Trije miti o naložbah, ki vas ovirajo na poti do finančnih ciljev

Eden od načinov za doseganje finančnih ciljev so premišljene naložbe, s katerimi pa je povezanih veliko mitov, ki onemogočajo prave odločitve.

6.7.2023 ob 8:25 | Foto: Serhii Sobolevskyi (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Trije miti o naložbah, ki vas ovirajo na poti do finančnih ciljev

Nekateri miti so nedolžni in neškodljivi, nekateri predstavljivo veliko oviro na poti do srečnega življenja in tudi do finančne varnosti.

Med slednje sodijo miti o naložbah oziroma investicijah. Prav je, da ste, ko gre za takšno obliko varčevanja in zagotavljanja varnejše prihodnosti previdni in zberete dovolj informacij o naložbi, ki se vam zdi zanimiva, a prav je tudi, da pri tem pozabite na nekatera prepričanja, ki bi vam sicer stale na poti do cilja, saj z realnostjo nimajo nič skupnega. Katerim ne smete verjeti?

Naložbe so preveč zapletene

Ko se boste z njimi pobliže spoznali, boste ugotovili, da naložbe niso nič bolj zapletene kot karkoli drugega, česar ste se v življenju lotili prvič.

Od začetka so morda res izziv, a ko boste osvojili osnove, izrazoslovje, dinamiko in vse, kar je povezano z naložbami, bodo zadeve tekle same od sebe.

Vsaka novost v življenju sprva vzbuja strah, za domala vsako se izkaže tudi, da sta bojazen in negotovost pretirana in velikokrat celo odveč.

Naložbe so samo za premožne

"Vsak lahko investira svoje prihranke. Ne glede na to kakšen je njihov obseg," sta prepričana finančna načrtovalca William Bevis in Chris Muller.

"Ni pomembna višina naložbe, pomembno je, da nekje začnete, čeprav s 50 evri. Če bo naložba donosna, se bo zadeva v vsakem primeru obrestovala.

V bistvu je priporočljivejše začeti z nižjimi zneski in se tako spoznavati s tem finančnim sektorjem, usvajati znanja in se naučiti ocenjevati tveganje.

"Na naložbe glejte nekako tako kot na obisk fitnes centrov: ti niso namenjeni le tistim, ki že imajo ustaljeno rutino ter so pri njih že opazne posledice redne vadbe, temveč za vsakogar, ki želi telovaditi," navajata finančnika.

Z njima se strinja strokovnjak za naložbe Mark Stewart, ki tudi pri višjih zneskih svetuje razpršene naložbe z nižjimi vložki na več različnih mest.

Premlad ali prestar sem za naložbe

Leta so samo številka. Tudi kar zadeva ravnanja z denarjem in za naložbe je vsaka starost prava starost.

"Če ste mlajši od 20 let ali če ste že v pokoju, vam drugi morda prigovarjajo, da ste premladi ali prestari za investiranje. A starost s tem nima prav nobene povezave. Prej, kot začnete, boljše so možnosti, da boste poželi sadove pravilnih odločitev, tudi dejstvo, da ste tik pred upokojitvijo ali ste vanjo že zakorakali, vas pri tem ne sme ustaviti.

Konec koncev je pričakovano, da bo večina po tej prelomnici živela še vsaj 10 do 15 let in v tem času se naložba lahko dodobra obrestuje," opogumlja finančni analitik Tom Koesternen.

Povzeto po portalu mindbodygreen.com

Preberite še: Zakaj je laganje partnerju glede denarja slabše od varanja

Morda vas zanima tudi: Zasvojenost z nakupovanjem (kako jo prepoznati in odpraviti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)