Kaj pomeni, če v sanjah varate

Sanje o varanju in prevari prinašajo različna sporočila.

16.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj pomeni, če v sanjah varate

Preden, potem ko vam je v sanjah posteljo grel nekdo drug in ne partner, začnete paničariti in dvomiti v vajino zvezo, naj vas pomirimo: "Zaradi takšnih sanj niste slaba oseba. Sanje preprosto ne poznajo pravil monogamije. Vsak lahko sanja, da je nezvest. Ne glede na to, kako idealno je njegovo razmerje," pojasnjuje Deirdre Leigh Barrett, doktorica psihologije, ki na univerzi Harvard vodi tečaje o pomenu sanj.

Dejstvo je, da veliko žensk sanja o tem, da vara partnerja. Glede na leta 2018 izvedeno raziskavo, ki je zaobjela 1000 prostovoljk, kar 60 odstotkov.

Da pa bi razbrali, kaj takšne sanje sporočajo vam, se zamislite nad nekaterimi zadevami.

Kaj je za vas prevara in kakšne so bile sanje?

Potem, ko vzpostavite osnovno definicijo varanja, si zastavite sledeča vprašanja: Kaj natančno sem storila v sanjah? Kako sem se počutila? Se je partner v sanjah pojavil ali sem se le zavedala njegovega obstoja?

Odgovori nanje so pri razvozlavanju metaforike in pomena nočnih slik v veliko pomoč. Tu pa so najpogostejše možnosti:

Zaradi nečesa v resničnem življenju občutite krivdo

"Najpogostejši vzrok za sanje o prevari je občutek krivde zaradi dejanja v resničnem življenju. Ne glede na to, na kaj se slaba vest nanaša," je povedala  Laura Loewenberg, certificirana analitičarka sanj in članica mednarodnega združenja za proučevanje teh.

Če veste, da razlog tiči v tem, je čas za odkrit pogovor s partnerjem o zadevi, ki vam podnevi, in očitno tudi ponoči, ne da miru.

 

Morda ste prevarali bivšega partnerja

Čeprav ste v trenutnem razmerju predani in zvesti, je bila v preteklosti zgodba morda drugačna. Ko gre za razlago sanj o varanju, je to zelo pomembna postavka: "Nezvestoba v vsakem primeru pusti posledice in povzroča globoko zakoreninjene travme, ki jih je zelo težko premagati. Čeprav je od tedaj, ko ste bili nezvesti, minilo že deset let, čustvene posledice ostanejo,"pojasnjuje Loewenbergova.  

Če torej sanjate o dogodku, ki nima nikakršne povezave z aktualnim razmerjem, se soočite s preteklostjo in skušajte zaobiti posledice, ki jih je pustila v vas.

Nekaj v trenutni zvezi pogrešate

Po besedah Loewenbergove so drugi najpogostejši razlogi za sanje o varanju občutki, ki pri vas prevladujejo v sedanji zvezi. Menite, da v njej manjka razburljivosti in strasti, opažate, da je začetna strast minila, da so zadeve zapadle v rutino?

Vse to v dolgih razmerjih ni neobičajno ter je zadeve z odkrito komunikacijo in pravilnimi koraki mogoče spremeniti kvalitetnejšemu odnosu in mirnejšim sanjam v prid.

Zatrli ste svoja načela

V razmerju ter v življenju nasploh vsak sprejema kompromise in se prilagaja. "Kompromisi so nepogrešljivi, a to ne pomeni, da morate na njihov račun povsem zatreti svoje norme, stališča in načela ter zanemariti stvari, ki vam veliko pomenijo.

V tem primeru gre za podrejanje, ki ne vodi v srečo in zadovoljstvo, kar se lahko odraža tudi s sanjami o varanju. Podzavest vam z njimi sporoča, da morate znova življenje vzeti v svoje roke in se postaviti zase," je prepričana Barrettova.

Morda vam je všeč nekdo drug

Zlahka se v sanje prikrade oseba, ki vas v resničnem življenju zavedno ali podzavestno privlači. Takšni primeri so po besedah Barrettove pogosti, kajti kaj rado se zgodi, da se podoba nekoga, ki vam je všeč, pojavi v seksualnih sanjah.

To ne pomeni, da boste mejo prešli tudi v resničnem življenju. Res se je zasidral v podzavest, kako se bodo zadeve odvijale pa je odvisno od vas in od tega, česa si želite ter kakšno je stanje v trenutni zvezi.

Nezadovoljni ste s spolnim življenjem

"Pomanjkanje seksa ali neizpolnjujoče spolno življenje je še en pogost vzrok za omenjene sanje,"navaja Loewenbergova.

Tega je po njenih besedah mogoče prepoznati po nekaterih detajlih iz sanj: če ste bili v njih z mislimi osredotočeni na partnerja in na položaje, v katerih se spolnosti predajata vidva, se morda razlog skriva prav v tem in tiči v dejstvu, da pogrešate strast s trenutnim življenjskim sopotnikom.

Posredi je lahko nezaupanje

Da so sanje kompleksen pojav dokazuje zadnji razlog za takšne o prevari, ki ga izpostavlja Barrettova: "Sanje so včasih posledica dejstva, da je varal en od vaših staršev in s tem zamajal odnos med očetom in mamo. Ti spomini so globoko usidrani in podzavest jih obudi s sanjami, ki pa ne pomenijo, da boste tudi sami šli po njunih stopinjah.

Prav tako so omenjene sanje lahko posledica dejstva, da ste bili prevarani sami in še vedno težko zaupate nasprotnemu spolu. Čeprav vaš sedanji partner ni storil ničesar slabega, mu glede na pretekle izkušnje težko zaupate."

In kot zadnjo možnost strokovnjakinja poudarja dvom v partnerjevo zvestobo ter tudi v tem primeru svetuje odkrit in temeljit pogovor.

Ne glede na to, do kakšnega zaključka vas bodo seksi o nezvestobi sanje pripeljale, pomembno je, da zaradi njih ne krivite sebe in ne partnerja. Konec koncev na sanje, čeprav sporočajo marsikaj, res ne morete vplivati, lahko pa na podlagi opozoril, ki vam jih namenjajo, vplivate na resnično življenje.

Preberite še: Štiri skrbi, ki ženskam najpogosteje ne pustijo spati

Morda vas zanima tudi: Tudi tebe v času karantene mučijo izredno doživete sanje? To je razlog!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)