Pet svari, ki jih morate vedeti pred prvo meditacijo

In jih upoštevati pri vsaki naslednji.

8.9.2017 ob 10:00

meditacija.jpg

Meditacija se mnogim zdi odlična ideja, vendar pa je od misli do izvedbe včasih dolga pot. Pa naj bo razlog za to pomanjkanje časa, volje ali bojazen, da se zadeve ne bodo lotili prav.

Zato nasvet: če se tudi sami igrate z mislijo, da bi se z meditacijo pobliže spoznali, začnite počasi in bodite realistični. Pri tem upoštevajte sledečih pet nasvetov.

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku

Naj vam bo udobno

Poiščite mesto, kjer boste sedeli udobno. Idealno bi bilo, da bi bil vaš hrbet med meditacijo zravnan, lahko tudi ob opori. Ravna drža omogoča globoko in pravilno dihanje. Ker meditacija traja od pet do 15 minut (ali dlje) je pomembno, da vam je med njo prijetno. Pravila, kako položiti noge, ni. Če vam sedenje v položaju lotusa na tleh ne odgovarja, se usedite na stol ali kavč in noge med meditiranjem iztegnite. 

Popolna tišina ni obvezna

Izberite del doma, kjer je najmanj hrupa in drugih zunanjih motenj, vendar ne težite k popolni tišini. Upoštevajte dejstvo, da ta za meditacijo ni obvezna in je v resnici praktično največkrat sploh ni mogoče doseči. Motnje iz okolja, kot je petje ptic, zvok prometa, radija ali televizije v drugi sobi vas ne smejo ovirati. Le namenjajte jim čim manj pozornosti in se osredotočite zgolj na dihanje.

Omislite si ritual

Včasih določen ritual pred meditacijo pomaga pri sami izvedbi. To je lahko preprosto prižiganje sveč, izparilnikov z dišečim oljem, polsušanje meditativne glasbe ali kar koli drugega, kar bo vaše misli pripravilo na to obliko sproščanja. Pomembno je le, da vam je rutina, s katero boste možganom in telesom omogočili predpripravo na meditacijo, všeč.

Načrtujte

Ker se z meditacijo šele spoznavate, si pomagajte z eno od mnogih spletnih aplikaciji, ki vas bodo zbližale s katero od tehnik. To izberite preden se odločite, da boste z njeno pomočjo poiskali notranji mir.

Postanite del skupnosti

Včasih je zabavno in spodbujajoče vedeti, da meditirajo tudi ljudje okoli vas. Obstaja veliko meditacijskih aplikaciji, s pomočjo katerih je mogoče vzajemno meditirati z ljudmi širom sveta. Če ste za osebni stik, k izkušnji povabite prijateljico ali se pridružite večji organizirani skupini ter meditirajte skupaj z drugimi člani. Tudi zato, ker vam bodo s svojim znanjem pomagali pri spoznavanju te tehnike sproščanja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)