FOTO: Pokukajte v nov šik lokal v Mariboru s točilnim pultom iz strešne kritine

Pokukali smo v nov bistro v srcu Maribora, ki nas je pritegnil z zgodbo, interierjem, pa tudi s ponudbo. Stoji v nekdanji prodajalni čevljev, v njem pa najdete celo šolske stole v novi preobleki. Kdo stoji za njim?

19.6.2019 ob 9:06

aleksander_bistro_maribor_naslovna.jpeg

Alexander bistro je v celoti projekt Ane Flisar, ki se je idejne zasnove, prenove in interjerja lotila z možem Klemnom. Par je sam kreiral tudi vse jedi in postavil zgodbo sodobnega bistroja, ki prepriča s trendi ponudbo, svežimi sestavinami in prijazno postrežbo.

Maribor je bogatejši za nov fotogeničen bistro – kaj ga dela posebnega?

Včasih se šaliva, da se v bistroju počutiva kot v najini dnevni sobi. Alexander je res zelo oseben projekt, pri katerem ni sodeloval noben projektant, arhitekt ali kateri drug strokovnjak. Popolnoma vse sva zasnovala in izpeljala sama.

aleksander_bistro_maribor1.jpg

Kaj je tu stalo pred Alexandrom? Kateri so bili največji izzivi pri preoblikovanju prostora?

Včasih je bila tukaj prodajalna čevljev in kot tak prostor ni bil namenjen gostinskemu lokalu. Izziv je bil dvojni – najprej je bilo treba najti najboljšo in najbolj funkcionalno rešitev za razporeditev prostorov in elementov v glavnem prostoru, potem pa pri obnovi spoštovati prostor, njegove omejitve in danosti, ampak ga hkrati narediti modernega in prijetnega.

aleksander_bistro_maribor8.jpg

Črni strešniki na točilnem pultu in stari šolski stoli v novi preobleki … Kakšna zgodba stoji za tem?

Idej je bilo res veliko. Ker sva popolnoma vso prenovo izpeljala sama, sva morala najti rešitve, ki delujejo, ampak so hkrati izvedljive. Črni strešniki so super, ker dajo prostoru strukturo, hkrati pa so precej preprosti za namestitev.

Šolski stoli pa imajo res bolj kompleksno zgodbo – na točno takšnih stolih smo pred leti sedeli v šoli in lepo je to zgodovino ohraniti. Stole sva prenovila, preoblekla v pisan žamet in postali so res krasen element v lokalu. Škoda bi bilo, da dobrih kosov ne bi reciklirali.

aleksander_bistro_maribor11.jpg

Kaj vse se znajde na krožniku in katere jedi z vašega menija so trenutna uspešnica?

Zjutraj strežemo odprte toaste z avokadom, lososom, poširanim jajcem, domačim chutneyjem … Od 11:30 pa so na voljo zdrave bowle z rižem ali kvinojo, veliko zelenjave, stročnicami, svežim in pečenim lososom … Na meniju so seveda tudi naši kultni Alexander burgerji, ki so Maribor osvojili v že v food trucku, s katerim Klemen že več let sodeluje na različnih prireditvah.

aleksander_bistro_maribor_hrana5.jpg

Strežete tudi kavo mikropražarn in craft piva, vinska karta je lokalna. Torej je vaše vodilo "lokalno in domače"?

Vsekakor se trudiva podpirati naše proizvajalce in ponudnike, se pa ne omejujeva. Iščeva predvsem zanimive zgodbe in dobre, kakovostne produkte.

aleksander_bistro_maribor_hrana3.jpg

Kako pomemben faktor za prepoznavnost novih kotičkov je njegova instagramabilnost? Torej to, da je fotogeničen in mu promocijo z objavo lepih fotografij na družbenih omrežjih delajo kar zadovoljni gostje sami?

Sama sem pred odprtjem bistroja tri leta vodila družbena omrežja ene večjih slovenskih spletnih trgovin. Prav zato se izjemno dobro zavedam, kako pomemben je tako imenovan "social proof".

aleksander_bistro_maribor_hrana2.jpg

Bistro je zasnovan z mislijo na deljenje trenutkov na družbenih omrežjih. V ložo sva recimo namestila kontrastno tapeto, ki je super ozadje za Instagram fotke. Krožniki in skodelice za kavo so pastelne barve – ker so svetle barve na fotografijah veliko boljše sprejete kot temne. Ročno sva izdelala mize iz mozaik ploščic – ker je podlaga na kateri fotografiraš hrano in pijačo pač res zelo pomembna. Veliko je premišljenih elementov, ki ljudi spodbujajo k fotografiranju in deljenju na svojih profilih.

aleksander_bistro_maribor26.jpg

Kljub temu pa nisva prav vsega podredila "instagramabilnosti". Glede na obisk lahko potrdiva, da se pri naju dobro počutijo tudi tisti, ki družbenih omrežij sploh ne poznajo.

V Alexander bistro in njihove krožnike lahko virtualno pokukate v spodnji fotogaleriji, v živo pa jih najdete na Glavnem trgu v Mariboru.

Avtorica: Maja Fister
Foto: Sami Rahim, Facebook/Aleksander bistro


PREBERITE ŠE: Spoznajte nov šik lokal v Ljubljani in njihovo zmagovalno jed - Poké bowl ALI Pozabite na gostilno, ta slovenski par vam jedi streže kar v svojem stanovanju (ali v drugi državi)

Priporočamo tudi: Zakaj sem magnet za komarje? (VIDEO) in Nov trik za lupljenje česna, ki je obnorel splet (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)