Kaj pomeni, če vam misli uhajajo k prvi ljubezni? Odgovarja psiholog

Kdaj je slaba vest zaradi obujanja spominov na nekdanjo ljubezen upravičena in kdaj ni.

31.7.2019 ob 6:15

zenska_moski_postelja_razmerje_tezave_micna.jpg

Čeprav življenjskega sopotnika neizmerno ljubite, se v mislih večkrat vrnete k tistemu, ki je prvi ukradel vaše srce. Spomini na prvo ljubezen so močni, velikokrat jim ne morete ubežati in s slabo vestjo se sprašujete, če ste zato nepošteni do človeka, ob katerem ste spletli gnezdo. Popsugar ima za vas odgovor, ki vas bo potolažil.

Takole je povedal psiholog Brian Jory:

"Prvo razmerje je močna izkušnja in vsak se občasno spomni nanj. Ne glede na to, koliko vode je preteklo od tedaj, ko se je končalo in kako srečna je zveza, v kateri je sedaj. Je pa seveda odgovor na vprašanje, ali je vračanje v preteklost zdravo ali ne, pogojeno s tem, kako pogosto, kako močno in zakaj se nekdo spominja prve ljubezni."

Kot je še povedal Jory je nekaj povsem normalnega in običajnega, da se ljudje nostalgično vračamo nazaj, v brezskrbne čase in mladostniška doživetja. Ključno pri tem pa je, da se tega ne oklepamo in tistega, kar je za nami, ne poveličujemo:

"Razmišljane o prvi ljubezni za trenutni odnos ni škodljivo, če ji ne namenjate več misli ter pozornosti, kot aktualni zvezi. V nasprotnem primeru pa pomeni, da niste predan partner in da v resnici hrepenite po neobvezni zabavi ter ne po globljem intimnem odnosu," opozarja psiholog in dodaja, da bi se, v kolikor vam misli pogosto zaidejo v preteklost morali vprašati, ali v resnici pogrešate osebo, ki je v njej igrala pomembno vlogo, ali hrepenite le po vznemirjenju, neobremenjenosti in dinamiki mladostniških dni. Hkrati bi morali odkrito odgovoriti na vprašanje, če ste sposobni nositi odgovornosti, ki vam jih nalaga sedanji način življenja.

Skratka: nič ni narobe, če se včasih spomnite prve ljubezni. Narobe pa je, če jo idealizirate in ji namenjate več pozornosti, kot sedanjemu odnosu. Pa čeprav samo v mislih. V kolikor se je ne morete otresti je morda čas, da se o tem z nekom pogovorite.

Vsak se rad spominja prvih metuljčkov v trebuhu, prvih poljubov, prvega seksa, vendar si je treba nekaj priznati: zveza se je končala z razlogom. Čeprav ste v nostalgičnem obujanju spominov nanj pozabili je dejstvo, da ta obstaja. Zato: ohranite spomine, a naj vas ti ne ovirajo na poti do lepe prihodnosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: To je razlog, zakaj se ne vračajte k nekomu, ki vas je zapustil Ali pa: Zakaj na družabnih omrežjih nikoli ne smete zasledovati bivšega

Preberite še: Kdaj po razhodu obstaja možnost, da bosta znova par


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)