Karezza seks: Kaj sploh je in zakaj bi se morali z njim pobliže spoznati

Ker so v postelji novosti vedno dobrodošle, spoznajte karezza seks in vse njegove učinke.

10.6.2021 ob 5:05 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Karezza seks: Kaj sploh je in zakaj bi se morali z njim pobliže spoznati

Ne glede na to, kako zadovoljni ste s spolnim življenjem, drobne ali velike spremembe na tem področju nikoli niso odveč in eno od njih predstavlja tako imenovani karezza seks, ki mu nekateri pravijo tudi hygge seks.

Kaj sploh je karezza

Karezza je spolna tehnika, ki prednost namenja dotiku, povezanosti in intimnosti ter ne samemu orgazmu. Dejansko partnerja, ki se mu predajata, z vrhuncem odlašata in v sebi zadržujeta erotično energijo ter prednost namenjata čustveni povezavi. Kot navajajo seksologi, je ta tehnika zlasti koristna za pare v dolgih zvezah, ki praviloma prisegajo na eno in isto vrsto seksa.

"Karezza je nasprotje tako imenovanega frikcijskega seksa," je povedala spolna terapevtka Irene Fehr iz Denverja.

"Med frikcijskim seksom je zaporedje dogodkov dobro znano: predigra, penetracija in skoraj vedno tudi orgazem. Povezanost je pri tem sekundarnega pomena in v želji po doživljanju vrhunca par na poti do njega velikokrat spregleda čutna doživetja in občutke, ki pa v končni fazi prinašajo prav toliko veselja, kot orgazem sam," je opisala razliko in dodala še:

"Čeprav je tudi frikcijski seks lahko strasten in zadovoljujoč ter seveda ni slab, pa se praviloma opira le na ene in iste tehnike ter prijeme, kar pomeni, da sam sebe omejuje in postane dolgočasen ter rutinski."

 

Orgazem ni osnovni namen

Karezza ali povezani seks, kot ga imenuje Fehrova, pa zagotavlja možnost užitkov, katerih vir so dotiki med njim. Včasih ti vodijo do orgazma, včasih ne, dejstvo je, da ta ni en in edini cilj intimnega dejanja, saj je vir karezze v drugih seksualnih elementih.

"Ustvarjanje konteksta sprejetosti, čustvenosti in varnosti, ki ga občutita oba partnerja, navdaja z neprecenljivimi občutki. Ko se zadeve odvijajo počasi, vi vidite svojega partnerja in on vidi vas. Ga čutite ter on čuti vas. Ga razumete in on razume vas," je prepričana seksologinja, ki kot prvo spoznavanje z njim priporoča pogovor o drugačnem pristopu k spolnosti:

"Pogovor je lahko način za razkrivanje fantazij, za predloge o drugačnih prejemih ter za izražanje želja. S tem do izraza pride vaša radovednost, ki je v spolnosti vedno dobrodošla in zaželena."

Iz oči v oči

Kot eno pomembnejših postavk karezza seksa Fehrova priporoča odprte oči med njim, saj je tako mogoče znatneje ozavestiti dogajanje.

"Ko se zadeve upočasnijo, v ospredje stopijo malenkosti, ki v naglici ostanejo spregledane."

Kdo ve, morda bo prav karezza seks postal stalnica vajinih poletnih noči. Če boste ugotovili, da pač ni za vas, boste deležni vsaj nežne in čutne masaže.

Povzeto po portalu Refinery29.com

Preberite še: S takšno postavo v očeh drugih delujete pohotno

Morda vas zanima tudi: Res veste, kje je in kaj vse zmore klitoris?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)