Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Bolj ko se staramo, večji so nekateri organi. Med njimi pa žal ni moškega spolnega uda, ki je v poznih desetletjih življenja lahko tudi dva in pol centimetra krajši kot v tridesetih letih.

19.1.2022 ob 10:04 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Z leti se spreminjamo: po obrazu se rišejo gube, ušesa se povečajo, včasih tudi nos, ponekod pa usahnemo. Spremeni se oblika telesa. Ponekod postanemo bolj zaobljeni, izgubimo nekaj telesne višine, moški pa tudi nekaj dolžine (in obsega) spolnega uda. Ja, prav ste prebrali. Z leti se manjša tudi penis. Pa ne samo on, ampak tudi moda.

Urolog Irwin Goldstein je pred časom izgubo dolžine kristalno jasno ponazoril takole: »Če je otrdeli penis v tridesetih dolg okoli 15 centimetrov, bo v šestdesetih ali sedemdesetih od dobrega centimetra pa vse do dva in pol krajši.«

A to naj bi bilo mogoče omiliti. Na družabnem omrežju TikTok se redno oglaša zdravnik Edward Zimmerman (njegov naziv jasno pokaže, s čim se ukvarja – dickdocontiktok) in objavlja zabavne in poučne posnetke o penisih. Med drugim zatrjuje, da se je krčenju penisa, ki pride s staranjem, mogoče vsaj deloma izogniti.

»Penis se z leti manjša, ravno tako kot izgubljate volumen v vašem obrazu in vratu. Tam spodaj boste izgubili nekaj obsega, pa tudi na dolžini, če ga ne boste uporabljali (op.p.: po angleško je ponazoril z besedami use-it-or-lose-it).« Kako pogosta uporaba je dovolj, ni povedal, kot tudi ne, ali je dovolj, če se z njim moški igrajo sami. 

Nivo testosterona in arterioskleroza

Nekateri za morebitno manjšanje mod in penisa krivijo upad proizvodnje testosterona v telesu, do česar pride s starenjem. Nekateri izpostavljajo pojav, ki se mu reče strokovno arterioskleroza in je pogosto povezana s staranjem (lahko tudi z nezdravim življenjskim slogom).

Gre za pojav mašenja žil z oblogami, zaradi katerega v penis priteče manj krvi, posledično pa je ta manjši. Ko govorimo o oblogah, moramo omeniti še Peyronijevo bolezen.

Ta najbolj pogosto prizadene moške od 40 do 70 leta (lahko tudi prej, pa tudi kasneje v starosti), posledica nabiranja oblog (plaka) v določenem predelu penisa pa onemogoča ustrezno raztezanje (na tistem mestu nastane zatrdlina), zaradi česar se penis ob erekciji ukrivi (lahko je tudi krajši), lahko je tudi boleče. Ko bolezen preide v kronično, sledi kirurško zdravljenje, če je potrebno seveda.

Navidezno izginjanje penisa

Če imate srečo, so spremembe tam spodaj zgolj navidezne. Marsikdo se v življenju znajde v obdobju, ko telo okiti s kakšnim kilogramom telesne teže več.

Če se maščoba nabira v področju abdomna, in pri moški pogosto se, ima ta lahko občutek, da je penisa vse manj. Dejansko ga je enako, le da je okoli njega nabrana maščoba, ki ga ovira pri sijanju v vsej njegovi veličini. Če želite razrešiti nastale razmere, je več kot jasno, kako …

Preberite še: Poklicni spremljevalec dam razkriva, po čem najbolj hrepenijo sodobne ženske

Morda vas zanima tudi: Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)