Arganovo olje: Zakaj bi ga morali uporabljati

Na koži v resnici dela čudeže.

30.5.2018 ob 4:16

olje_micna.jpg

Arganovo olje je v kozmetiki eno najbolj priljubljenih in uporabnih. Pa naj bo dodano različnim izdelkom ali je v vlogi samostojnega sredstva za nego kože. Kljub temu so nekateri glede tega skeptični.

Konec koncev gre za olje, nekaj mastnega in se zato sprašujejo, zakaj za vraga je tako čudovito. Na to, ter še na nekatera druga s tem oljem povezana vprašanja, za Marie Clare odgovarjata kozmetična strokovnjakinja Josie Maran ter dermatologinja Patricia Wexler. Takole pojasnjujeta vse lastnosti in učinke tega, kot boste videli, odličnega zaveznika kože.

Začenjata na začetku: ne, vsa olja niso enaka

Ta se med seboj razlikujejo glede na sestavo, gostoto in stopnjo vpojnosti, zato niso vsa primerna za vsako kožo.

Ricinusovo in olje iz grozdnih pešk sta denimo lahke teksture, se hitro vpijata in na polti zavirata izločanje maščobe ter sta zato primerni za nego mastne, z mozolji prekrite kože, medtem ko se kokosovo in jojobino olje slabše vpijata in sta zato odlični za izdatno vlaženje suhe polti, saj jo zaradi tankega filtra, ki ga tvorita na njeni površini, varujeta pred izgubo vlage.

Arganovo olje se nahaja nekje v sredini, ni ne pretežko in ne prelahko, ter je zato primerno za vse tipe kože. Poleg tega je bogato z omega tri maščobami, vitaminom E in linolno kislino. Zaradi svoje sestave kožo hkrati navlaži, preprečuje njeno izsušitev ter pomaga pri blaženju aken. "Gre za izjemno hranljivo in povsem naravno super živilo za vašo polt," je povedala Maranova.

Res je, lahko pomaga pri mozoljih

"Verjeli ali ne, to drži. Nanos pravega olja na mastno, poškodovano kožo je v resnici dobra stvar," pojasnjuje Wexlerjeva. Velikokrat so mozolji posledica pomanjkanja naravnih olj na polti, posledično je ta razdražena in suha, pred čimer se skuša zavarovati tako, da izloča več kožnih maščob.

V kombinaciji z zamašenimi porami in bakterijami nastanejo mozolji. Te skušate odpraviti z izdelki, ki dodatno izsušijo kožo, ta v odgovor izloča več maščob in tu je začaran krog, katerga je mogoče presekati z arganovim oljem.

"Ne samo, da v njem prisoten vitamin E deluje protivnetno, prav tako uravnava izločanje naravnih kožnih olj, polt je zato primerno navlažena, v manjši meri razdražena, hkrati so blažje težave z mozolji," pojasnjuje dermatologinja. Tu so še v njem prisotni naravni antioksidanti, ki zdravijo ekceme in omilijo vidnost kožnih poškodb.

Ne, ne zapira por

Nekatera olja se ponašajo z oznako komendogene. Med takšna se med drugim uvršča kokosovo, ki se ne vpija v kožo, temveč na njej tvori tanek filter. Za arganovo to ne velja. Se namreč dobro vpija v kožo in zato za razliko od prej omenjenega por ne zapira v tolikšni meri.

Na lestvici komendogenosti arganovem olju pripada vrednost nič, kar bi težko trdili celo za večino izdelkov, ki jih sicer uporabljate za nego kože.

Preprosto ga je uporabljati

Vsa sredstva, ki pomagajo vlažiti kožo, je priporočljivo nanašati na nekoliko vlažno polt. Na takšen način se namreč vanjo hitro vpijejo in zadržijo vlago. To velja tudi za arganovo olje, ki  zaradi lahke formule tako še lažje pronica v polt in ne pušča pretirano svetlečega videza. Če vas ta kljub temu skrbi, olje uporabite zvečer.

Res je, morda bo na blazini pustilo nekaj mastnih madežev, a verjemite, ob vseh pozitivnih učinkih, ki jih koži prinaša, mu boste to zlahka odpustili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)