Katja Štravs, ljubiteljica čokolad: To je najboljša slovenska čokolada

Če obožujete okus po čokoladi, potem morate spoznati Katjo Štravs, avtorico bloga Chocolissima, ki se osredotoča na kraljico vseh sladkih pregreh - čokolado.

30.1.2019 ob 10:28

Katja_stravs.jpg

“Od vseh sladic jo imam od nekdaj najraje,” začne pripovedovati Katja. Je strastna ljubiteljica čokolade, ki je ne zadovoljijo zgolj lešniki in suho sadje, ampak jo navdušuje odkrivanje različnih, nenavadnih in drznih kombinacij.

Obožuje vse kar je čokoladnega, z izjemo sladoleda. “Ta mora biti obvezno svež in sadni, ampak vsekakor prelit s čokolado,” pravi, ko začneva enega najbolj čokoladnih pogovorov.

Katja, bi vprašala, kdaj se je rodila ljubezen do čokolade, pa se mi zdi, da se z njo kar vsi rodimo. (smeh) Si kdaj raziskala, zakaj je košček čokolade nekaj, čemur se skoraj nihče ne more upreti?

Bi rekla, da sem se tudi jaz z ljubeznijo do čokolade kar rodila. (smeh) Zdi se logično, da imajo vsi radi čokolado, a obstajajo izjeme. Verjetno ti še niso poskusili tistih najboljših, pravih, ki niso zgolj sladke in predvsem cenejše različice. S čokolado je tako kot z vini, siri, olivnim oljem in drugimi razkošnimi gurmanskimi užitki. Prava čokolada je razkošna, njen okus pa več kot samo užitek.

Pri ljubezni do čokolade po mnenju strokovnjakov odločata poleg okusa seveda še vonj in njena tekstura, ko se ti počasi topi v ustih. In vsa ta občutja v telesu sprostijo nevrotransmiterje, predvsem dopamin, ki se sprošča ob vseh drugih užitkih, tudi pri seksu. Ni še povsem raziskano, zakaj je želja po čokoladi tako močna, saj so kakavova zrna sestavljena iz več sto različnih kemičnih spojin. Poenostavljeno dopamin ohranja spomin na pozitivne izkušnje in ob vsakem grižljaju čokolade se ta povezava še okrepi.

cokolada_slastna.jpg

Kdaj si prišla na idejo, da bi o čokoladi pisala blog?

V vlogi novinarke sem veliko spremljala blogersko sceno in opazila sem, da v Sloveniji pravzaprav ne obstaja blog ali spletna stran, ki bi čokolado kot eno najbolj priljubljenih, poznanih, cenjenih in konec koncev najbolj prodajanih sestavin na svetu izpostavila na tak način.

Strastni čokoholiki nikjer nis(m)o našli podrobnejših informacij o izdelavi čokolade, novostih in trendih, temperiranju, o t. i. “bean to bar” (od zrna do tablice) konceptu, vrstah in znamkah, ali pa ocen okusov iz prve roke ... Z željo, da tudi drugim razširim obzorja glede čokoladnega sveta, sem se odločila, da svojo radovednost potešim in nadgradim še s pisano besedo.

praline_opatija.jpg

Ob prebiranju tvojega bloga sem dobila občutek, da se na čokolado in na znamke čokolad v bistvu sploh ne spoznam. Katere so najboljše oziroma najprestižnejše znamke čokolad, ki bi jih moral poznati vsak čokosned?

Moram priznati, da se s čokoladno industrijo, ki iz dneva v dan raste in katere vrednost naj bi bila ocenjena na okoli 100 milijard evrov, še dodobra spoznavam. Kajti na trgu je nešteto znamk in podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo čokoladnih izdelkov in nemogoče je poznati vse ali vsaj približno večino.

Če govorimo o prestižnih znamkah v okviru cenovnega razpona bi izpostavila znamke Amadei, Vosges Haut Chocolat, DeLafée, Jacques Torres oz. Mr. Chocolate, Debauve & Gallais in Z Chocolat, katerih cene povprečno velikih bonbonier se gibljejo med 100 in 200 evri. Najdražje čokolade, ki vsebujejo na primer zlato ali tartufe, pa lahko stanejo celo več kot 2500 evrov.

Če pa izpostavim znamke, ki veljajo za ene najboljših in tudi nagrajenih čokolad glede okusa, pa so to Pierre Marcolini, Domori, Pacari, Bonnat, es koyama, Neuhaus, Soma Chocolatmaker in To’ak Chocolate. Težko je določiti tiste najboljše, saj je odvisno od okusa posameznika. Med tistimi z zanimivejšim spektrom okusov in dizajna je meni ljuba znamka Compartés, ki ima v ponudbi kar 51 različnih okusov čokoladnih tablic.

Je te čokolade mogoče dobiti tudi v Sloveniji?

Med vsemi omenjenimi je pri nas mogoče dobiti le znamko Domori (GourmetShop.si in espresso.si), je pa večino čokolad omenjenih znamk mogoče naročiti prek spleta.

Tudi v Sloveniji je vse več proizvajalcev čokolad, ki slovijo po odličnih nenavadnih okusih (Kocbek, Passero). Kateri proizvajalci so trenutno med tvojimi top tremi in katera je trenutno najboljša slovenska čokolada po tvojem okusu?

Čeprav smo Slovenci še vedno bolj kot ne zavezani h klasikam in tradicionalnim okusom, kot so lešniki, rozine in okus mlečne čokolade, je v zadnjem obdobju pri nas kar nekaj čokoladnic, ki se lahko pohvalijo z bolj drznimi kombinacijami. In tudi dizajnom embalaže. Izpostavila bi oba omenjena ter znamko Tramontana. Meni je trenutno najboljša slovenska čokolada Passero, za okus se pa ne morem odločiti med mlečno čokolado s hruško, klinčki in karamelo ter belo čokolado z makom in limono. Obe sta odlični!

cokolada_passero_mak_limona_hruska_klincki.JPG

V Sloveniji je v zadnjem času zaživelo tudi kar nekaj dogodkov/festivalov, povezanih s čokolado. Kateri te je do zdaj najbolj prepričal?

Na žalost še vseh nisem uspela obiskati in moram priznati, da me do sedaj ni nobeden prav zares navdušil. Predvsem me je zmotila prodajna naravnanost in ne toliko marketinška v smislu predstavitve znamke, filozofije, sestavin in izdelkov. Precej okrnjen je v večini festivalov tudi sam program.

Zame so prodajne stojnice v stilu sobotne tržnice veliko premalo, želela bi več aktivnosti, delavnic, tehnik izdelave, ustvarjanja … Od vsega pa sem najbolj pogrešala možnost preizkušanja, saj so ponudniki v večini izdelke zgolj prodajali. In še to velikokrat predrago (3 koščki za 1 evro)! Težko je ‘na pamet’ izbrati nekaj zase, ko pa je na voljo toliko različnih okusov. Podobno je bilo tudi na čokoladnem festivalu v Opatiji, ki sem ga pred kratkim obiskala.

Ker si bila dolga leta urednica lepote pri Cosmopolitanu Slovenija, ne morem mimo vprašanja čokolade v povezavi z lepoto. Svetuješ, da čokolado redno uživamo ali da si jo redno nanašamo na kožo v obliki kakšnih oblog ali krem? Verjetno kar oboje, kaj?

Jaz jo raje dam vase kot nase! (smeh) Redno uživanje čokolade je zelo priporočljivo, a le ko govorimo o temnih čokoladah z visokim odstotkom kakava. Ima namreč številne pozitivne učinke na telo, med drugim dviguje dober holesterol in znižuje slabega, znižuje krvni pritisk in vsebuje močne antioksidante ter veliko železa in magnezija.

Najboljše je, da si redno privoščimo košček ali dva temne čokolade ter jo hkrati uporabimo tudi v svojem lepotnem ritualu. V teh hladnih dneh, ko je koža dodobra izsušena, priporočam uporabo izdelkov, ki vsebujejo veliko kakavovega masla, ki hrani in mehča kožo.

kakavovo_maslo.jpg

Ker se bliža valentinovo, se dotakniva še vprašanja o podarjanju čokoladnih izdelkov. Kakšni pridejo v poštev in katera znamka kraljuje na področju dizajnersko dovršenih embalaž čokoladnih dobrot?

Ni toliko vprašanje, kaj bi podarili in kolikšna je cena, temveč gre za drobno (in sladko) pozornost. Vsekakor naj bo primerna obdarjencu. Veliko čokolad vsebuje tudi alkohol in zatorej naj takšne ne romajo v roke otrok. Preden izberete čokolado, obvezno preverite, kakšne okuse ima rada oseba, ki jo obdarujete, in če ima na kakšno alergijo na sestavino.

Če želite pustiti osebni pečat, lahko podarite čokoladno tablico s personaliziranim sporočilom. Najbolje je združiti okus in embalažo, saj jemo tudi z očmi.

Kar najbolj šteje pa je prvi vtis, ki ga pustimo, kar pomeni, da ne zavijemo v prvo trgovino in izberemo, kar nam pač najprej pride pod roke. Raje izberimo manjšo čokolado, ki je dobrega okusa in bolj zdrava, kot pa večjo čokolado, ki je polna sladkorja in umetnih dodatkov.

Lične embalaže imajo čokoladnice Čokoladni atelje Dobnik, Teta Frida in Lucifer, med tujimi pa bodo vse zaljubljene zagotovo očarale čokoladne dobrote znamk Godiva, Neuhaus, Hotel Chocolat in Compartés.

Katji lahko sledite na njeni spletni strani Chocolissima.com, instagramu in facebooku.

Pripravila: Špela Sila
Foto: Petra Cvelbar, Katja Štravs, Thinkstock

Preberite še: "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli." (piše: Maja Fister) ali pa EMA 2019: Zaradi Raiven bo KAOS, kdo pa so ostali nastopajoči?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)