Od seksa do brezdelja: Kaj vse je pametno načrtovati

Verjemite, presenečeni boste.

17.12.2017 ob 6:05

nacrt_micna.jpg

Vaš dnevni razpored je natančen: na njem je strogo odmerjen čas za delo, za vadbo, za nakupovanje, za čiščenje in za druženje s prijateljicami. Pametno, kajti dober načrt je skoraj polovica opravljenjega dela. Pa ste vedeli, da to še zdaleč ni vse, kar bi bilo v življenju pametno načrtovati? Poglejte, kaj za srečo, večjo učinkovitost in tudi za jasnejše misli umestite na svoj koledar opravil.

Čas za odklop

Vodja spletnega omrežja LikedIn Jeff Weiner si vsak dan vzame dve uri za odklop. Tedaj samo sedi v udobnem stolu in zre v naravo, zvezde ali skozi okno. Oprah podobnemu početju vsako jutro nameni vsaj deset minut. Lastnik svetovno znane blagovne znamke očal Warby Parker vsak dan uro in pol sedi in ne počne ničesar.

Za to ne potrebujete aplikacije. Prav tako tega ni treba imenovati meditacija. Smisel je, da ne počnete ničesar. Da ne razmišljate o ničemer. Da samo gledate v tisto, kar je pred vami. To je tako sproščujoče. In navdihujoče.

Čas za skrbi

Voditeljica ene zadnjih študiji o tesnobnosti Kristin Wong svetuje: "Vsak dan si vzemite nekaj trenutkov, najbolje vsakič v istem prostoru in ob istem času. Tedaj se  posvetite vsemu, kar vas skrbi in obremenjuje. Tako boste lažje obvladovali tisto, kar vas sicer spremlja cel dan vam ponoči ne pusti spati. Še bolje bo, če boste vse svoje skrbi napisali na list papirja. S tem boste produktivnejši, saj boste lažje ločili tiste, na katere lahko vplivate od onih, ki jih ne morete obvladovati. Prav tako si boste morali priznati, da se včasih pretirano obremenjujete z zadevami, ki tedaj, ko se pojavijo na papirju, sploh niso več videti tako grozne kot takrat, ko o njih samo razmišljate."

Čas za seks

Znanost pravi, da obstaja jasna povezava med seksom enkrat na teden in srečo v zvezi. A vendar je ob vsakodnevnih zadolžitvah težko vselej poskrbeti za minimalno količino telesne ljubezni. In tudi tu pride prav načrt. "Čeprav načrtovani seks res ni spontan ali romantičen, je boljši, kot da ga sploh ne bi bilo," pravi klinična profesorica Samantha Rodman. Nova postavka na tedenskem razporedu torej: seks v soboto zvečer. Seveda se načrta strogo držita.

Čas za druženje z otroci

Psihiater Alvin Rosenfeld je v New York Timesu pred nedavnim  podal vsem staršem sledeči nasvet: "Otrokom bi morali biti dani trenutki brez takšnih in drugačnih organiziranih obšolskih ali šolskih aktivnosti in straši bi si morali vzeti dovolj časa, da bi se jim tedaj posvetili ter skupaj z njimi razvijali kreativnost in domišljijo. Gre torej za skupno preživljanje časa brez nalog in zadolžitev, čas za komunikacijo in izkazovanje ljubezni, kar mladežu zagotavlja močno ogrodje za razvoj zdrave osebnosti. Tako boste svojim najmlajšim sporočili, da jih imate radi."

Kot torej načrtujete vsak pomemben sestanek, bi morali načrtovati tudi čas, ki ga boste namenili svojemu podmladku. Pomembno je, da ste tedaj prisotni fizično in mentalno ter jim tako izkažete svojo podporo in ljubezen. Zlasti, če sodite med tiste starše, ki si le redko ali sploh ne, vzamejo čas za kvalitetno druženje s svojimi otroki.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)