Destinacijska poročna fotografa: Ne lokacija, v spominu najbolj ostanejo ljudje

Fotografa Katja in Simon Avbar, ki se za naročilo odpravita tudi čez ocean.

20.8.2020 ob 5:50 | Foto: Katja&Simon Photography

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Destinacijska poročna fotografa: Ne lokacija, v spominu najbolj ostanejo ljudje

Katja in Simon Avbar sta destinacijska poročna fotografa, ki parom pomagata ovekovečiti najlepše trenutke njihovega življenja. »V vseh letih sva spoznala, da ne gre toliko za fotografsko storitev, ampak predvsem za odnose med ljudmi. Zato na poroko ne prideva kot delavca, ampak poskušava s pari že pred obredom vzpostaviti neko prijateljsko vez. Tako so pari na dan poroke in ko stojijo pred objektivom, veliko bolj sproščeni, hkrati pa naju spustijo bližje, da ujameva tudi intimne trenutke, skrite nasmehe in solze,« povesta sogovornika, ki imata največ dela v Italiji, Franciji in Španiji, vsekakor pa še vedno rada delata v Sloveniji.

Predstavljata se kot destinacijska fotografa, kaj to sploh pomeni?

Pomeni, da sva dostopna po vsem svetu, kjer koli se par poroči, tja lahko prideva. Večinoma je to po Evropi, nekajkrat pa sva odpotovala tudi prek oceana. Destinacijske poroke so na splošno čedalje bolj priljubljene, tudi slovenski pari se pogosteje odločajo za poroko na primer na hrvaški obali. No, na koncu koncev, tudi midva sva se poročila na Hrvaškem.

Najina prva poroka v tujini je bila na otoku Krk. Fotografirala sva prijatelja, tam smo preživeli cel konec tedna. Bilo je nepozabno doživetje. Poroka je bila objavljena na več tujih poročnih blogih, zato sva začela prejemati povpraševanja iz tujine.

Katera je najlepša destinacija, ki sta jo do zdaj fotografirala?

Vsaka poroka je unikatna, prav tako lokacija. Težko bi izbrala samo eno, bolj kot lokacija nama v spominu ostanejo ljudje in njihova energija.

Najbolj posebna lokacija je prav gotovo Bagan v Mjanmaru, kjer sva fotografirala indijsko poroko, tik za njo pa poroka v Materi na jugu Italije. Čeprav sva bolj ljubitelja narave kot mest, je mesto Matera na naju naredilo poseben vtis. Veliko sva v Toskani, na jugu Francije, bila pa sva tudi že na Sejšelih, Ferskih otokih, severu Norveške, Škotskem ...

Vsake nove lokacije se izjemno veseliva. Po navadi prideva že dan pred poroko, da se razgledava in raziščeva, kje bi se lahko fotografirali.

Bi lahko iz poznanstev, ki sta jih dobila s pari iz različnih koncev sveta, potegnila kakšne značilnosti, ki očitno izstopajo in se razlikujejo od slovenskih nevest in ženinov?

Težko bi rekla, da imajo kakšno značilnost, ki je zelo drugačna od slovenskih parov. Veliko delava z mednarodnimi pari - takšnimi, ki so iz različnih držav, večkrat tudi različnih religij. Na takšnih porokah je fokus predvsem na druženju in spoznavanju ljudi med seboj, saj gostje pogosto pridejo iz več različnih držav in se med seboj še ne poznajo.

Energija na teh porokah je prav posebna, najbolj všeč pa nama je to, da se pari prav nič ne obremenjujejo s stvarmi, ki gredo tisti dan narobe (vedno se zgodi vsaj neka malenkost, ki ne gre po planu), pač pa jim je najbolj pomembno druženje z ljudmi, ki jih sicer redko vidita. Še posebej, če so doma na drugem koncu sveta.

Verjetno je tudi vama koronavirus močno spremenil načrte za letošnjo sezono? Kje vse bi sicer morala biti?

Res je; večina porok je prestavljenih na naslednje leto. Nekateri so svoje poroke tudi odpovedali. Trenutno bi se nahajala na Nizozemskem, kasneje v Franciji.

Po drugi strani, pa sva zaradi korone lahko več časa preživela doma in z dojenčkom, za kar sva izjemno hvaležna. Poleg tega sva čas izkoristila za ustanovitev akademije KATJA+SIMON ACADEMY, namenjene izobraževanju poročnih fotografov in tistih, ki bi to radi postali (ter tudi drugim v kreativni industriji).

Poleg že uveljavljene delavnice za poročne fotografe, ki jo bova letos oktobra gostila v Grožnjanu, za prihodnjo pomlad načrtujeva delavnico v francoskih alpah.

Kaj po vajinem mnenju naredi lepe in dobre poročne fotografije?

Pristni in iskreni odnosi med fotografom in parom. Fotoaparat zagotovo ne. Delo poročnega fotografa ni samo, da pride na lokacijo, fotografira, kar se dogaja, ali pa postavi par pred lep kader in pritisne na gumb. Za lepe fotografije, ki pokažejo energijo, esenco trenutka, moraš biti odličen vodnik in komunikator, včasih tudi psiholog.

Na vajini spletni strani bodočim nevestam ponujate tudi nasvete, s katerimi se izognejo neposrečenim poročnim fotografijam. Bi katerega delili tudi z bralkami Mične?

Res je, vsem bodočim nevestam pomagava pri načrtovanju od prvega elektronskega sporočila oziroma klica. Večina nevest se poroči prvič in samo enkrat, zato pravzaprav ne vedo, na kaj vse morajo paziti.

Prvi in najpomembnejši nasvet je zagotovo ta, naj par izbere fotografa, čigar delo mu je resnično všeč, ne glede na ceno. Res je, da je poroka lahko velik strošek, po drugi strani pa so fotografije tako rekoč edina stvar (poleg prstanov), ki bo ostala za vedno. Na žalost še vedno veliko parov varčuje pri fotografijah in večkrat sva že slišala, da so potem razočarani nad svojimi poročnimi fotografijami, nekateri jih niti nočejo več pogledati, kar je velika škoda.

Drugi zelo pomemben nasvet – nevesta naj se odloči za profesionalno in testno ličenje. Še najboljši fotograf ne more storiti veliko ob slabem in neobstojnem mejkapu, pa tudi nevesta se bo bolje počutila v svoji koži, če se ji s tem ne bo treba obremenjevati.

In še tretji nasvet. Na dan poroke samo uživajta. Če sta najela organizatorja, bo to malce lažje, če pa sta večino organizacije urejala sama, prepustita vajeti pričam ali nekomu od bližnjih. Namesto da bosta celo jutro tekala sem in tja in urejala še zadnje malenkosti, raje uživajta v mirnem zajtrku in se počasi pripravita na veliki dogodek.

Katja in Simon, žena in mož ter starša 8-mesečnemu fantku. Arhitektka in IT inženir, a ljubezen do fotografije in potovanj ju pripeljala do poročne fotografije.

Preberite še: Nina Pušlar: Zasebno sem bolj Metaste narave

Morda vas zanima tudi: Malinca Nastja: Niso me prizadeli, ponosno sem rekla, da jaz odločam


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)