Dejstvo: robčki za odstranjevanje ličil so neprijazni do kože

Čeprav so priročni, robčki za odstranjevanje ličil koži prinašajo več škode, kot koristi.

15.8.2018 ob 4:03

obraz_ogledalo_cisto_kozmetika_micna.jpg

Dosledno čiščenje obraza pred spanjem je nekaj najboljšega, kar lahko storite za svojo kožo. Ker pri tem izberete najenostavnješi način in pripomočke, ki zagotavljajo najboljše rezultate, se zdijo idealni robčki za odstranjevanje ličil. Super lahko jih je uporabljati, naj bo v kopalnici, v telovadnici ali na potovanju. Pa so res odlična rešitev? Odgovor se žal glasi: ne. Kajti do kože niso prijazni, saj so lahko krivi za rdečo polt, za prezgodnje staranje ter povzročajo mozolje.

Zakaj so v bistvu slabi, pojasnjuje Cosmopolitan.

Srž težave

Največja temna lisa omenjenih robčkov je dejstvo, da so prepojeni s kemikalijami.
"Med izdelavo so jim dodani stabilizatorji, konzervansi in emulgatorji, ki podaljšujejo njihovo uporabnost in s polti odstranjujejo na njej nakopičene nečistoče. A ti po čiščenju z robčki ostanejo na koži. Poleg tega se umazanija med njihovo uporabo prenaša z enega na drugi del obraza. V bistvu veliko te z njimi samo razmažete," je povedala dermatologinja Isabella Loneragan in dodala: "Kadar obraz čistite s čistilnim mlekom in bombažno blazinico, ga po negi praviloma umijete z vodo ali vlažno krpo, kar pri uporabi robčkov največkrat ne velja. Na koži nakopičene kemikalije in umazani delci pa vodijo v občutljivo, suho in za izpuščaje dovzetno polt."

Še več negativnih vplivov

"Robčki za čiščenje obraza so krivi za mozolje, saj v povprečju odstranijo le polovico na kožo nanesenih ličil. Kar pomeni, da jih polovica ostane na njej, kjer zamaši pore. Če uporabljate robčke z dodanim alkoholom (kakršnih je večina), se poveča občutljivost polti na sončne žarke, s tem se okrepi učinek prostih radikalov, kar vodi v prezgodnji nastanek gub. Če temu dodamo še dejstvo, da so ti, tako kot vsi drugi čistilni robčki, okolju izjemno neprijazni, je več kot dovolj razlogov, da jih prenehate uporabljati," argumente proti niza dermatologinja.

Kaj uporabljati namesto njih

Loneraganova zagovarja temeljito čiščenje obraza.

"Svojim strankam vedno povem, da si je v prid lepe in zdrave polti za njeno čiščenje treba vzeti čas. Kadar tega res nimate na voljo, obraz očistite z miceralno vodico in bombažnimi blazinicami. Postopek ponavljajte vse dotlej, dokler je na beli podlagi še vidna umazanija." 

Jih je kdaj vendarle primerno uporabljati?

Čeprav so čistilni robčki do kože res neprijazni, je njihova uporaba vendarle priporočljivejša, kot spanje z ličili. "V nobenem primeru ličil zvečer ne puščajte na obrazu. Kajti to je za kožo nedvomno slabše, kot če pride v stik s kemikalijami iz robčkov," opozarja dermatologinja in dodaja: "Robčke res priporočam le, je kadar ste nekje, kjer nimate dostopa do tekoče vode. V kolikor vam je ta na voljo, izgovora ni. Obraz temeljito očistite z njo."

Je mogoče zmanjšati njihov vpliv?

Kadar so robčki zaradi pomanjkanja časa vaša edina rešitev, obstaja trik, s pomočjo katerega je mogoče omiliti njihove negativne učinke: "Če imate pri roki čistilne robčke in plastenko vode, ličila odstranite z robčkom, nato obraz umijte še z vodo. Tako boste z obraza sprali večino kemikaliji."

So nekateri robčki boljši od drugih?

Nobeni niso čudoviti, meni Loneraganova, a če se jim res ne nameravate odpovedati, izberite takšne, ki vsebujejo kar najmanj kemikaliji, dražečih snovi in alkohola. Ti bodo do kože sicer prijaznejši, a tudi te uporabljajte le v izjemoma.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še // To vas čaka na prvi depilaciji bikini predela z voskom ali pa Tri odlične maske za obraz iz domače kuhinje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)