Nina Kovačič: Ko je ugotovila, da fizika ni zanjo, je začela risati roke

Hands ilustracije ustvarja Nina Kovačič, ki te dni razvesljuje slavljence doma.

8.4.2020 ob 5:55 | Foto: Arhiv Nine Kovačič

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Nina Kovačič: Ko je ugotovila, da fizika ni zanjo, je začela risati roke

Nina Kovačič se je po končani gimnaziji odločila za študij fizike. Po diplomi je večino časa preživela v iskanju tistega pravega, kar bi v življenju z veseljem počela. Zanimiv splet okoliščin jo je pripeljal do ilustracije. Kljub temu, da ni risala od otroštva pa vse do konca študija dandanes kot fizičarka ter samouka ilustratorka zagreto manevrira v ilustratorskem svetu.

Posebno zadovoljstvo ji predstavlja ustvarjanje motivov za razglednice in voščilnice, za katere si želi, da so drugačne, napredne, z odmikom od tradicionalnih prazničnih motivov. Doma ima pravo ustvarjalno džunglo in mačka Bruna, ki pridno pomaga pri kreacijah motivov njenih kartic in voščilnic.

Sedaj, ko smo vsi doma, pa se zdi, da je Nina postala, lahko bi rekli, kar dobra vila. Saj namesto nas razvesljuje slavljence, ki jim prijatelji preko Nine pošiljalo lepe besede. »V času karantene varno pošiljam razglednice in čestitke - napišem posvetilo in pošljem direktno naslovniku. Vso pošto oddam v bližnji poštni nabiralnik in ne hodim na pošto, saj imam znamke in vse ostalo doma,« nam je povedala. »Take vrste pošiljanja prakticiram tudi sicer, čez leto, v času karantene pa je povpraševanje bistveno večje. Sem vesela, da lahko pomagam razveseljevati ljudi tako 'na daleč', sploh sedaj, ko smo vsaksebi in so lepe misli res nepogrešljive ter zlata vredne. Tistim, ki bi raje pisali sami, pa z naročenimi karticami/voščilnicami pošljem tudi znamke, da lahko pisma varno oddajo brez obiska pošte.«

Mi smo Nino opazili na Instagramu pod profilom Hands Collection, a poleg kartic in voščilnic Nina ustvarja tudi ilustracije za otroke - za na stene otroških sobic, za otroške knjigice. »Ljudje me poznajo tudi po mojih čutnih ilustracijah - črno belih grafikah objemajočih se živalc (medvedov, pingvinov, kitov) in po seriji držečih se rok (Holding hands), ki sem jih sprva narisala zase in kasneje spustila v svet. Že par let zapored vsako poletje s prijateljem izdelava malo zbirko okvirjev iz naplavljenega lesa, ki motive še poudarijo in jim dajo poseben čar.

Zahvalna kartica

Nina, ideja z rokami, ki so nekakšna rdeča nit tvojih ilustracij, se mi zdi čudovita. Kako si prišla do nje? Kaj ti pomenijo roke?

Prve kartice in voščilnice Hands so nastale leta 2016. Dobila sem idejo in takoj vedela da je to to, da morajo v svet. Želela sem, da je kolekcija drugačna, napredna, ne tako komercialna in predvidljiva kot izdelki, ki sem jih bila vajena (npr. torta ali baloni na čestitki za rojstni dan). Kmalu zatem, ko sem par kosov natisnila bolj ko ne zase, me je kontaktirala vodja ene izmed ljubljanskih trgovinic in ponudila sodelovanje - in so šle v svet!

Takrat sem dojela, da so roke moje orodje, da so dragocene in da jih moram čuvati. Ker je ilustracija tisto, kar si v življenju želim početi.

Zakaj roke? To moram razložiti na dolgo, čisto od začetka. Po izobrazbi sem fizičarka, a sem kmalu po diplomi ugotovila, da bi v življenju morda raje počela kaj drugega kot delala na inštitutu ali poučevala fiziko. Nekaj časa sem sicer še vztrajala, potem pa prišla do zaključka, da je življenje prekratko, da ga ne bi polno in srečno živeli. Odločila sem se poiskati nov smisel in navsezadnje delo, ki bi ga vsakodnevno z veseljem opravljala. Ker nisem točno vedela, kako bi se te misije lotila, sem nekaj let delala kot natakarica in čakala, da se mi posveti. Stregla sem že v času študija, tako da mi je bilo delo dokaj domače, dobra začasna rešitev. Ampak vsi, ki ste kadarkoli delali za šankom veste, kako je - vse prej kot lahko!

Poleg živcev zelo trpijo tudi roke - moje so bile vedno uboge in izsušene; takrat nobena kremica ni pomagala. Nanje sem se nekako navezala, na njih sem začela gledati drugače, sploh kasneje, ko sem ob strežbi začela z ilustracijo. Takrat sem dojela, da so roke moje orodje, da so dragocene in da jih moram čuvati. Ker je ilustracija tisto, kar si v življenju želim početi. Čast sem jim izkazala s tem, da sem jih upodobila na svojih izdelkih. Ideja se mi je zdela krasna, nevsakdanja in kljub temu, da ilustracije in trendi fotografije rok dandanes videvamo povsod, na svoje še vedno gledam drugače. Še vedno so moje, še vedno so drugačne, za njimi je zgodba.

Poročna voščilnica

Kakšni so tvoji načrti z ilustracijo?

Rokam se je dve leti nazaj pridružil še moj maček Bruno in prinesel nov val navdiha. Na karticah in čestitkah sva tako upodobljena oba. In to mi je neizmerno všeč! Seveda je nekaj motivov posvečenih samo njemu, kakopak, če mi pa tako pridno pomaga pri delu in vsakodnevnih opravilih. Načrti za naprej? Popolnoma se posvetiti novim motivom za kartice in voščilnice ter širiti svoj imperij. Verjamem, da imam še veliko manevrskega prostora in da se vse da, če se hoče.

Rojstnodnevna voščilnica z glavno zvezdo - Brunom

In ti, se rada držiš za roke?

Seveda! Tudi objemam se rada. In zato komaj čakam, da mine ta čas, ki nas je oropal stikov in druženja.

Vabimo vas k ogledu njenih čudovitih ilustracij in če bi komu poslali Ninino čestitko, jo lahko poiščete na njenem Facebooku

Preberite še - Kako rešiti posel: Med obupom in idejami z Alenko Košir, Martino Borščak, Urško Centa in drugimi

Morda vas zanima tudi - Cuckoo Cups: Šik slovenski lončki in džezvice za kavo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)