12 stvari, ki jih nikoli ne počnite, če se odločite za tattoo (nasvet slovenske tetoverke)

Tetovaže so priljubljene med vsemi generacijami, kljub slovenski zaprtosti, pa je za to vrsto okraševanja telesa vedno več razumevanja. Med Slovenci je tudi vedno več priznanih mojstrov tetoviranja, z eno od njih sva klepetali o nadležnih stvareh, ki se dogajajo v studiu.

10.2.2019 ob 4:56

annoe_ana_kuster_tattoo_tetoviranje_tetovaza.jpg

Ana Kušter ustvarja pod imenom Annoe. Študirala je industrijsko oblikovanje, delala v marketingu, kot umetnica ličenja in likovna urednica, tetovira pa zadnjih šest let. V studiu profesionalno dela tri leta, je del pro-teama LACEnano, dela v studio Turko Tattoo in je ena najbolj obetavnih mladih tetoverk. Za svoje delo je prejela že tri nagrade, ena med njimi je za najboljšo barvno tetovažo, med delanjem katerih – kot pravi – najbolj uživa.

Tokrat sva klepetali o tem, česa si mojstri tetovaž želijo, da bi se njihove stranke zavedale.

Na tattoo prideš naspan, nahranjen in s seboj imaš nekaj sladkega

Prvo pravilo vseh tetoverjev je, da morate v studio priti pripravljeni. Telo bo namreč v šoku, zato mu mora biti karseda udobno. Dober spanec in nahranjen želodček sta tako prva točka. In zakaj nekaj sladkega?

"Ko tetoviramo, se kdaj zgodi, da kdo pozabi dihat. Še posebej moški slabše prenašajo bolečino in včasih padejo skupaj. V tem primeru je fino, če dobijo nekaj sladkorja, da jim požene kri nazaj po žilah," pravi Ana.

"Muskelfiber" je vaš sovražnik

"Muskelfiber", ki mu slovensko rečemo mišični maček, je nekaj, s čimer si ne želite na tetovažo. Kakšnih hudih treningov si pred tetoviranjem rato raje ne omislite.

"Ne hodite v studio z muskelfibrom. Ker vas bo veliko bolj bolelo. Telo je takrat v stanju regeneracije, to, da mu še preden si opomore, zadaš nov šok, je samo še huje. Res bolj boli!" pravi Ana.

Alkohol ali katerekoli opojne substance ne gredo skupaj s tetoviranjem

"Še hujši od muskelfibra pa je alkoholni maček. Več alkohola v krvi pomeni razredčeno kri. Kar pomeni, da pigment ne bo šel lepo v kožo, saj se kri preveč izloča. Ker je kri redkejša, več krvaviš. Seveda pa podobno kot z muskelfibrom tudi z mačkom bolj boli, saj smo zmačkani vsi bolj občutljivi. Enako velja za druge opojne substance," opozarja Ana.

Ideja, da mora tattoo pomeniti nekaj dobesednega, je napačna

Zadnje čase se veliko govori o pomenih tetovaž. "Fiksna ideja, da ti mora tattoo nekaj pomeniti v smislu, da mora to biti portret tvojih otrok, babice, tvoj znak horoskopa …, je napačna. Tattoo bolj kot to odraža obdobje, skozi katerega greš v določeni točki življenja. To ne rabi biti dobesedni prevod in napis. To je lahko nekaj, kar ti artist zriše na podlagi tega, kar si mu povedal o sebi in svojem življenju. Primarno se tetoviramo zato, ker želimo okrasiti svoje telo. Ne zaradi samega pomena. To je le izgovor za to. Tatu je odraz obdobja, v katerem si se tetoviral in te bo vedno spomnil na to, kaj je takrat bilo."

Ne kopirajte drugih in naj to ne bo modna muha

"Tatu bo del vas. In ne želite biti kopija ljudi z Instagrama in Pinteresta. Povsem v redu je, če ideje prinesete kot referenco, v smislu, tole mi je všeč, nekaj takšnega bi. V večini primerov, če zrišemo podobno idejo v lastni interpretaciji, so ljudje še bolj zadovoljni. Borimo se proti temu, da bi delali motive, ki jih vsak dan gledamo na internetu. Tetovaže niso komercialna modna muha. Res si želimo, da bi tetoviranje ostalo umetnost."

Kako primerno je na tetoviranje pripeljati prijatelje?

"Odvisno od studia, vsak ima svoje pogoje. Najbolje, da prej vprašate. Če nas dela več, je lahko tudi gneča. V večini primerov ne maramo najbolj, če nekdo s seboj pripelje veliko ljudi. Razen, če se znajo obnašati. To pomeni, da se v studiu ne je, ne smeti, ne pogovarja na glas po telefonu, ne kriči, definitivno ne skače pred tattoo artista … Včasih pa tudi nam paše malo družbe, kaosa in smeha, saj smo cele dneve v studiu, ne vidimo veliko dnevne svetlobe in nam družba čisto odgovarja.

Še bolj pomembno pa je, da pridete sami na posvet. Bistvo teh je, da spoznamo vašo osebnost. Ni redkost, da k nam pride kakšen fant v družbi svoje izbranke. In ga dekle pred tetoverjem prepričuje, naj si namesto izbranega motiva omisli kakšnega, ki ustreza tudi njej. Oziroma v to začne prepričevati še tetoverja. Bistveno je, da izvlečemo karakter točno tega človeka, ki ga bomo tetovirali, ne želja vseh okoli njih.

Kaj storiti, če moj tatu zbledi ali se del zbriše?

"Ne zaženi panike. Kože so različni mediji in vsaka se obnaša drugače. Pa tudi artisti imamo dobre in slabe dneve. Vsekakor je najprej treba počakati, da se tatu do konca zaceli. Če se s tetovažo karkoli nenavadnega zgodi, nas pokličite in pridite pokazat. Morda ste za tatu napačno skrbeli, morda je napaka pri nas. Vsekakor pa bo najbolje vedel tisti, ki jo je delal," dodaja Ana.

Mojstri tetovaž ne marajo, da jih kdo priganja

Če ne želite razjeziti svojega tetoverja, mu ne dihajte za vrat, ko vam izrisuje skico za vaš motiv. "V tattoo studiu čas teče po svoje," zatrdi Ana.

"Če ste imeli potrpljenje na svoj termin čakati štiri mesece, boste počakali tudi tista dva dneva. Če ste se odločili za nas, pomeni, da nam zaupate. Kar pomeni, da smo že imeli posvet, kjer smo se dogovorili o vseh detajlih – torej o motivu, lokaciji, ceni … Če nam torej dva dneva pred terminom pišete, če smo že kaj zrisali, postanemo nervozni. Tudi mi se sekiramo za to, da boste zadovoljni. Vseeno pa smo za to šolani in vemo, kaj počnemo. Načeloma vas torej slika oz. skica čaka na dan tetoviranja. Te skice neradi pošiljamo vnaprej iz enega razloga. Ker jo boste pokazali svojim prijateljem. In vsi imajo drugačen pogled in svojo estetiko. En bo rekel, da bi tu spremenil to in drugi tisto. Na koncu boste prišli k nam tako zmedeni, da sploh ne boste več vedeli, kaj hočete."

Na tattoo se ne zamuja!

Nekaterih stvari, kot je čas izdelave tetovaže, se pogosto ne da natančno časovno oceniti. Po drugi strani pa je vaš prihod v studio, ko ste naročeni na termin, jasen. Če torej zamudite, se tetoverju podre urnik vnaprej in nastane kaos. Primerno je torej, da svojo zamudo javite čimprej, da se delo organizira drugače. Še bolj primerno pa je, da torej ne zamujate.

Tudi tattoo artisti imajo radi prost vikend

Tako kot svojemu direktorju, niti svoji kozmetičarki, ne pošiljate sporočil ali jih kličete v soboto ob 23h, je nekoliko neprimerno, da bi to počeli svojemu mojstru tetoviranja.

"Vikend je načeloma edini čas, ko smo prosti. Že tako delamo po 18 ur na dan. Sama sem v studiu čez teden vsak dan po 14 ur, ko pridem domov pa še kakšne 4 ure rišem skice tetovaž za stranke. In v soboto ali nedeljo, ko imam končno čas za družino, si želim samo to."

"Ali bi lahko ceneje?"

Še ena stvar, na katero so alergični, so e-maili, ki se začnejo z "Ali bi lahko ceneje?".

"Zanimivo je, da nam ni težko dati 40 evrov za frizerja ali za manikiro, ki zdrži dva tedna. Na drugi strani je začetna cena v našem studiu 60 evrov. Za tatu, ki bo tam vse življenje," razmišlja Ana in pojasni: "Stalaža za tetoviranje, ki vključuje iglo, barve, lončke za barvo, zaščitne folije, britvico, tekočine za sterilizacijo, vazelin, kreme, palčke … ves ta komplet, da sploh začnemo, ne glede na velikost tatuja, nas stane med 15 in 20 evri. Potem je tu še odstotek, ki ga plačujemo studiu. Oziroma v primeru, da je studio tvoj, najemnine in račune. Kje je šele naše delo, čas in kreativnost. Skratka, končna cena, ki pride do nas, ko odštejemo vse to, je precej manjša," pojasni.

"Najbolj normalna cena za tatu, če gledaš na urno postavko, je od 80 do 100 evrov. Kakšni delajo hitreje, drugi počasneje. Drugače je tudi, če imate motiv, narejen čisto po naročilu, torej za popolnoma avtorsko delo. Poleg tega pravilo, več denarja, več muzike, velja tudi tu. Ok, se najde kdo, ki ima navito ceno in slabo dela, ampak kakovost njegovega dela lahko preveriš sam in se odločiš na podlagi tega. Zato je res pomembno, da ne pristaneš na najcenejšo opcijo. In da ni prva stvar to, da zbijaš ceno," pojasni tetoverka.

Energija je pomembna

Kot pravi Ana, je zelo pomembno, da najdeš umetnika tetoviranja, ki ima slog, ki ti ustreza in se nato dogovoriš za posvet. "Tako vidiš, če se ujameta kot človeka. Si predstavljate, da bi 5 ur sedeli z nekom, ki ga ne prenašate? Zanimivo je, da ima vsak od tetoverjev svoj tip ljudi, ki hodijo k njemu na tetovaže. Energije ni za zanemariti."

Anino delo lahko ujamete tudi na Instagramu, kjer objavlja pod imenom @annoesecretgarden.


Avtorica: Maja Fister

Foto: Ana Kušter (tetovaže) in Miran Juršič (Anin portret)

Preberite še: Tavči Tattoo: Tetoviranja sta se učila na umetni koži, bučah, na sebi in prijateljih ALI Vse, kar morate vedeti o belih tatujih in zakaj jih tetovatorji odsvetujejo

Preberite tudi: 5 mojstrov tetovaž v Sloveniji, ki jim morate slediti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)