Cvetličarna, kjer med čakanjem na sanjski šopek spijemo kavo (FOTO)

Sanjski šopek ni klasična cvetličarna in Metka ni klasična cvetličarka.

11.6.2020 ob 5:50 | Foto: Črt Piksi

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Cvetličarna, kjer med čakanjem na sanjski šopek spijemo kavo (FOTO)

Res lepo in spodbudno je spoznati zgodbe mladih ustvarjalcev in podjetnikov, ki sledijo svojim sanjam ter ustvarjajo tisto, kar jih resnično izpopolnjuje. In zdi se, da so te zgodbe v času, ki se nas je letos res močno dotaknil, dobile še več glasu. Kot je slišati, je marsikdo v času koronakrize delal še z večjim zagonom, kar so stranke nagradile.

O takšnem poskoku prodaje nam pripoveduje tudi Metka iz Sanjskega šopka, ki sicer slovi po čudovitih poročnih šopkih. Torej bi pričakovali, da bo prepoved poročnih obredov zaustavila njeno delo, a Metka je namesto na porokah ženske osrečila doma: “Ogromno naročil smo dobili za dostavo šopkov na dom. V času karantene smo v cvetličarni res veliko delali,” pripovedujeta Metka in Uroš, ki njun Sanjski šopek ne vidita le kot klasično cvetličarno. Zato pri njima lahko spijete kavo, kupite različne izdelke slovenskih ustvarjalcev ali pa le malo posedite na udobnih stolih in v prijetnem ambientu uživate ob pogledu na cvetje.

S fotografom sva obiskala Škofjo Loko in v Sanjskem šopku poklepetala z Metko ter spoznala povsem drugačen pristop v cvetličarstvu.

Kdaj si pri sebi začutila, da želiš delati s cvetjem?

Že kot majhna sem rada ustvarjala. Ne samo s cvetjem, ves čas sem imela kakšne ustvarjalne ideje. V decemberskem času pa sem kot otrok imela vedno glavno besedo pri dekoraciji. Proti koncu srednje šole, ko sem se odločala o smeri študija, pa je kar naenkrat prišla na plan želja po delu z rastlinami.

Vpisala sem se na Biotehniško fakulteto in med študijem ves čas sanjala o eni lepi mali cvetličarnici. Takšni, ki bi bila drugačna od ostalih. In res. Ko sem spoznala Uroša, sva začela skupaj uresničevati moje sanje. Najprej sem se učila v domači garaži,brez kakršnega koli predznanja sem s poskusi, s prebiranjem člankov, sladenju trendov po svetu prišla do pravih tehnik in svojega stila, in osrečevala neveste s poročnimi šopki.

Iz poročnih šopkov so prišle tudi večje poroke in teh je bilo vsako leto več. Ko je bilo povpraševanj že toliko, da sem lahko pustila redno službo, se sedaj že tri leta posvečam le temu. In lanskega decembra sva z Urošem odprla butično cvetličarno v Škofji Loki, januarja pa še spletno trgovino/cvetličarno.

Že ob najinem prvem stiku sem dobila občutek, da Sanjski šopek ni klasična cvetličarna. Recimo tvoj avtomatski elektronski odzivnik je nekoliko drugačen, človek takoj dobi občutek bolj osebnega stika. Kako sama dojemaš svojo cvetličarno in delo?

Ja, kljub temu, da je vsako leto več in več povpraševanj, želim ohraniti oseben stik s stranko, se ji popolnoma posvetiti in za čas priprav na poroko postati neke vrste pomočnik. Če to želim ohranjati, je pri takem številu porok, kot jih imamo na leto, kar naporno. Ampak to delo res delam s srcem in uživam v tem. Če tega nimaš rad, ne zdržiš.

V cvetličarni lahko začutimo malce skandinavskega pridiha, so skandinavske smernice tvoj navdih tudi pri delu z rožami?

V prostoru je morda res tako, a glede oblikovanja šopkov in ustvarjanja s cvetjem so zame veliki mojstri Američani. Trendi, ki prihajajo od tam so mi res všeč. Moja velika želja je, da se enkrat odpravim tja in udeležim kakšnega tečaja.

Katera pa je tvoja najljubša roža?

Hm, težko vprašanje. Res. Okus se mi iz leta v leto kar spreminja. Ena ljubših je Mathiola (šeboj, op. p.) in pa nagelj. Morda bo kdo nad izbiro naglja presenečen, a z njim se da čudovito ustvarjati, pa še res veliko barvnih različič obstaja. Bi pa zagotovo lažje odgovorila na vprašanje, katera roža mi ni tako pri srcu. To so recimo vse modro obarvane vrtnice, pa tudi Antorium (flamingovec, op.p.) mi ni preveč všeč.

Popoln zaključek lepo pospravljenega stanovanja je zame lep, bogat šopek. In za vse take navdušenke nad cvetjem je v tvoji ponudbi sedaj novost, da se lahko naročimo na redno dostavo šopka na dom. Kakšni so odzivi, si Slovenci redno privoščimo to piko na i v domovih?

Ja, res je. Šopek rož v dom prinese veselje in posebno energijo. Moram reči, da si ljudje kar radi privoščijo cvetje. Sploh ob koncu tedna, ko preživijo več časa doma. Prav s tem namenom smo v ponudbo dodali to novost. Da vsem tistim, ki si tedensko, na 14 dni ali mesečno privoščijo šopek rož za svoj dom prihranimo čas in imajo brez razmišljanja vsakič znova in znova na mizi šopek svežega cvetja. Naročnino si lahko stranka privošči za sebe ali pa jo podari mami, sestri ali prijateljici za rojstni dan – to darilo pa traja in ne preseneti le enkrat ampak vedno znova in znova, ob vsaki dostavi.

Novost, ki jo ponosno predstavita Metka in Uroš, je redna naročnina šopkov na dom. Tako se lahko razveselite svežega cvetja vsak teden, na 14 dni ali enkrat na mesec. Foto: Črt Piksi

Imaš v mislih že narejen svoj poročni šopek?

Če bi se poročila, bi imela res preprost šopek, razgibane oblike in vsekakor malo večji kot običajen poročni šopek.

Ne vem, če sem že v kakšni cvetličarni videla toliko različnih izdelkov, ki jih lahko stranka kupi, rdeča nit vsem pa je seveda, da so jih izdelali slovenski ustvarjalci. Torej med vami ne gre za tekmovanje ampak vzajemno sodelovanje?

Sodelovanje z drugimi slovenskimi ustvarjalci je super. Podpiraš drugega, ki se prav tako trudi na svojem področju, hkrati pa tudi on tebe podpira. Naša ekipa je vedno za sodelovanja in si bi tega v prihodnje želeli še več, saj se iz enega sodelovanje skoraj vedno rodijo še nove ideje.

Preberite še: Oblikovalka, ki navdušuje s kaligrafijo in z družino nastopa v spotu Rebeke Dremelj

Morda vas zanima tudi: Maja Metličar: Brez načrta sem stopila v neznano


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)