Izziv za pare: Seks vsakih 48 ur

Terapevti pojasnjujejo, zakaj med seksi seansami ne bi smelo preteči več kot 48 ur.

9.10.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Izziv za pare: Seks vsakih 48 ur

Za večino je reden seks pomembna sestavina zveze. Kako pogosto pa naj bi skočili med rjuhe? Spolni terapevti, ki se med svojim delom redno srečujejo s pari, ki glede spolnega življenja naletijo na ovire navajajo, da so potrebe po tem individualne narave ter da težave praviloma, v kolikor sta prisotni volja in pripravljenost po njihovemu premagovanju, vselej izginejo, piše MindBodyGreen.

Kot enega od učinkovitih načinov za vzpostavitev paru odgovarjajočega spolnega ritma pa večkrat priporočajo 48-urni seksualni izziv, kar pomeni seks vsakih 48 ur.

Zakaj?

Terapevti  opozarjajo, da pari, ki med rjuhe skočijo redkeje kot enkrat mesečno, s tem znatno škodujejo odnosu na sploh. Kajti ob preredkih aktih iz zveze počasi, a zagotovo izgine fizična intimnost, pojavi se slabo razpoloženje in izgine tudi ljubezen, omenjeni izziv pa pospeši ponovno zbliževanje.

Kaj sploh je 48-urni izziv

Ta se ne nanaša izključno na spolni odnos. Pari bi morali definicijo seksa razširiti na vse oblike intimnosti: na dotike, čutne masaže, ročno stimulacijo, skratka na vse, kar jim zagotavlja fizično in čustveno ugodje ter pripomore h grajenju povezanosti in intime.

Kako je omenjeni izziv videti v praksi?

Pogost nasvet terapevtov se glasi: vse skupaj spremenite v igro. Ko en partner predlaga seks, naj se drugi s tem strinja in pove, v kakšni obliki odnosa želi sodelovati in kdaj naj bi do njega prišlo, a od prejšnjega odnosa ne sme miniti več kot 48 ur.

 

Cilj vsega je hkrati ugoditi partnerju in sebi. Takšna igra poveča mentalno ter čustveno intimnost, obe sta nepogrešljivi za krepitev seksualne povezave ter zveze na sploh in ko se vse to znova vzpostavi, lahko par z izzivom preneha.

Blagodejni učinek rednega seksa

Čeprav se zdi ideja o seksu vsakih 48 ur ambiciozna, obstajajo številne raziskave, ki ji govorijo v prid. Tista, ki so jo leta 2017 objavili v časopisu Psychological Science je denimo pokazala, da so občutki zadovoljstva pri posameznikih prisotni še 48 ur po intimnem aktu. Učinek ni zaznaven le v svežih razmerjih, temveč tudi v že ustaljenih, dolgih zvezah.

Fiziološko gledano je 48-urni učinek seksa povezan s kombinacijo kemikaliji, ki se med in po njem sproščajo v možganih, na prvih mestih sta tu oksitocin in vazopresin. Oba igrata veliko vlogo pri povezanosti, zato sta neredko imenovana tudi hormona ljubezni, hormona razvajanja ali eliksir zaupanja. In kar je pri tem najboljše: vsak prijeten spolni akti ima enak učinek, četudi vključuje le razvajanje brez penetracije ali ročno stimulacijo.

Seveda obstajajo še drugi pozitivni učinki rednega seksa, od manjše količine stresa do boljših kognitivnih funkciji.

Kdaj izziv ne bo pomagal

Čeprav redno spolno življenje prinaša pozitivne posledice, pa tudi omenjen izziv ne predstavlja vedno rešitve težav.

"Kadar partnerja nista na isti valovni dolžini, je njuna zveza na majavih temeljih ali so med njima prisotne stalne napetosti in zamere, je omenjeni izziv prej recept za katastrofo in celo razhod, kot možnost za rešitev," opozarja terapevtka za pare Michelle Bohls in dodaja:

"Pomembno je, da pari, ki se redno prepirajo, pa naj bo glede seksa ali drugih tem, so spolno nekompatibilni ali imajo druge, globoke težave, najprej odpravijo te in se  šele nato soočijo z izzivom."

Preberite še: Pet izredno neobičajnih stvari, ki škodujejo spolnemu življenju

Morda vas zanima tudi: Oktobrski seksi horoskop (za vse astro znake!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)