Specialkarka Marjetka Conradi: Za nas vedno sije sonce in veter piha v pravo smer

Prvo in še vedno edino amatersko žensko kolesarsko društvo pri nas šteje že okrog sto članic iz vse Slovenije.

14.5.2023 ob 6:05 | Foto: www.specialkarka.si

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Specialkarka Marjetka Conradi: Za nas vedno sije sonce in veter piha v pravo smer

Pedale vrtijo, ker vedo, da je kolo zdravo za telo. Predsednica in strokovna vodja aktivnosti kolesarskega društva Slovenske specialkarke doc. dr. Marjetka Conradi dodaja, da jih povezujeta tudi ljubezen do kolesarjenja in prijetnih druženj.

Vsako leto se zberejo na poletnem prazniku ženskega kolesarstva, imenovanem Ženska 100tka, in skupaj prevozijo sto kilometrov. Še to: prepoznavne so po pisanih dresih in nasmehih.

Intervju bi pravzaprav težko začeli s tem, da je kolesarska sezona na široko odprla vrata, saj sploh v urbanem okolju, z redkimi izjemami seveda, traja vse leto. Slovenke in Slovenci smo postali pravi kolesarski narod, mar ne?

Kolesarjenje je res obnorelo Slovenijo. Meni se zdi to super. Veliko sta pripomogla Primož Roglič in Tadej Pogačar, nekaj pa tudi preprosta želja po giban­ju in boljšem počutju ter ne nazadnje druženju. Special­ka, MTB ali novodobni gravel – vsi privabljajo fante in zmeraj več deklet.

K razcvetu kolesarstva torej ni pripomogla odločitev vse več ljudi, da se bodo na delo vozili s kolesom, do okolja prijaznim in v mestu mnogokrat tudi hitrejšim prevoz­nim sredstvom?

Kot rečeno so nam dober zgled naši profesionalni kolesarji, ki s svojimi dosežki burijo duhove na dirkah najvišjega ranga. Veliko je k razcvetu pripomogla tudi epidemija covida-19 – takrat so bila menda kolesa razprodana. Menim pa tudi, da ljudje vse bolj cenijo kakovost življenja, ki pušča svoj pečat v današnjem hitrem vsakdanjiku. Klišejsko rečeno, pa vendar drži kot pribito: šport osvobaja.

Omogoča, da (p)ostanemo fit in zdravi v svojem telesu. Rada povem, da je že znameniti fizik Albert Einstein dejal, da je tudi življen­je kot vožnja s kolesom – da obdržimo ravnotežje, moramo ostati v gibanju. In gibanje je življenje. Pa naj bo to prevoz s kolesom od doma do službe, kolesarjenje za dušo ali pa kolesarjenje za (osebno) zmago.

Na prvi Poletov trening sem prišla z gorskim kolesom, postrani čelado in plapolajočim anorakom za v hribe. Potem pa me je potegnilo. Zares poklicna kolesarka žal nisem bila, saj sem ves čas kolesarila in hodila v svojo službo, ki je zame še vedno tako »in« kot kolesarjenje. Ker sem doktorica fizike, sem fiziko dostikrat s pridom izkoristila tudi na kolesu.

No, prav je, da bralke in bralce spomniva, da je za popularizacijo ženskega kolesarstva pri nas zelo zasluž­na časopisna hiša Delo in z njo kolesarke, ki ste bile znane kot Poletovi angelčki.

Poletovi angelčki smo res bile prva ekipa deklet na specialki, ki smo začele dirkati v konkurenci elite. Takrat se je začela ne samo moja kolesarska zgodba, ampak po mojem mnenju kolesarska zgodba prenekatere Slovenke. Hvaležna sem, da sem bila v pravem trenutku na pravem mestu.

Poletovi ženski ekipi rekrea­tivk ste se pridružili kot začetnica in se potem prebili med poklicne kolesarke. Zakaj je za vas osebno kolesarjenje »in«?

Ja, res je. Na prvi Poletov trening sem prišla z gorskim kolesom, postrani čelado in plapolajočim anorakom za v hribe. Potem pa me je potegnilo. Zares poklicna kolesarka žal nisem bila, saj sem ves čas kolesarila in hodila v svojo službo, ki je zame še vedno tako »in« kot kolesarjenje. Ker sem doktorica fizike, sem fiziko dostikrat s pridom izkoristila tudi na kolesu.

In ja, v svoji kolesarski »karieri« sem prevozila prenekatero dirko najvišjega ranga. Najbolj so mi v spominu ostale spomladanske klasike v Belgiji in na Nizozemskem. Glede ljubezni do kolesarjenja pa ... kaj je lepšega kot brezčasno drveti s hitrostjo 40 km/h z vetrom v laseh?

Od leta 2016 ste predsednica in strokovna vodja edinega amaterskega ženskega kolesarskega kluba v Sloveniji. Kaj vse povezuje Slovenske specialkarke?

Kolesarke sem na pobudo kolesarskega kolega začela povezovati neformalno že kakšni dve leti prej. Pa je kar steklo in tako sem leta 2016 na pobudo deklet, ki smo se že družile in kolesarile na rundah, ustanovila društvo. Prvo in še vedno edino žensko kolesarsko društvo v Sloveniji, ki zdaj šteje že okrog sto članic. Poudarila bi, da deluje na povsem prostovoljni osnovi.

Financiramo se izključno iz letne članarine, ki znaša 25 evrov, ter nekaj donacij, za katere smo zelo hvaležne. S temi sredstvi potem članicam delno pokrijemo denimo naše vsakoletne spomladanske kolesarske priprave ali startnine maratonov, ki se jih udeležijo.

Povezuje nas ljubezen do kolesarjenja in prijetnih kolesarskih druženj. Dekleta so res super, vedno priskočijo na pomoč in rade sodelujejo pri organizaciji dogodkov. Sama vsem novinkam na kolesu rada svetujem, delim svoje izkušnje in jim pomagam, da izboljšajo svojo tehniko in formo. V največje veselje mi je, ko spremljam njihov napredek. To veselje je nagrada zame.

Z nabiranjem kolesarskih kilometrov nabiramo dobro počutje – tudi to seveda drži kot pribito, kajne?

Kolesarjenje je šport za telo in dušo. Z vsako športno dejavnostjo sčasoma izboljšamo svojo telesno pripravljenost in ohranjamo srce, pa tudi dušo, mladostno, kar nam pomaga, da se počutimo dobro. Poleg tega je kolesarjenje šport, ki ga medicina priporoča, če imate težave s koleni ali za najrazličnejša okrevanja po poškodbah. Kolesarski sedež namreč podpre kar 70 odstotkov vaše teže, kar med zmernim kolesarjenjem znatno razbremeni pritisk na sklepe. Na kratko: kolesarjenje krepi telo in blagodejno vpliva na naše zdravje.

Hkrati pa je to prijeten način spoznavan­ja novih ljudi in novih krajev. V Sloveniji je namreč kolesarjenje že tako razširjeno, da si lahko družbo najdete že med popoldanskim skokom na kolo ali pa se pridružite društvu ali klubu, ki združuje kolesarke in kolesarje z vam podobnimi interesi za skupinske vožnje in uživanje z vetrom v laseh. Odličen družabni dogodek so tudi organizirane rekreativne kolesarske prireditve v krajih, ki jih drugače nikoli ne bi obiskali. Prav tako je narava s kolesa videti veliko bolj živahno kot iz avta.

Na koncu pa – kolesarjenje je res primerno za vsakogar. Svet so zdaj pre­plavila električna kolesa, ki omogočajo spoznavanje novih krajev s kolesom tudi starostnikom in ljudem, ki niso telesno dovolj pri­pravljeni.

Vam zaradi vsega tega sledi čedalje več žensk?

Glede na sporočila, ki jih dobivam, bi rekla, da dajemo ženskam dober zgled in se nam želijo pridružiti, ker vidijo, da je fino kolesariti v družbi. To mi pomeni res veliko, saj je dokaz, da delamo dobro. In da pedale vrtimo v pravo smer. Veliko specialkark namreč kolesari po svoje, veliko pa jih ne more kolesariti ob boku s svojimi partnerji, medtem ko pri nas vidijo, da lahko enako dobro kolesarijo v ženski družbi. Hkrati si pri nas najdejo žensko kolesarsko družbo, sklenejo se nova prijateljstva in stkejo nove vezi.

Prepoznavne ste po nasmehih in dresih živahnih barv. Vem, da lahko o tem povprašamo v kolesarskih trgovinah, pa vendar, lahko na kratko opišete, na kaj naj bomo ženske pozorne pri nakupu kolesa?

Moj nasvet za ljubiteljske kolesarke je, da naj bo njihovo glavno vodilo udobje. Če ste se odločile kolesariti za osebni užitek, da ohranjate zdrav duh v zdravem telesu, potrebujete predvsem udobno kolo, s katerim se boste z veseljem podale na krajše ali daljše avanture. Dirkalne specialke so običajno manj udobne, bolj trde in toge. Poleg tega imajo kolesa v nižjem cenovnem rangu prilagojeno geometrijo, ki omogoča manj prisiljeno držo in se je je lažje privaditi. Seveda pa morate še vedno biti pozorne na to, da vam velikost in geo­metrija kolesa ustrezata.

Kakšen evro več se splača odšteti za kakovosten sedež, saj se med kolesarjenjem soočamo s stalnim pritiskom na naše občutljive predele, kar lahko povzroča bolečine v perinealnem in išijalnem predelu.

Poseben izziv na specialki so čevlji in pedali, ki se jih je pač treba privaditi. Ampak kar brez strahu, človek se vsega navadi.

Čelada je nujna za zaščito glave in najpomembnejše je, da vam na glavi dobro »sedi«. Spet ni potrebe, da posegate po najdražjih modelih, saj morajo tudi cenejši izpolnjevati enake varnostne standarde.

Celosten videz kolesarke in kolesarja pa seveda dopolnijo oblačila. Po mojem mnenju so zaradi varnosti in boljše vidnosti na cestah dobrodošli barviti dresi – vsaj majice. Zato tudi v našem društvu prisegamo na barve. No, pa tudi bolj vibrantne so. Večjo pozornost velja nameniti le kolesarskim hlačam oziroma podlogi v njih.

Kot sem že omenila, je udobje med kolesarjenjem precej povezano s sedenjem, zato mora podloga nadgraditi pravilno izbiro sedeža in zagotavljati dobro oblazinjenje, hkrati pa odvajati vlago ter preprečevati razvoj bakterij, ki lahko povzročijo glivične okužbe.

Vsako leto se specialkarke iz vse Slovenije zberete na poletnem kolesarskem dnevu in skupaj prevozite sto kilometrov. Ne le da je v ženski družbi prijetno kolesariti, z vrtenjem pedalov spremin­jate ženski svet na bolje. Kaj porečete na to?

Naša Ženska 100tka je zdaj že tradicionalna prireditev Slovenskih specialkark. Letošnja bo enajsta po vrsti. Načrtujemo izlet na Bled, 3. junija 2023. Prijave so že odprte, vabljene! Ali spreminjamo ženski svet na bolje, ne vem, vsekakor pa upam, da smo čim več ženskam dober zgled, da se vendar opogumijo in se nam bodisi pridružijo bodisi same naredijo nekaj zase.

Omenila bi, da letos na Ženski 100tki pripravljamo še eno presenečenje, ki bo, upam, opozorilo na varnost kolesarjev na cesti ter na to, da smo enakovredni udeleženci v prometu. Upam, da bomo s številčnostjo vzbudile dovolj pozornosti.

Povejte, je kaj resnice v tem, da moški bolj dirkajo, ženske pa znamo uživati v razgledih in vetru v laseh?

Sama ne bi delala razlik med spoloma, tudi ženske rade dirkamo, to je pač stvar interesa in verjetno tudi značaja. Je pa res, da so moški v splošnem močnejši od žensk in jih zato mogoče bolj potegne v dirkanje in tekmovanje. Ženske pa dostikrat sedemo na kolo preprosto zato, da se odmaknemo od vsakdanjih obveznosti in si »prezračimo« glavo.​

In trije razlogi, da se pridružimo Slovenskim specialkarkam, so ...​

Ker smo same super punce. Ker smo ena velika kolesarska družina. Ker za nas vedno sije sonce in veter piha v pravo smer. Na koncu bi se zahvalila še vsem svojim specialkarkam, da so in da pomagajo graditi našo čudovito kolesarsko zgodbo. Pa tudi vsem podpornikom, ki nas vsakič znova razveselijo s kakšno dobroto v darilni vrečki na naših dogodkih. Hvala!

Preberite še: Klemen Bučan: Najdlje sem potoval do Ljutomera

Morda vas zanima tudi: To je pravljična kraška vasica, ki osupne s svojo lepoto


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)