Psihoterapevtka o novoletnih zaobljubah: Navad ni lahko spremeniti

Novo leto nas kar vabi k temu, da moramo nekaj spremeniti, a če ne čutimo želje v sebi, bo to težko.

13.1.2017 ob 8:15

profilna - 301216bv64.JPG

Vstop v novo leto je za nami in mnogi so si zadali, da bodo stvari v prihajajoče letu počeli drugače in bolje.  Cilji in načrti se pogosto spremenijo v dolge sezname, ki se jih bomo skušali držati v naslednjem letu, a žal se  mnogokrat vse izjalovi še preden mine januar.

Zavedanje, da smo vredni, sposobni in zmožni

Preveč ambiciozni načrti lahko prinesejo napredek, a imajo tudi pasti. Kako se z njimi soočiti, je za Mično spregovorila Katja Knez Steinbuch iz Inštituta Vita Bona, zavoda za raziskovanje, izobraževanje, svetovanje in terapijo.

»Novo leto je dobra priložnost za nove načrte, cilje in odločitve. Slednje so navadno precej unikatne, a bistveno je, da pri ustvarjanju novih idej vedno poslušamo svoje telo: kaj nam sporoča, koliko zmore, koliko zdrži in načrtujemo v skladu s tem. Sploh, ko govorimo o delovnih, športnih, oziroma o vseh fizičnih naporih. Preveč ambiciozni cilji so lahko spodbuda k še večjemu napredku, toda le v primeru, ko se ob neuspehu zmoremo soočiti tudi s tistimi najhujšimi občutji: nesposobnostjo, nezmožnostjo in nevrednostjo. Ko se zavemo, da smo vredni, sposobni, zmožni in ko zmoremo biti ponosni nase in se zavedamo, da tudi kak padec ne spremeni tega, takrat lahko gradimo naprej. Iz terapevtskega vidika je zato pomembno, da gradimo odnose, kjer se čutimo dovolj varne in svobodne, da nam vsa ta občutja še povečajo. To pa se lahko zgodi le, če iščemo stik s sabo in svojim telesom,« je pojasnila terapevtka družinske in zakonske terapije.

shutterstock_536155774.jpg

Potrebna je notranja motivacija

Razlogi, zakaj nekateri odnehajo prej kot drugi pa so po njenih besedah različni. Pojasnjuje, da je eden izmed glavnih razlogov v tem času ta, da gre le za zunanje spodbude –  v tem primeru novo leto – , ki kar narekujejo, da nekdo nekaj mora spremeniti. Kot da bi bilo to odvisno le od te prelomnice. »Če posameznik ne čuti te želje v sebi tudi sicer, nima notranje motivacije in je logično, da ne zmore spremembe. Poleg tega pa je vsaka nova naloga vedno zares težka. In navade ni lahko spremeniti. To je navadno vidno tudi v terapiji, kjer poudarjamo, da se spremembe ne zgodijo kar naenkrat (čeprav bi si tako želeli) in da ni nič narobe, če kdaj tudi pademo. Pomembno je le, da vedno sledimo pravi, svoji smeri,« je še pojasnila za konec.  

Avtor: Pia Pangos
Foto: Vita Bona, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)