Glivice na nohtih? Odstraniti jih je mogoče na povsem naraven način

Spoznajte naravna sredstva za premagovanje nadležnih glivičnih okužb nohtov.

17.6.2018 ob 4:12

stopala_noge_voda_poletje_zenska_micna.jpg

Pedikura, za katero namenite lepe denarce, kopanje na javnem kopališču, prhanje v skupni kopalnici ali obisk savne vas včasih presenetijo z neljubim darilom: glivičnimi okužbami nohtov, ki lahko prizadenejo vsakogar in so posledice pretiranega množenja glivic, katerim odgovarja toplo in vlažno okolje.

Okužba se najpogosteje odraža kot zadebeljen, rumen noht, ki se lušči, na njem so včasih prisotne bele lise. V skrajnem primeru lahko okužen noht tudi odstopi.

Dermatologi za zdravljenje omenjenih okužb predpisujejo temu namenjena mazila, mogoče pa jih je premagati tudi s pomočjo domače lekarne. Katera sredstva iz nje so pri tem najučinkovitejša, svetujejo na portalu Prevention.com.

Ustna vodica in alkoholni kis

Pogosti sestavini ustne vodice, timol in mentol, na okužbe delujeta zaviralno. Prav tako kot tudi v kisu prisotna ocetna kislina, pod vplivom katere nastane okolje, neprimerno za rast glivic.

Kako ju uporabljati?  V enakih odmerkih zmešajte vodico in kis ter v mešanici vsak dan od 45 do 60 minut namakajte prizadete nohte.

Eterično olje čajevca

Eterično olje čajevca se že od nekdaj uporablja kot zdravilo za kožne težave, zlasti učinkovito je pri zdravljenju glivičnih okužb.

Kako ga uporabljati? Z nekaj kapljicami omenjenega olja dvakrat na dan zmasirajte okužene nohte.

Koruzni škrob

Tudi v njem so prisotne protiglivične snovi, ki odstranjujejo že namnožene in hkrati zavirajo nastanek novih glivic.

Kako ga uporabljati?  V posodi v gosto pasto zmešajte škrob in vročo vodo. Zmes pohladite, jo nanesite na nohte in jo na njih pustite eno uro. Postopek ponavljajte teden dni, oziroma dokler se okužba ne pozdravi.

Tahebo (taheebo) čaj

Tahebo čaj pridobivajo iz skorje drevesa taheebo, ki raste v deževnih gozdovih med Argentino in Mehiko. Notranja stran debla vsebuje protiglivične snovi, laboratorijske raziskave pa so pokazale, da je pri zdravljenju tovrstnih okužb omenjeni čaj enako učinkovit, kot temu namenjena farmacevtska sredstva.

Kako ga uporabljati? Iz čajnih vreč skuhajte močnejši čaj, ga ohladite in v njem nohte dvakrat na dan namakajte po 20 minut.

Olje origana

Aktivna sestavina timol, ki je prisotna v tem olju, preprečuje rast in razvoj glivic.

Kako ga uporabljati? Nekaj kapljic olja kanite na okužene nohte in jih z njim masirajte dvakrat na dan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)