Si želiš lepša in bolj produktivna jutra?

Po jutru se dan pozna. Tako smo govorili včasih, a še danes vsi vemo, da se zgodi, da vstanemo 'z levo nogo'.

30.10.2018 ob 8:07

Dobro_jutro_micna.jpg

Z levo nogo vstanemo ali vstajamo takrat, kadar si ne vzamemo časa zase, kadar zjutraj ne naredimo nekaj, kar bi bila naša jutranja rutina, nekaj, kar nas lepše in bolje pospremi v dan pred nami. Saj poznaš tisto, ko ti gre od jutra vse narobe? No, da ne bi bilo tako je ljubiteljica juter in snovalka zgodb Anja Vogrič ustvarila akcijo Jutranja.

Zakaj si ne bi naredili jutra lepša in bolj produktivna? Veliko je ljudi, ki še vedno iščejo svojo jutranjo rutino. Zdi se, da marsikoga premaga pomanjkanje spanca, lenoba, toplina postelje, a potem vse počne v zadnjem trenutku in doživlja nepotrebni stres.

Kaj pa, če bi bilo drugače? Na primer tako kot si jutra naredijo naslednje znane Slovenke:

Betka Šuhel Mikolič: “‘Dobro jutro, jutro!’ sem si rekla en dan. Zgodaj, zgodaj, ko telefoni še ne zvonijo, ko je vest pomirjena, na vrhu moje Šmarne gore pa te čaka sončni vzhod. Prekrasno! To bo moj nov ritual. Vriskajoče srce, če ga spravim na velike obrate! Izkušnja, ki jo bom ponavljala v nedogled pa če se okrog mene vse podre. Bolj preprosto ne bi moglo biti.”

Nataša J. Kotnik: “Človek slej ko prej naleti na tistega človeka ali tisto knjigo, ki mu pretrese temelje in malce preuredi podstrešje. Pri meni je bila to knjiga Robina Sharme Menih, ki je prodal svojega ferrarija. Sharma je v trenutku rešil mojo težavo, ko mi je primanjkovalo časa za branje meni tako ljubih knjig: »Vstajaj zjutraj.« Tisto kričanje, ki ste ga morda slišali v maju 2016, je bilo kričanje moje sleherne celice. Te so se upirale, da jaz tega ne zmorem. Vse življenje sem trdila, da nisem jutranji tip. Delo do poznih nočnih ur mi ni bilo tuje. Spanje do zadnje minute tudi ne. A nikoli ne reči nikoli, pravijo. Nikdar ne bom pozabila tistega hladnega, temnega jutra, ko mi je ura zvonila »sredi noči«.”

Anja Vogrič: “Vstanem zgodaj, tudi med vikendom, okoli pete ure. Odprem okno, ob kozarcu vode, sedim. Napolnim se z mirom in uglasim s tiktakanjem stenske ure. Nadaljujem z aktivacijo, ki je intuitivna ali organizirana. Obožujem jutra, ko čas dopušča, da grem na bližnjo vzpetino, med jesensko lenobno naravo, po vzhod. Takrat prebudim svoje potenciale, ko se iz teme razvija dan. Takrat diši svežina in jaz prepoznam navdih. Dovolj zgodnja sem, da do trenutka, ko hčerko, ob njeni Glasbi, odpeljem v šolo, postorim – Takrat sem. Gospodinja. Bralka. Gledalka. Organizatorka. Sprehajalka. In ko se mi ob zajtrku pridruži mož se dokončno prebudim z jutranjo Debato.”

Mojca Mavec: “Verjetno sem v življenju videla več sončnih vzhodov kot zahodov. V spominu so sortirana po kontinentih ali krajih. Dolgi, lepi vzhodi na vrhovih vulkana ali značilni afriški vzhodi, kjer je sonce v trenutku na nebu, v trenutku se prebudi življenje v savani, ne tako kot pri nas, ko počasi prihajamo na plan. Jutra so lepa tudi v mestu, ko telefon molči in te še nič ni spravilo iz tira.”

Kaj če bi tudi ti odslej v svoje jutro vključila kakšen ritual, ki ti bo že navsezgodaj polepšal dan? Vabljena, da s haštagom #semjutranja svoje nove navade in boje z jutrom deliš na družabnih omrežjih vse do 15. novembra.

Preberi še: 7 preprostih navad za lepše jutro ali pa Ta jutranja navada preprečuje novo kopičenje kilogramov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)