Štiri knjige, ki jih je dobro prebrati, preden dopolniš 30 let

Gre za klasike, ki so na knjižnih policah že nekaj časa, a so še vedno vredne vsake pozornosti.

27.1.2017 ob 10:58

shutterstock_561844846.jpg

Prehod iz dvajsetih in v trideseta je pomembna življanjska prelomnica. To je obdobje, v katerem iščeš sama sebe in ugotavljaš, kaj si resnično želiš v življenju. Edina pot, da se naučiš, kako preživeti v tem norem svetu, je, da se soočiš z vzponi in padci, a vseeno še kako pridejo prav kakšni nasveti. Da bi se lažje znašla sredi ponorelega sveta, Mična priporoča nekaj knjig, ki bi bilo dobro prebrati, še preden dopolniš 30 let.

Jack Kerouack – Na cesti

Privlačni roman je nastal pred več kot petdesetimi leti, a je še danes vreden vsake pozornosti. Velja za enega najbolj priljubljenih romanov, ki ima še vedno posebno mesto v newyorških knjigarnah. Leta 2012 je bil po romanu posnet tudi film, a pretiranega uspeha ni požel. Roman govori o velikem prijateljstvu, odkrivanju in brezmejni svobodi. Nabit je s čustvi in strahom, ki ga čutita mlada prijatelja, ki se podata na potovanje in v svet.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

na cesti.jpg

Paulo Coelho – Alkimist

Gre za pravo klasiko in eno izmed najuspešnejših Coelhovih del. Gre za simbolično in spiritualistično zgodbo, ki želi bralca prepričati, naj sledi svojim sanjam. »Zelo nas je strah, da izgubimo to, kar imamo, naj gre za naša življenja ali našo lastnino. Strah izgine šele takrat, ko spoznamo, da je tako našo zgodbo kot zgodbo sveta napisala ista Roka,« je le ena izmed čudovitih misli in alkimistovih zapovedi, ki opisuje smisel življenja.

Knjiga je izšla pri založbi Učila.

alkemist.jpg

Arundhati Roy - Bog majhnih stvari

Roman indijske pisateljice je veličastna družinska drama in tragična zgodba o prepovedani ljubezni med žensko, ki pripada višji kasti, in pripadnikom nižje kaste, kaste nedotakljivih. Roman je kljub svoji tragični vsebini hvalnica življenju in spomin, da sta intenzivnost in lepota življenjskih radosti zaznamovani z minljivostjo in sencami človeške šibkosti. Zgodba prikazuje zapletene odnose med odraslimi, otroki in o odraščanju.

Avtorica pravi, da je skrivnost dobre zgodbe v tem, da nima skrivnosti. »Dobre zgodbe so tiste, ki jih želiš slišati vedno znova in znova.«

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

bog.jpg

Junot Diaz – Kratko, čudovito življenje Oscarja Waa

Gre za pretresljivo družinsko sago Oscarja Waa, ki je pridobiva kilogram za kilogramom in ne zna stopiti na trdna tla. Živi kot posebnež, v odmaknjenem svetu znanstvene fantasitke, stripov in zvezdnih stez. Živi v svojem svetu, v realnosti pa nima prijateljev. Zaradi vse smole, ki jo ima, je prepričan, da je žrtev 'fukúja', prekletstva, ki mu Dominkanci, osenčeni s starimi praznoverji, pripisujejo neizogibno usodnost.

Avtor je za delo leta 2008 dobil Pulitzerjevo nagrado.

Knjiga je izšla pri založbi Hiša Knjig, Zložba Kmš.

waa.jpg

Avtorica: P. Pa.
Foto: Shutterstock, arhiv založb


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)