Kaj se zgodi, če ženska vara z žensko in druge zanimivosti o prevari

Poglejte, do kakšnih zaključkov je na podlagi študiji o varanju prišla znanost.

19.8.2021 ob 5:22 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se zgodi, če ženska vara z žensko in druge zanimivosti o prevari

Prevara, čeprav pogosta, je še vedno odeta v tančico skrivnosti. O njej kroži nešteto mitov, resnic ter preverjenih dejstev, prav toliko pa je tudi neznank, ki jih s študijami skuša razbliniti znanost.

Takole je nekaj najbolj zanimivih dognanj o skokih čez plot strnil Business Insider.

Ekonomsko odvisni partner pogosteje vara

Leta 2015 opravljena študija je zaobjela 2800 posameznikov, starih od 18 do 32 let. V njej se je izkazalo, da je pri partnerju, ki je ekonomsko odvisen od drugega partnerja, večja verjetnost za skok čez plot.

Zlasti je to opazno pri moških, ki se finančno opirajo na partnerko. Natančneje: nezvestih je 15 odstotkov finančno odvisnih moških in le 5 odstotkov žensk v enakem položaju.

Najmanj možnosti za nezvestobo je v razmerjih, kjer so dohodki partnerjev približno enaki. Kajti, kot se je še pokazalo, tudi moški, ki zaslužijo več kot 70 odstotkov družinskega priliva, velikokrat skočijo na drugo stran plota.

Pomemben je spol prepovedanega sadeža

Pri moških je večja verjetnost, da bodo razmerje po prevari končali, če jih bo draga prevarala z osebo nasprotnega spola. In če vara z istimi spolom? To v junakih prebudi določeno mero erotične radovednosti in le malo je verjetnosti, da bi zato končali zvezo.

Zadeva pri ženskah je malo drugačna: seveda so jezne, kadar jih on prevara z drugo žensko, a zveza ima v tem primeru več možnosti za obstanek, kot če jih on prevara z moškim. Tedaj  jo večinoma brez pomisleka končajo.

Moške bolj vznemirja seksualna, ženske čustvena prevara

Za večino moških je nedopustno, da se njihova partnerka spusti v seksualno afero z drugim moškim, čeprav vanj ni zaljubljena.

Na drugi strani ženske bolj prizadene, kadar se moški zaljubi v drugo žensko, čeprav z njo nima seksualnega odnosa.

Leta so pomembna

Ko se moški začno bližati starosti 40 ali 50, so večje možnosti, da bodo poiskali razvajanje izven zakona ali zveze.  Kriza srednjih let?

Vplivajo tudi geni

Vse več študiji nakazuje na to, da so nekatere osebe biološko bolj nagnjene k prevari. Ena od njih, ki so jo izvedli na avstralski univerzi je denimo pokazala, da pogosteje varajo osebe, ki imajo v telesu manj oksitocina in vazopresina.

Ta hormona vplivata na občutek pripadnosti ter čustvene navezanosti, povezana pa sta tudi s socialnim obnašanjem, vključujoč z zaupanjem, empatijo in spolno povezanostjo. Rezultati študije so pokazali še, da so za 40 odstotkov ženskih in za 62 odstotkov moških prevar krivi geni.

Po prevari je mogoče popraviti zvezo

Čeprav prevara močno zamaja temelje zveze in poruši zaupanje, pa je mogoče po njej zakrpati razpoke in nadaljevati razmerje. Seveda le, v kolikor sta oba pripravljena v to vlagati trud, odpraviti vzroke, ki so pripeljalo do varanja in seveda pod pogojem, da tisti, ki je prevaro zagrešil, ne bo ponovil napake.

Vse pogostejše so čustvene prevare

Vse več moških in žensk priznava, da se pogosteje, kot v fizično, ujamejo v čustveno prevaro.

To je sicer težko natančno definirati, a dejstvo je, da se partnerja v njej povežeta na globlji ravni in čeprav res ne gre za telesno varanje je le vprašanje časa, kdaj bo meja prestopljena.

Razlik med spoloma praktično ni več

Čeprav je bila prevara nekoč v domeni moških, dandanes moški in ženske varajo praktično v enaki meri. Študija, objavljena v časopisu Archives of Sexual Behavior je odkrila, da je približno 23 odstotkov moških in 19 odstotkov žensk že prevaralo svojega partnerja.

Morala igra pomembno vlogo

Zakonski partnerji zaradi moralnih norm in zaradi morebitnega vpliva na otroke varajo v manjši meri od partnerjev v izven zakonskih zvezah.

Kdor enkrat vara …

Staro reklo: kdor enkrat vara, vedno vara, bi lahko bilo kar resnično.

Pri osebah, ki so varale v prvi zvezi, obstaja trikrat večja verjetnost, da bodo varale tudi v naslednjih. Oseba, ki je varala enkrat in se ni pokesala, bo zagotovo varala tudi v prihodnosti.

V resnici gre za osebo, ki ni sposobna globljega romantičnega odnosa, a se iz različnih razlogov vseeno spušča vanj.

Preberite še: Horoskop: Trije astrološki znaki, ki največkrat varajo

Morda vas zanima tudi: Ženska, s katero vas bo najverjetneje prevaral


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)