Na kavi s Hawkingom (ocena knjige)

Najbrž ga ni človeka, ki si ne bi želel poklepetati z enim največjih genijev našega časa. Z zadnjo knjigo, ki jo je napisal, se zdi, kot da je to zares mogoče.

30.7.2019 ob 7:50

stephen_hawking_knjiga_nas.jpg

Tudi, če ne bi bil avtor resnično osupljivih, celo prevratnih teorij na področju teoretične fizike, je bil Stephen Hawking v vseh pogledih izjemen človek. Kot znanstvenik si je postavljal vprašanja, ki si jih drugi niso upali postaviti, kot človek je uspešno premagoval velike izzive, pred katere ga je postavila usoda. Svoje znanstvene kolege je osupljal s teorijami o črnih luknjah in nastanku vesolja, množice pa navduševal s predstavljanjem svojih raziskovanj na vsem razumljiv način in imidžem rockovskega zvezdnika. Kljub temu, da so mu pri 21 letih diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo (ALS) in mu napovedali največ dve leti življenja je uspel zgraditi izjemno znanstveno kariero, ustvaril pa si je tudi družino in živel polno življenje, kakršnega ne zna živeti vsak. Izkusil je lebdenje v breztežnostnem prostoru in bil na seznamu prvih vesoljskih turistov, ki naj bi poleteli tjakaj na enem od pionirskih plovil Richarda Bransona. Družil se je z največjimi znanstveniki sveta, pa tudi s pop zvezdniki. Nastopal je v popularnih TV serijah kot so Simpsonovi, vesoljski nanizanki Star Trek: Naslednja generacija in humoristični uspešnici Veliki pokovci ter za pesem Keep talking posodil svoj značilni sintetizirani glas (govoril je s pomočjo računalnika, ki je razbiral premike njegovih mišic na obrazu) Pink Floydom. S knjigo Kratka zgodovina časa, v kateri je na preprost način spregovoril o najnovejših odkritjih o Vesolju in črnih luknjah, je podrl rekord in s 237 tedni na Timesovi lestvici najbolje prodajanih knjig pristal v Guinessovi knjigi rekordov. Hawking je bil tudi, o tem pričajo njegovi prijatelji in njegova dejanja, človek, ki je premogel obilico humorja, četudi včasih črnega in se je znal nasmejati tudi samemu sebi. In še zanimivost: Hawking se je rodil 8. januarja, na dan, ko je pred stoletji umrl Galileo, umrl pa 14. marca, na dan, ko se je rodil Albert Einstein.

steven_hawking_knjiga.jpg

Genijevo sporočilo

In čeprav je sam nekoč dejal, da bi raje kofetkal z Marilyn Monroe kot pa z Isaacom Newtonom, bi najbrž na prste ene roke lahko prešteli ljudi, ki si ne bi želeli iti kavo z njim. In pokramljati o kateri od tisoče zanimivih reči, s katerimi se je ukvarjal, denimo z vprašanjem, ali je mogoče potovati skozi čas. Ob srkanju kot črna luknja temne dišeče pijače bi ga nemara lahko pobarali še o tem, kam pravzaprav gre ta svet. Bomo pomrli v jedrski vojni ali nas bodo hude podnebne spremembe izbrisale s sveta? Se lahko katastrofičnim scenarijem kako izognemo? O vsem tem, pa tudi še o marsičem drugem, Hawking spregovori z bralcem v Kratkih odgovorih na temeljna vprašanja, ki so knjiga, ki jo je vredno vzeti s seboj na plažo namesto puhoglavih romanov. Razen, da vam bo nekoliko odškrtnila vrata v svet sodobne znanosti, vam bo omogočila tudi namišljeno debato z genijem o temah, o katerih bi moral razmišljati vsak od nas. Opremljena s predgovorom igralca Eddieja Redmayna, uvodom profesorja Kip S. Thorna ter spremnima besedama Hawkingove hčerke Lucy in profesorice fizike Mirjam Cvetič, ki je Hawkinga osebno poznala, ponuja vpogled v razmišljanja genija, enega najpomembnejših znanstvenikov našega časa. Hkrati pa odstira poglede človeka, ki je, čeprav mu je bilo na eni strani toliko odvzeto, v svet gledal optimistično in uspel iz danih okoliščin pobrati tisto najboljše, kar je lahko. »Glejte, da se zazrete navzgor proti zvezdam in ne povešate pogleda v tla,« nas v svoji zadnji knjigi poziva Hawking. »Skušajte dojeti, kar vidite in se sprašujte, kako je mogoče, da vesolje obstaja. Bodite vedoželjni. Če se življenje zdi še tako težavno, vedno je kaj, kar lahko počnete in ste pri tem uspešni. Pomembno je, da ne obupate. Naj vam domišljija poleti. Oblikujte prihodnost.« Če tako pravi eden največjih mislecev našega časa, ga najbrž lahko samo poslušamo, mar ne?

Stephen Hawking: Kratki odgovori na temeljna vprašanja; Založba Učila

O čem govori: o Vesolju, umetni inteligenci, napovedovanju prihodnosti, bogu, črni luknji, brexitu in še čem

Komu bo všeč: tistim, ki jih zanima sodobna znanost; vsem, ki si želijo med bralnimi užitki kaj pametnega izvedeti

Najljubši citat: »Glejte, da se zazrete navzgor proti zvezdam in ne povešate pogleda v tla. Skušajte dojeti, kar vidite in se sprašujte, kako je mogoče, da vesolje obstaja. Bodite vedoželjni. Če se življenje zdi še tako težavno, vedno je kaj, kar lahko počnete in ste pri tem uspešni. Pomembno je, da ne obupate. Naj vam domišljija poleti. Oblikujte prihodnost.«

Ocena: Knjiga, ki jo z veseljem prebereš tudi večkrat. **** (od *****)

Avtorica: Ajda Janovsky

Preberite še: Osebna izpoved Slovenke: Bil je princ na belem konju, rešitelj z eno napako ... bil je poročen

Morda vas zanima tudi: Ivjana Banić: Letos sem prisesana na pipo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)