To so leta, ko so ženske najbolj razpoložene za seks

Obstaja starost, pri kateri ženske okušajo največ spolnih radosti.

20.10.2022 ob 8:59 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To so leta, ko so ženske najbolj razpoložene za seks

Ste že slišali za seksualni vrhunec? Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za orgazem, se ta pojem v bistvu nanaša na življenjsko obdobje, ko je pri posameznikih spolna želja najizrazitejša, ko je seks najprijetnejši in ko o njem najpogosteje razmišljajo.

Pregovorno je vse to značilno za mlada leta, a nove raziskave kažejo, da splošno prepričanje ne drži vedno.

Znani raziskovalec seksualnega življenja in ustanovitelj inštituta za proučevanje spolnosti Alfred Kinsey namreč ta mit ruši in navaja, da prepričanje, da je spolna moč na vrhuncu v puberteti in adolescenci, ni pravilo za vse.

In še bolj zanimiva trditev: obdobji, v katerih so seksu najbolj naklonjeni moški in čas, ko so na vrhuncu ženske, se razlikujeta.

Avtor je v eni od raziskav moške in ženske spraševal, pri kateri starosti so bili deležni najboljšega seksa in kdaj so v njem najbolj uživali.

Razlika med spoloma

Na podlagi odgovorov je zaključil, da so bili moški največ spolnih radosti deležni v starosti od 17 do 18 let, medtem ko so ženske navajale mnogo kasnejše obdobje življenja, natančneje v tridesetih letih, kot glavni razlog za to pa so izpostavile zadovoljstvo s samimi seboj.

Ko namreč ženska stopi v določena leta, odkrije sebe, postane zadovoljnejša s svojim telesom in zato tudi v postelji bolj sproščena.

Ne obremenjuje se več z videzom, izbira položaje, ki ji najbolj odgovarjajo ter ne onih, v katerih naj bi bila videti najbolj privlačna.

Strokovnjak je dame v tridesetih opisal kot seksualno izkušene, pri čemer je imel v mislih predvsem njihove izkušnje z vidika poznavanja svojih želja in potreb, ne pa z vidika števila ljubimcev, s katerimi so izkušnje osvajale.

Na drugi strani moške izkušnje povezuje s številom žensk, s katerimi so spali in taktike ter strategije, ki so jih pri tem osvojili.

Povedano drugače: ženske se učijo o sebi, moški o ženskah, to je s stališča dam odličen recept za seksualni užitek v kasnejšem obdobju življenja.

Samozavest je pomembna

Mlada dekleta praviloma niso vešča pri izražanju spolnih želja in potreb, prav tako na njihovo spolno izkušnje močno vpliva obremenjevanje s svojim telesom.

30 odstotkov mladenk je priznalo, da skušajo med spolnim aktom skriti trebuh in strokovnjaki so našli močno povezavo med samozavestjo ter kvaliteto seksa.

Raziskava je pokazala še, da so ženske med 27. in 45. leti seksualno najaktivnejše. Prav v tem, obdobju največkrat postajajo mame, nosečniški hormoni pa nedvomno vplivajo tudi na seks. Včasih v pozitivnem, drugič v negativnem smislu.

V večini primerov libido tik na začetku nosečnosti naraste, kar je še en razlog za pogostejši in tudi boljši seks v kasnejšem življenjskem obdobju.

Močnejši libido je prisoten vse do menopavze, ko se s padcem estrogena v telesu spolno poželenje umiri.

Moški libido občutneje vpade v 50-tih letih, nanj pa v največji meri vplivajo stres na delu, finančni stres ter zdravstvene težave.

Povzeto po portalu miss7

Preberite še: Majhno ni nujno slabo: kaj o velikosti penisa (v resnici!) menijo ženske

Morda vas zanima tudi: Resnična zgodba: »Nosim krila in visoke pete, a nisem gej«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)