Čin čin in Food Porn: Nova lokala na Tobačni z žgečkljivim imenom in ponudbo

Streljaj iz strogega središča domače prestolnice je vrata – dvoje njih, pravzaprav – odprl nov kotiček za druženje, nazdravljanje in razvajanje brbončic.

2.2.2018 ob 7:50

micnacincinfoodporn18.jpg

Mična je gin tonik tokrat srknila v novem "it" prizorišču, kjer se bodo, vsaj sodeč po obisku in odzivih na njegovem odprtju, po novem zbirali trendsetterji, ljubitelji kakovostnih opojnih substanc, šik burgerjev in fotogeničnih hipsterskih zajtrkov. Sestrska lokala Čin čin in Food Porn bosta privabljala kreativce z vseh vetrov, s pestrim programom pa tudi glasbenike in druge umetnike. 

To je prostor, kjer je pred leti domoval klub KMŠ, temno kletno zbirališče študentov, ki so se najraje opijali z mešanico ruma in kdovečesa, postreženega v kozarcu za vlaganje kumaric, ta isti prostor, kjer je zatem nekaj časa stal klub ZOO. A danes je videti precej drugače.

Lokala z ekipo, ki stoji za četico uspešnih ljubljanskih stičišč 

O tem, kaj je ostalo od njegove lupine in kaj novega (s pridihom starega) so prinesli vanj, nam je zaupal šopek članov ekipe, ki ustvarja novo zgodbo. Za novorojenim gostinskim dvojčkom stoji barman, večkratni državni prvak v atraktivnem mešanju koktajlov Aleš Prestor, sicer direktor podjetja, ki ima pod okriljem med drugim klube Cirkus, K4 in Shooters, lokal Centralna postaja, Slovensko hišo in posodobljenega Figovca ... In kaj je pripeljal na Tobačno?

micnacincinfoodporn17.jpg

Fotogenični detajli interierja in tistega, kar dobite na krožnik

Po duetu sveže prenovljenih ljubljanskih gostinski pridobitev nas je popeljal Igor Grlić, idejni vodja, ki si je zamislil velik del notranjosti prostorov. 

"Tobačna je že sama po sebi neka skupnost in naša želja je bila, da s tem nadaljujemo tudi tukaj. Čin čin je zgornji bar, kjer dopoldne strežemo kave in zajtrke, zvečer pa prirejamo različne dogodke. Spodnji prostor Food Porn je namenjen predvsem hrani, že v njegovem imenu pa smo se pošalili iz priljubljenega hashtaga, oznake #foodporn, ki preplavlja socialna omrežja," nam pojasni Igor.

Prav "instagramabilnost", torej fotogeničnost prostorov in jedi, ki jih postavijo na mizo, je v dobi družbenih omrežij ena glavnih lastnosti, ki jo milenijci iščejo v tem norem digitalnem svetu všečkov. In čeprav se iz situacije radi malo ponorčujejo, se gostinci tudi dobro zavedajo, da so takšne stvari za njih v resnici dobra stvar. V Food Pornu boste tako našli celo kotiček s prav posebno škatlo, ki ima popolno podlago in osvetlitev. V to škatlo postavite svojo jed in naredite popolno fotografijo. #foodpornlj pa je oznaka, ki jo prilepite poleg nje.

Od ugodnih zajtrkov, nadgrajene različice hitre hrane do večernih zabav ob gin toniku 

A vrnimo se k temu, kaj sploh je na krožniku.

Zajtrke strežejo od 8. do 14. ure, od jajčk na oko ali umešanih, pa takšnih s svežo špinačo in skuto, omlete z nadevom, do sendvičev (tudi veganskega!), pa smutijev, kosmičev in, pozor, pohanih šnit! Kmalu bodo razširili tudi ponudbo sladic.

micnacincinfoodporn9.JPG

Za kosilo? Krompirček z zeliščno soljo in parmezanom ali s tartufovim maslom, pa cezarjeva ali tajska solata. Z morske strani mesta diši po kalamarih, gamberih in lososu, za ljubitelje hitre hrane, ki so vseeno malo bolj uglajeni, pa strežejo cheeseburgerje, perutničke, fingerse in rebrca. Gre torej za nadgradnjo hrane, ki ji radi nadanemo pridevnik "hitra". Grlić je v sodelovanju s Fejzom Koširjem med drugim oblikoval tudi embalažo, v kateri postrežejo krompirček in burger in je – vsaj z obliko – podobna tisti iz McDonald'sa, le da njena vsebina presega ponudbo le-tega. 

Novodobne jedi se spogledujejo z različnimi kontinenti, ki se na koncu vseeno uspejo med seboj povezati. Kuhinjo vodi Daniel Dudnjik, pri sestavljanju menija pa sta imela prste vmes še Prestor in Rožle Volavšek.

"Jemo najprej z očmi, šele nato z okusom in želeli smo imeti oboje! Surovine in videz smo dvignili na malo višjo raven, a to je komaj začetni meni. Nameravamo ga prilagajati glede na odziv in nove ideje," nam je pojasnil Volavšek. 

In pijača? Tudi ta je pestra. Na policah za zgornjim pultom, ki segajo čisto do stropa, stoji 180 etiket žganih pijač. Imajo selekcijo 22 ginov, delajo svoje ledene čaje in limonade, pa tudi vinska karta in izbira piva sta široki. 

"Želimo prispevati h kulturi pitja. Ljudjem svetujemo, kakšen gin tonik bi bil lahko pravi zanje. Kot se je začelo s hrano, se zdaj dogaja tudi s pijačo, vedno bolj gledamo na to, kaj jemo in pijemo. Nismo še tam, a se dogaja. Lokal je fin poligon, da izobrazimo ljudi. So se pa že našli tisti, ki pridejo in rečejo, vau, Monkey 47 in Gin Mare imate!" nam je pojasnila vodja prostora Tanja Eržen.

Prostor, ki so mu vrnili staro dušo

Da Čin čin in Food Porn nista več KMŠ, je jasno že na prvi pogled. Osnova je bila prostoru vrniti tisti duh Tobačne, ki ima precejšnjo zgodovino. V prostoru boste tako našli kup starinskih kosov pohištva in DIY projektov, od pip, ki držijo police, betonskih tal in starih ploščic. Za eno mizo boste težko našli dva enaka barska stola, nekatere mize so sestavljene iz predmetov povsem druge prvotne namembnosti, nad glavo v zgornjem prostoru pa se vam vrti gigantski ventilator. Da so se do predmetov sploh dokopali, so morali prečesati boljšje trge in spletne prodajalce, ena od posebnosti pa je 6,5 metra dolga miza iz enega kosa starega hrasta na starih industrijskih nosilcih, delo Blaža Zrneca iz Old Oaka. 

V zgornjem prostoru vas od didžeja loči nekaj kaskaderskih stopničk, kjer si bodo kmalu omislili škripec, s pomočjo katerega vam bodo dostavili kavo, ki bi jo natakar po poti sicer verjetno izgubil. Za ilustracijami na stenah – morska deklica! – stojita scenograf Luka Uršič in Vladimir Mićković iz kolektiva Ljudje.

micnacincinfoodporn29.jpg

Ponedeljki za jazz, srede za stand-up, konci tedna za žurke!  

Kot nam je o programu še zaupala Tanja, so ponedeljki rezervirani za jazz, kar so ohranili že iz ZOO-ja, torki so namenjeni poslovnim dogodkom in predavanjem, enkrat na mesec bodo ob sredah gostili stand-up, ob četrtkih pripravljajo serijo koncertov vseh mogočih žanrov, petki in sobote pa so rezervirani za didžej program, ki se konča ob 3. uri zjutraj. Ob nedeljah počivajo. 

V toplejših mesecih, torej med aprilom in vse do oktobra, nameravajo dogajanje iz notranjosti preseliti na vrt, kjer napovedujejo festivale, koncerte, kino, razstave in celo kuhinjo na prostem. A vse ob svojem času. 

Glede na neusahljivi val idej, ki jih je ekipa prinašala v dosedanje projekte, bosta Čin čin in Food Porn najverjetneje postala novo zbirališče s svežimi eventi, ki bodo dogajanje iz strogega središča mesta prinesli tudi na Tobačno.

Besedilo in fotografije: Maja Fister


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)