Kako (če sploh) mu povem, da nisem doživela orgazma?

Takole pravijo poznavalci.

7.3.2019 ob 4:45

orgazem_seks_zenska_moski_postelja.jpg

Doživeti orgazem je z naravo dana pravica vsake ženske. Kajti, kaj je lepšega, kot so občutki, ki telo prežemajo tedaj, ko je na samem višku naslade in po žilah pluje dopamin. A na žalost vsem pripadnicam nežnejšega spola vrhunec ni dan, še več pa je takšnih, ki do njega ne pridejo zlahka.

Nekaj številk

Glede na zaključke v publikaciji Archives of Sexual Behavior objavljene raziskave, je le 65 odstotkov takšnih, ki ga doživijo med seksom. In kar je še huje: obstajajo ženske, ki do njega ne pridejo niti z masturbacijo.

Elisabeth Lloyd, profesorica biologije in znanstvena sodelavka na inštitutu Kinsey se je poglobila v ta fenomen ter mu posvetila delo z naslovom Zadeva ženski orgazem(The Case of the Female Orgasm). 

Z znanstvenim raziskovanjem je odkrila, da približno 11 odstotkov žensk nikoli ne doživi spolnega vrhunca. Nikoli. To v večini, ki jim ta ni dan, zbuja frustracije, zadrego ter celo sramoto.

Si med njimi?

Če v to kategorijo sodiš tudi sama, se v novi zvezi najbrž sprašuješ, ali to, da orgazem zate predstavlja pravi izziv, deliti z dragim, ali mu raje zamolčati.

Kaj meni spolna terapevtka Vanessa Marin?

"Nedvomno bi morala z besedo na dan. In to preden sta prvič intimna. Res je, treba bo zbrati pogum. Govoriti z nekom, s katerim se komaj dobro spoznavaš, o orgazmu ni lahko. A če bo tvoj dragi seznanjen s težavo, bo pozornejši in skupaj se bosta znatneje posvetila raziskovanju tistega, kar bi te do njega vendarle lahko pripeljalo," meni terapevtka in svetuje, da na začetku zveze lahko pogovor začneš nekako takole: »Rada bi ti povedala, da orgazma še nisem doživela, zato naj ta vsaj sprva ne bo najin cilj

Ta korak je po mnenju Vanesse Marin izjemno pomemben. Kajti, če bo vajin edini cilj med odnosom tvoj vrhunec, bosta oba pod velikim pritiskom in prav zaradi njega bo vse samo še slabše. Tvoja misel, da bo tokrat vendarle drugače, bo ustvarila miselno zavoro, ne boš se sprostila, kam to vodi, pa seveda že veš.

Če boš do dragega odkrita in boš imela realne cilje, se boš lažje osredotočila na vse druge občutke, ki ti jih zagotavlja seks. Tako med predigro, kot med glavnim dejanjem boš bolj sproščena in ko boš premagala zadrego, se bodo sprostili tudi tvoji ženski deli.

Kaj pa, če si bila do njega nepoštena?

Kot rečeno, ni lahko priznati, da še nisi okusila vrhunca in morda mu tega, čeprav sta že dolgo v zvezi, nikoli nisi zaupala, a zdi se ti, da bi vendarle morala z besedo na dan.

"Tudi, če sta že dlje v zvezi je odkritost nedvomno boljša izbira, kot igranje orgazma," pojasnjuje Marinova in dodaja:

"On bo morda sprva (upravičeno) užaljen, a daj mu jasno vedeti, da ga resnično nisi hotela prizadeti. Povej, zakaj si igrala. Sprva zato, da ga ne bi užalila, da nanj ne bi vršila preveč pritiska, da se ne bi počutil slabo, nato pa ti je to nekako prišlo v navado."

Korak za korakom

In medtem, ko je odkrit pogovor prvi korak do tvojega orgazma, Marinova verjame, da je naslednji masturbacija.

"Naj te tega ne bo strah ali sram. Sama sebe lahko najbolje spoznaš, zato se ne boj samozadovoljevanja. Lažje, kot nekdo drug, boš tisto pravo našla ti. Odkrivanje, kako se lahko sama popolnoma sprostiš, kaj te vzburja in kako se na dotike odziva tvoje telo, je prijetno in kaj lahko se bo izkazalo, da tudi neprecenljivo ter plodno dejanje.

Kajti ne samo, da ti lahko pomaga do orgazma, kot so zapisali v publikaciji Planned Parenthood, se bo z masturbacijo med drugim izboljšal spanec, zmanjšala se bo količina stresa v telesu in blažji bodo menstrualni krči.

In še to: "Dotikanje sebe bo izboljšalo tvoje spolno življenje. Konec koncev, v znanju je moč. Ko boš enkrat vedela, kaj deluje pri tebi, boš to lahko pokazala ter zaupala tistemu, ki ob tebi še mora vedeti," zaključuje terapevtka.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Dokazi, da je v postelji sebičen (in načini, kako to popraviti) ali pa Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo

Priporočamo tudi: To so besede, ki moške najbolj prizadanejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)