19.10.2016 ob 8:15
Če ste eden tistih uporabnikov Instagrama, ki se navdušuje nad estetiko in se vam zdi objave vredno vse, kar je slastno in fotogenično, imamo nekaj idej, kje lahko najdete oboje. V prestolnici se je v kratkem odprlo kup zanimivih lokalov s svežim interierjem, kamor lahko med službo ali šolo skočite tudi na malico.
Mala Terasa Bistro
Mala Terasa s pogledom na Nebotičnik ima v svoji ponudbi po novem tudi slastne malice. Med zaposlenimi pa kot kaže tudi nekoga, ki ve, kaj pomeni dobra fotografija za na Instagram. Kaj ponujajo? Pisane solate in divje rižote, juhe, sladice, ne manjkajo pa niti vedno bolj priljubljeni burgerji, ki jim je na Terasi pravzaprav ime hambvič. Tega skupaj z domačim krompirčkom, posutim z rožmarinom, dobite že za 5,5 evra. Fino, kajne?
Organic Garden
Ulična hrana je lahko zdrava – organska, celo veganska. Organic Garden se je na novi lokaciji na Metodovem trgu 11 blizu ljubljanske tržnice odprl pred kratkim. Najbolj fotogenični jedi sta zagotovo Yellow in Red OGburger. In ne, nimata mesa, čeprav na prvi pogled tega ne bi ugotovili. Kaj pravite na polpeto iz rdečega fižola in ovsenih kosmičev? Mimogrede, Yellow burger je bil na letošnjem VegaFestu celo izbran za najvegansko jed leta. Imajo še kaj? Seveda – pite, panine, juhice, solate in lušten stenski napis iz umetne trave. Ta je za fotografirat, ne za pojest.
Slovely Park
Konec letošnjega septembra je v nekdanji stavbi Slovenijalesa na Dunajski 20 zadišalo po nečem dobrem. Kulinarični projekt pravzaprav soustvarjajo štirje ponudniki, vsak specializiran za nekaj. V Kavabaru naročite kavo ali gin. Morda oboje? V Bištroju za zajtrk jajčka in ajdovo kašo z jurčki za kosilo. Za ljubitelje mesa je tu tudi kotiček z žarom, za piko na i pa so tam še sladice s francoskim pridihom. Ste že tam?
Brodo
Sendvič je ena najpogostejših hitrih malic, a naj vsaj ne bo dolgočasna. Brodo je prikupna sendvičarna na ploščadi Ajdovščina, katere minimalistično in odprto notranjost so oblikovali pri Mertelj Vrabič Arhitektih. In kaj bo za malico? No, že med branjem menija se vam bodo pocedile sline. Bagel, narejen po lastnem receptu, s sočnimi sestavinami, ki so vse prej kot puste. Ponujajo pet različnih polnil, ki jih v bagel zložijo pred vašimi očmi. Za sladico si lahko privoščite še piškot iz črne čokolade ali tistega s pomarančo in baziliko. Za tiste na dieti, ki se izogibate ogljikovih hidratov, pa so pripravili tudi solate – s slanino, tuno ali vegansko. Za solate boste odšteli po 5 evrov, za bagle pa po 4.
Šunknžemlja
Če je njihov zgornji konkurent minimalističen, je Šunknžemlja precej bolj igriva. Posrečeno poimenovana prodajalna sendvičev na Borštnikovem trgu pa ima v rokavu še več humorja. Njihovi polni sendviči namreč slišijo na imena Porkamadona, Policaj, Bučko, Madžar, v družbi sta še Zdene in Zdravko, nostalgična kraljica malice pa je seveda Šunknžemlja osebno. Poleg sočnih in kreativno poimenovanih sendvičev imajo še njihove mini različice, tramezzine (tudi sladke!) in curljavčke – odprte sendviče, iz katerih topljeni sir mamljivo "curlja". In še to, med specialčki najdete tudi omejene edicije.
Barbarella Arkade Bistro
Kulinarična mojstrica Barbarella je pod arkadami Plečnikove tržnice pred kratkim odprla Barbarella Arkade Bistro, kjer strežejo veganske in vegetarijanske dobrote, pa tudi jedi brez glutena. Prisegajo na lokalno, ekološko in sezonsko hrano, a sem in tja dodajo tudi nekaj eksotike. Če se vam za zdravo malico torej dopade sveže iztisnjen sok, smoothie, kava iz pravične trgovine, sendvič, dišeča juhica, solatna ali riževa skleda in čez še sladica, je to pravo mesto. In še to, za 6,5 evra si lahko prste pomažete tudi z BBQ veganskim cheeseburgerjem – namesto mesa ima polpet iz črnega fižola in sojinih koščkov, veganski pa je seveda tudi sir.
Hood Burger – Na novi lokaciji!
Zagotovo vam je že prišla na uho kakšna dišeča beseda o Hood Burgerju, enem najbolj opevanih ljubljanskih kotičkov s kakovostno hitro hrano. Zgodba dveh brezposelnih ekonomistov, ki se je začela z majhno prikolico, se je razvila v zgodbo o trdem delu in kreativnih rešitvah, ki so pripeljale do Hoodega uspeha. Kot verjetno veste, se z njihovimi burgerji lahko mastite na Viču in na tržnici v BTC-ju, morda pa še niste slišali naslednje informacije. Hood Burger zelo kmalu prihaja v samo središče Ljubljane, na Nazorjevo ulico! Mičnin izbor: Le brie burger, domač krompirček (ocvrt v arašidovem olju) in za poplaknit Kramah iz Bevoga. Še dobro, da je poletja in bikink konec. Za zdaj.
Vino & Ribe
V stari Ljubljani pečejo in frigajo sardele, girice, kalamare, trilje, včasih tudi brancina in škampe. Pa malvazijo in refošk imajo. In to kar na Starem trgu. Posrečeno ime in fotogeničen interier je tisto, kar jih dela še bolj posebne. In če nimate časa posedeti v lokalčku, ki diši po morju, si lahko malico vzamete tudi s seboj.
Monstera bistro
Bistro Monstera se nahaja v samem središču Ljubljane, najdete ga med sprehodom od Kongresnega trga proti NUK-u. Bistvo bistrojskih kosil je, da so sestavljena iz svežih sezonskih sestavin, zato je meni vsak teden drugačen. Sestavljajo jih po dve predjedi, dve glavni jedi in dve sladici. Na voljo sta tako mesna kot brezmesna različica kosila. Čeprav na prvi pogled deluje kot še en bistro, pa ob pogledu na chefa hitro ugotovite, da se od njega pričakuje več. Njegov lastnik je namreč Bine Volčič, tisti mojster okusov, ki ga poznamo s televizije. No, Monstera ne želi biti resničnostni šov, ima pa resnično dobre okuse. In ambient.
Avtor: Maja Fister
Foto: Instagram, Dejan Javornik
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar