Kam v Ljubljani na prvi zmenek?

Prvi vtisi, prvi pomladni dnevi, prvi zmenki in prvi poljubi. Pa saj veste, prvih ne pozabiš nikoli.

20.3.2017 ob 10:25

1.jpg

Dočakali smo jo! Pomlad je z enakonočjem uradno prispela tudi na koledarju. Ne le, da nas vedri s toplejšimi dnevi, ampak je znana tudi kot letni čas sprememb, novih začetkov in metuljčkov na cveticah. Pa seveda po ljubezni, takšni, ob kateri metuljčke čutimo tudi kje drugje.

Mična je spogledljiva, rada hodi na zmenke in to na takšne, ki jih lahko shrani v lepem spominu. Zato je zbrala nekaj svojih najljubših kotičkov, kjer se najraje zaljubi.

Mesarski most je postal ljubljanski most zaljubljencev, kamor ti svojo ljubezen simbolično zaklenejo s ključavnico.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Ljubljanski botanični vrt je eden tistih brezplačnih kotičkov v prestolnici, kjer lahko ubežita mestnemu vrvežu in lažje zadihata v objemu zelenih krošenj. Prepredajo ga peščene potke, ob katerih najdete tudi kakšno osamljeno klopco s pogledom na bližnji ribnik. V vrtu stoji tudi prisrčna čajnica Primula, kjer lahko poklepetata ob mangovem čaju in ljubljanski skutini palačinki s pehtranom. Lahko se tudi sprehodita skozi fotogeničen tropski rastlinjak – simbolična vstopnina 2,8 evra. 

Bonus namig: Če sta že med cvetjem, mu lahko namigneš, katero je tvoje najljubše in mu olajšaš izbiro za vse naslednje zmenke.

Špica

Deset minut iz strogega središča mesta – na poti do botaničnega vrta – leži park Špica. Prenovljeno nabrežje Ljubljanice, nekoč kopališče, je danes (zaenkrat) le še plaža, kjer pa Ljubljančanke, Ljubljančani in vsi ostali še vedno radi stegnejo noge in se nastavijo sončnim žarkom. Izbirata lahko med travnato, betonsko in leseno površino, pred kratkim pa se je tu odprla tudi kavarna Špica, ki ima prav udobne ležalnike.

Bonus namig: Od doma prinesita odejo in si pod bližnjim drevesom naredita sadni piknik.

Park Tivoli

Park Tivoli je klasika, kamor so na zmenke hodile generacije veliko pred našimi in še vedno ima svoj čar. Tudi tu bo prav prišla odeja za piknik – ali zgolj poležavanje med krošnjami. V največjem parku prestolnice se sprehodita med drevoredi in fontanami, na Jakopičevem sprehajališču ošvrknita aktualno razstavo fotografij, se povzpnita do gradu Tivoli in si malo odpočijta v kavarni Bienale ali pa pot nadaljujta do ribnika ob Čolnarni, kjer si privoščita sladoled.

A post shared by Ljubljana (@igljubljana) on

Ljubljanski grad

Če so ti všeč zmenki, na katerih se tudi malo zadihaš – od hoje, seveda! – se lahko tudi povzpneta na Ljubljanski grad. Razgled nad mesto je izjemen, če bosta za podvig izbrala popoldanske ure, pa še pred zahodom sedita na obzidje in opazujta, kako sonce pade za mesto in ga obarva v tiste čudovite rdečkaste odtenke. Sončni zahod je le sončni zahod!

A post shared by Ljubljana (@igljubljana) on

Koseški bajer 

Če vama strogo središče mesta ne diši, je Ljubljana polna drugih zelenih kotičkov, kjer se bosta lahko bolje spoznala. Koseški bajer je umetno jezero, okoli katerega vodi sprehajalna pot, ki jo spremljajo številne klopi, kjer lahko posedita in opazujeta labodje mladiče. Na vzhodnem delu jezera je tudi prijeten lesen pomol v obliki ladjice.

Načrt B za deževne dni

In če vama jo pomlad zagode z muhastim vremenom? Na srečo je Ljubljana polna simpatičnih lokalčkov, kjer bosta lahko pogovor nadaljevala ob kozarcu česa močnejšega. Stiskata se lahko na udobnih zofah v Daktariju, preverita, zakaj je Ek takšen hit na Instagramu in kakšna je ponudba tort v Zvezdi, če imata srečo – zasedeta separeja ob oknu v Tozdu ali Pritličju ali zavijeta v Moderno – se sprehodita skozi galerijo ali pa se kar takoj spustita v klet, kjer imajo prikupno istoimensko kavarno. Predvsem pa se sprostita, si prisluhnita in uživajta!

Avtor: Maja Fister

Foto: Shutterstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)