Ideja za izlet: Na Ptujski grad, k termalnim vrelcem in v najstarejšo vinsko klet

Ptuj velja za eno naših najstarejših mest, kjer najdete najstarejše vino, dobro hrano, lep razgled na mesto in termalne vrelce, na katere so prisegali že stari Rimljani.

30.6.2017 ob 7:50

1.jpg

Vzpon na grad in razgled nad mesto 

Najstarejše slovensko mesto, ki slovi tudi po kurentih, leži pod starim gradom. Ob vznožju griča si lahko ogledate čudovit Dominikanski samostan, ki vas bo očaral z gotsko in baročno podobo. Na grajski grič se povzpnete kar peš, z vrha pa se vam bo odprl čudovit razgled na mesto. Grad je danes urejen kot Pokrajinski muzej Ptuj, kjer se lahko sprehodite po sobanah.

2.JPG

Ko se spustite nazaj med mestne ulice, na Slovenskem trgu odkljukajte mestni stolp, ob njem pa boste našli še Orfejev spomenik iz pohorskega marmorja. Ob sprehodu mimo mestne hiše boste naleteli še na Minoritski samostan. Ponaša se z izjemno samostansko knjižnico z več kot 5000 knjigami, celo s primerki iz 16. stoletja. Arkadno dvorišče je v poletnih mesecih eno najbolj priljubljenih prizorišč, kjer se odvijajo različni dogodki.

3.jpg

V Terme Ptuj na razvajanje in oddih v slogu Rimljanov 

Ptuj slovi tudi po termah, kjer se lahko prepustite razvajanju vse dni v letu. Grand Hotel Primus je svoj wellness center zgradil v edinstvenem rimskem slogu, kjer najdete tudi savne, v termalnem kopališču pa so poleg notranjega in zunanjega bazena še masažne kadi. V prijetnem ambientu si lahko privoščite tudi masažo in različne lepotne tretmaje. Jutra lahko preživite na vetrnici zdravja, kjer dan začnete z dihalnimi vajami ali tai chijem, preizkusite pa se lahko tudi v nordijski hoji ali golfu.

4.jpg

Gostje hotela imajo neomejen vstop tudi v Termalni park Term Ptuj, kjer so v celovito kopališko ponudbo vključene tudi savne. V vodnem parku ne manjka zabave in adrenalina tudi za najmlajše, ki se lahko zabavajo v zunanjih in notranjih bazenih, na velikih toboganih, počasni reki in v bazenu z valovi.

PREBERITE še // Bi šli raje v naravo? Preverite našo idejo za izlet v Posočje

5.JPG

Kolesarjenje ob Dravi in skok v vejkpark 

Mesto boste najbolj udobno raziskali kar s kolesom. Med Termami Ptuj in starim mestnim jedrom vodi prijetna kolesarska steza ob reki, od tod pa se vam bo odprl pogled na barvita mestna pročelja. Gričevnate Slovenske gorice in Haloze pa bodo v izziv vsem, ki uživate v premagovanju klancev.

6.JPG

Tu najdete tudi Wakepark Ptuj, prvi slovenski park za smučanje in deskanja na vodi z najmodernejšo vlečnico. Ta omogoča prilagoditev hitrosti vožnje glede na znanje in sposobnosti posameznika in je tako primerna za popolne začetnike pa tudi za profesionalce.

9.JPG

Postanek v gostilni Ribič

Okrepčate se lahko v gostilni Ribič, ki ima že več kot 30 let posebno mesto v srcu Ptujčanov. Gostilna ima tudi pokrito teraso, s katere se odpira pogled na reko in most, namenjem pešcem in kolesarjem. Nudijo tradicionalne slovenske dobrote, pripravljene in postrežene malo drugače in po zgledu najnovejših kulinaričnih pristopov. Pomemben del jedilnika so ribje specialitete, tudi iz sladkovodnih rib. Večina teh je prav iz voda bližnjih neokrnjenih rek.

PREBERITE še // Vas vleče na Kras? Koštabona vabi

7.JPG

Degustacija vin v Ptujski kleti 

Ptuj slovi tudi po odličnih vinih, njihove kleti pa imajo že sedem stoletij tradicije pridelovanja te opojne žlahtne kapljice. Ena najstarejših vinskih kleti na Slovenskem nudi različne degustacije in vodene oglede kleti. Ptujsko klet najdete na Vinarskem trgu 1. Začnete lahko pri osnovah in poskusite haložana, suvignona, pinky chick ali posladki renski rizling. Spoznate lahko celo družino vin Pullus, najbolj zahtevni poznavalci pa lahko med vodenim ogledom kleti okusite tudi zmagovalce, torej izbrana nagrajena vina. Med njimi na primer Pullus zorjeno vino ali arhivsko vino letnik 1983. Na zdravje!

8.JPG

 Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)