Idealna obleka za prvi zmenek (potrdili raziskovalci)

Različne raziskave so postregle z nekaj podatki, kaj obleči za uspešnejši prvi zmenek.

18.12.2019 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Idealna obleka za prvi zmenek (potrdili raziskovalci)

Znanost se na vse pretege trudi, da bi vsakomur kar najbolj olajšala življenje in mu pomagala s koristnimi, uporabnimi nasveti.

Torej ni prav nič nenavadnega, da je bilo opravljenih že nešteto raziskav, katerih rezultati zadevajo tiste, ki se gibljejo v svetu zmenkov in med drugim skušajo odgovoriti na vprašanje, kaj obleči za prvi zmenek.

Osnovna znanstvena priporočila takole navaja Huffington post.

Stereotip, ki drži: moški padajo na rdečo

Rdeča barva pri moških zbudi pozornost. Leta 2008 izvedena študija raziskovalcev Andrewa Elliota in Daniele Niesta je prišla do zaključka, da ženske, ki nosijo rdeče odtenke, moške privlačijo bolj, kot v oblačilih, v kateri koli drugi barvi.

Ne glede na druge spremenljivke, so one v rdeči obleki najbolj seksi in privlačne. Trend je značilen za vse kotičke našega planeta in je opazen tudi med samci primatov, katerim se samice, ki med ovulacijo pordijo, zdijo neustavljivo privlačne.

"Najini zaključki so potrdili tisto, kar se nam je od nekdaj dozdevalo: ko gre za spolnost, moški pogosto prevzemajo obnašanje živali in se nezavedno zanašajo na primarne nagone," sta zapisala strokovnjaka.

Iz povsem nasprotnih razlogov je priljubljena tudi črna

Če rdeča res ni vaša barva ali menite, da je vendarle malo preveč vpadljiva, imamo za vas dobro novico: tudi črna je primerna barva za prvi zmenek.

Leta 2018 sta znanstvenika Robin Kraner z univerze Lincoln in Jerrica Mulgrew z univerze Trent s skupino strokovnjakov pod drobnogled vzela ameriško resničnostno serijo z naslovom Prvi zmenek, v kateri so nastopali pari, ki so se, uganili ste, pripravljali na prvi zmenek.

Raziskovalci so si ogledali več kot 500 zmenkov in pozornost namenjali oblačilom nastopajočih pred in na ključnem srečanju.

Kaj so opazili?

Sodelujoče v oddaji so za prve zmenke največkrat izbrale rdečo. Zlasti, če je bil partner, s katerim naj bi se sestale, zanje res privlačen. Druga najpogosteje izbrana barva oblačil pa je bila črna, ki so jo dojemale kot varnejšo izbiro.

 

To sicer ni presenečenje, je povedal Kramer in dodal: "Rdeča vsekakor prebudi s spolnostjo povezane asociacije, hkrati lahko sporoča, da je tisti, ki jo nosi, dostopen z vidika seksualnosti. In ljudje, zlasti na prvem zmenku, nočejo vedno pustiti takšnega vtisa ter zato raje izberejo nevtralnejšo eleganco, ki je sprejemljiva tudi za drugo stran."

Oblecite se v skladu s pričakovanim počutjem

Z drugimi besedami: uporabite moč oblačil (enclothed cognition). Gre za termin, ki sta ga leta 2012 skovala znanstvenika Hajo Adam in Adam D. Galinsky ter z njim utemeljila fenomen vpliva oblačil na možgane.

V študiji sodelujoče prostovoljce sta razdelila v dve skupini. Tiste v prvi sta oblekla v laboratorijske halje, one v drugi pa v oblačila, ki niso bila povezana z nobenim poklicem.

Oboji so bili primorani opravljati predpisane naloge in strokovnjaka sta ob zaključku raziskave ugotovila, da so se sodelujoči v prvi skupini zlasti pri nalogah, ki so zahtevale veliko pozornosti, odrezali bolje od sodelujočih v drugi.

 

Te izsledke je mogoče prenesti tudi na svet zmenkov. Visoke pete so kulturno povezane z ženskim seksapilom in nedvomno boste, če jih boste obuli, bolj spogledljivi, kot če bi na zmenek prišli v nizki obutvi. Nekako tako gre pri moških: v obleki ne samo, da bodo v očeh drugih delovali samozavestnejši in uspešnejši, tako se bodo počutili tudi sami.

Malo ličil dela čudeže

Leta 2011 je moči družilo več univerz ter k sodelovanju povabilo znanstvenike z inštituta Dana-faber in iz podjetja Procter & Gamble. Med raziskavo, ki je potekala pod njihovim okriljem, so prostovoljcem kazali fotografije žensk z različno količino ličil: povsem nenaličene, naravno naličene (z zelo malo ličil), profesionalno naličene (zmeren make up) in glamurozno, močno naličene.

Na koncu se je izkazalo, da so bili vsi naličeni obrazi v očeh sodelujočih privlačnejši od nenaličenih. Je pa bila od količine ličil odvisna stopnja zaupanja v osebo.

Ena od soavtoric poizvedbe, Nancy Etcoff z univerze Harvard je za New York Times povedala takole: "Zmerno ličenje je najboljša izbira na dolgi rok. Kajti res je, da je ženska z bogato naličenim obrazom na pogled privlačnejša, vendar močna ličila v opazovalcu nižajo stopnjo zaupanja."

In za konec: bodite vi

Dejstvo je, da oblačila nimajo posebnega pomena, dokler niso na nekomu, ki jih nosi.

Zato zadnji napotek: ko se odločate, kaj obleči poskrbite, da bodo izbrana oblačila odraz vaše osebnosti, da se boste v obleki počutili dobro in samozavestno. Kajti prav ta lastnost velikokrat prevesi tehtnico na stran ponovnega zmenka ali na stran slovesa za vedno.

Preberite še: Deset absolutno prepovedanih tem, ko sta na prvem zmenku

Morda vas zanima tudi: Seks na prvem zmenku? Razlogi ZA in PROTI


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)