sol

Še ena začimba, ki je lepoti sovražna. Ob pretiravanju z njo se hitreje mašijo pore, polt je zato nečista, znatno se poslabša tudi stanje na aknasti koži. Poleg tega zaradi preslane hrane telo dehidrira, koža težko zadržuje vlago, s tem postane suha in na njej so očitnejše gube ter drugi znaki staranja.

Bela moka

Hrana z visokim glikemičnim indeksom se v telesu hitro pretvori v krvni sladkor ter tako negativno vpliva na polt. Kožna vnetja, izrazitejše gube in suha povrhnjica so le nekatere možne posledice uživanja jedi iz bele moke, veliko boljša izbira so polnozrnata živila. Polnozrnat kruh, žita, neoluščen riž so zdravju in lepoti veliko prijaznejši.

PREBERI še // Najboljša in najslabša kozmetika za kožo z mozolji

Živila, ki jih ima koža rada

Če so prej omenjena živila koži neprijazna, pa so na drugi strani takšna, ki jih zdravju in lepoti velja večkrat umestiti na jedilnik.

Paradižnik: zaradi likopena skrbi za lepo in zdravo polt ter jo varuje pred poškodbami sončnih žarkov.
Temna čokolada: zaradi bogastva antioksidantov zagotavlja mehkejšo kožo in izboljšuje njen videz.
Orehi: spodbujajo elastičnost kože in pripomorejo k boljši sintezi kolagena.
Jagodičevje: izboljšuje teksturo in elastičnost polti ter zavira nastanek gub.

Še nekaj živil, ki jih koža obožuje: špinača, ovseni kosmiči, soja, rdeče vino (kozarček na dan), semena buč in sončnic, ohrovt, zeleni čaj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)