Botoks: Vse, kar moraš vedeti, preden se odločiš za poseg

Injeciranje botoksa postaja vse bolj priljubljeno, pa gre za res tako nedolžen poseg?

17.10.2020 ob 5:40 | Foto: Dima Sidelnikov/GettyImages | Avtor: E. N.

Botoks: Vse, kar moraš vedeti, preden se odločiš za poseg

Le en sprehod čez mesto je dovolj, da opaziš vsaj nekaj ljudi, ki so vidno posegli po botoksu. Mnogo pa je tudi takih, ki posega ne obešajo na veliki zvon in svoje gube skrivajo postopoma, z manjšimi odmerki. A kaj sploh je botoks in zakaj se o njem zadnja leta toliko govori?

Botoksu v resnici pravimo botulinum toksin in v naravi velja za enega od strupov. A ker ga v človeško telo injeciramo v ekstremno majhnih dozah, gube na koži ravna tako, da začasno ohromi obrazne mišice. Slednje se seveda sliši nadvse strašno, a v resnici ne gre za grozen poseg. Seveda pa je pri spreminjanju svojega videza z njim potrebno imeti mero in ne pretiravati. Predvsem pa se je pred odločitvijo o botoksu dobro malce poučiti.

Pazi, od kje prihajajo injekcije

Že res, da so kozmetični posegi lahko zelo dragi, a cene so visoke z razlogom. Na trgu je mogoče najti mnogo posegov, ki obljubljajo nore rezultate za smešno nizko ceno, a kot s skoraj vsemi stvarmi v življenju, tudi tukaj velja biti previden. Če je cena nizka, verjetno ne kupuješ prave stvari. Pred posegom tako vedno preveri, ali je zdravnik oziroma tisti, ki opravlja injeciranje, certificiran prodajalec botoksa, sicer se lahko zgodi, da gre za manj kakovostna polnila, s katerimi boš svojemu videzu naredila več škode kot koristi.

Pred posegom se moraš držati določene diete

Če rečemo, da vsaj teden pred posegom ne smeš vzeti aspirina ali drugih zdravil, ki redčijo kri, ne govorimo ravno o dieti, a preden se odločiš za botoks, se moraš poleg njih izogibati tudi nekaterim živilom. Kot je za Elle povedala dermatologinja Patricia Wexler, se je pred posegom potrebno izogibati ribjemu olju, multivitaminom, cimetu, zelenemu čaju, ingverju in rdečemu vinu. Antioksidanti lahko namreč povzročajo, da se bo koža slabše celila, brazgotin pa si seveda ne želimo.

Obvezen pregled

Preden svoj obraz izpostaviš botoksu, se o tem posvetuj s svojim zdravnikom. Preverita, ali jemlješ kakšna zdravila, ki se z botulinom ne ujamejo dobro, predvsem pa naj zdravnik dobro preuči tvoje obrazne poteze. Po posegu si namreč verjetno želiš, da je tvoj obraz videti osvežen, ne pa brezizrazen. Dermatologi navadno to preprečijo tako, da te opazujejo med tem, ko doživeto govoriš o temi, ki te zanima. Takrat namreč mnogo izražamo čustva tudi z obraznimi potezami in zdravnik lahko vidi, kje »potrebuješ« vbrizge. 

Niso vsa polnila enaka

Na trgu je mogoče najti veliko število najrazličnejših polnil, a strokovnjaki pravijo, da niso vsa enako učinkovita. V Elle pišejo, da se med polnili najslabše odrežejo silikoni, s katerimi imajo po posegih dermatologi tudi največkrat težave s stranskimi učinki.

Modrice in brazgotine

Injeciranje botoksa lahko na obrazu pusti kratkoročne posledice. Pa ne samo dobre. Po vbrizgu lahko nastanejo modrice in brazgotine, a brez skrbi, te se da odstraniti. Mnogi kozmetični saloni ob vbrizgavanju nudijo možnost kozmetičnega celjenja že naslednji dan. Z laserjem je namreč mogoče hitro in neboleče odstraniti nastale modrice.

Zgodaj večji učinki

Dermatologi pravijo, da so učinki botoksa najboljši, če z njegovim vbrizgavanjem pričnemo že zgodaj. Sredina dvajsetih in zgodnja trideseta naj bi bila tista leta, ko je z botulinom mogoče ravnati preventivno in preprečiti nastanek globokih gub,  ki se  jih je kasneje težko znebiti. A nikar ne pretiravajte. Če začnemo prezgodaj, lahko svoji koži naredimo več škode kot koristi.

Preberite še: Estetski zdravnik Job Thuis: Dober poseg nikoli ne bi smel biti opazen

Morda vas zanima tudi: To je razlog, zakaj tvoja koža res nujno potrebuje tonik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)