20 stvari, s katerimi moraš prenehati do 30. leta starosti

Prestop v novo leto je poln novih idej in navdiha, kaj bi si želeli spremeniti, ob tem pa smo sestavili še seznam 20 stvari, ki jih moraš spremeniti še preden upihneš 30. svečko.

5.1.2018 ob 8:30

micna-min.jpg

Tridesetica je tista nevidna meja med mladostjo in odraslim življenjem, ko naj bi se stvari čudežno spremenile, a pravzaprav ostanejo povsem enake, če se ne spremenimo in odrastemo kar sami. 

Katere so torej stvari, ki jih moraš nehati početi do magične 30?

Biti finančno odvisna od drugih

Vsaka fizično in mentalno zdrava mlada oseba si je sposobna sama služiti svoj kruh in precej nenavadno je, če vas po 30. še vedno hrani in oblači mama. Seveda se lahko zgodi kakšen nujen primer, v katerem družina primakne kakšen bankovec ali pa se vam na srajci pojavi madež, ki ga zna odstraniti le mami, a neodvisnost in samostojnost sta osnovni korak v odrasli svet. Nenazadnje smo se za to neodvisnost in enakopravnost ženske borile dolga leta, zato svojo svobodo tudi izkoristimo! 

Shranjevati denar na enem mestu

Prvi oziroma študentski račun bi bilo fino zamenjati za "odraslega", mu dodati varčevalnega, denar pa morda vložiti še kam drugam. V nepremičnine, kripto valute ali kaj drugega, kar ga bo plemenitilo.

Izogibati se fondu za nujne primere 

Ker v teh časih nikoli ne veste, kdaj se vam bo nepričakovano pokvarila kakšna od nepogrešljivih tehnologij, prav tako pa tudi službe niso čisto zagotovljena stvar. Strokovnjaki predlagajo, da bi morali imeti v fondu za nujne primere dovolj denarja za najmanj tri mesece fiksnih stroškov. 

Dajati slabe napitnine 

Čeprav napitnine v Sloveniji niso nujne, jih bo vsak natakar vesel, še tako majhnih – še posebej, če ste bili s potrežbo resnično zadovoljni. Prav tako boste videti precej bolj zrelo, če za svojo mizo ne boste čakali na natakarja, ki vam je dolžan še tistih 10 centov. 

Vztrajati v destruktivnih razmerjih 

Tega vam sicer ni bilo treba niti v dvajsetih letih, a takrat se je vaša osebnost še oblikovala in morda niste še točno vedeli, kaj v razmerju si želite in česa niti slučajno ne. Čas je, da nehate tolerirati stvari, ki jih v razmerjih ne bi smelo biti in poiščete tiste, ki vas izpopolnjujejo.

Družiti se s toksičnimi prijatelji

Enako velja za prijatelje in tiste, ki to v resnici niso. V času šolanja ste velik del dneva morali preživeti s sošolci, ki so nekje vmes postali vaši prijatelji in zaupniki – a ne vsi. Tistih, ki to niso, se ne bojte izločiti iz svojega kroga. 

Slabo komunicirati z ljubimci 

Ljudje, s katerimi hodite na zmenke, naj vedo, kakšni so vaši nameni. So vam všeč? Si želite resne zveze? Bi raje hodili na zmenke še s kom drugim? Komunicirajte! Sicer niste odgovorni za tuja čustva, lahko pa minimizirate njihove srčne tegobe, s tem, da jim ne lažete, jih ne varate ali kakorkoli zavajate. 

V sebi zadrževati stres 

Z leti prihajajo tudi vedno večje odgovornosti in stres! Nikar ga ne zadržujte v sebi, ampak se ga rešite kakorkoli vam to že ustreza. S pogovori, športom, izletom za konec tedna … 

Ne prioritetizirati kakovostnega spanca

V dvajsetih ste zagotovo lažje prežurali celo noč in iz kluba direktno odšli na predavanja, a vaše telo ni več tako mlado, žal! Namenite mu dovolj počitka, da se bo lahko obnavljalo in svoje naloge opravljalo karseda učinkovito.

Ne uporabljati sončne kreme 

Časi, ko ste se poleti pražili na soncu za tisto zagorelo polt, ki je zbledela v dveh tednih, so mimo! Škoda na koži bo prav v teh letih postala bolj očitna, zato je skrajni čas, da začnete uporabljati kreme! 

Izogibati se zdravnikom

Prav vsak od nas je kriv odlašanja obiskov k zdravniku, saj smo vsi prepričani, da se nam nič groznega ne more zgoditi. Preventiva je ključna! 

Gojiti zamere

Vztrajati ob bolečih spominih in občutkih, ki so vam jih prizadejali drugi, ima na podlagi študij lahko resne negativne posledice na vaše čustveno in fizično zdravje. Študije pa pravijo tudi, da odpuščanje lahko vaše življenje na tem področju celo izboljša! Manj stresa, nižji krvni tlak, manj možnosti za depresije in morda celo manj gubic!

Skakati na diete, ki zdržijo dva tedna

Ne jesti dva dni, da se lahko spravite v obleko za prijateljičino poroko, je neumno. Prav tako preizkušanje tisoč in ene hitre diete, za katero že zdaj veste, da vam ne bo prinesla nič dobrega. 

Uživati nekakovostno hrano 

Namesto hitrih diet življenjski slog prilagodite tako, da se boste zdravo prehranjevali ves čas in to bo postalo del vaše dnevne rutine. Če potrebujete nekaj navdiha, obiščite nutricionista, da vam pojasni osnove zdrave hrane. Po 30. letu se hitra hrana namreč veliko bolj pozna kot vsa leta prej.

Se pretirano opijati

Študentski časi in opojne substance so za vami, pa zdaj? Še vedno lahko uživate v kozarcu vina in se imate fino, le maček naslednji dan bo bolj glasno mijavkal, če ostanete na steklenici. 

V omari ne imeti vsaj enega stajlinga "za odrasle" 

Klasičen črn kostim, hlače, bela srajca in zaprti črni čevlji so nekaj, kar mora imeti v omari vsaka resna gospodična, ko jo povabijo na razgovor za službo.

Zamujati in misliti, da je to simpatično 

V vsem tem času ste že uspeli izračunati, kako dolgo od doma do mesta vozi avtobus, taksi ali kolo in skrajni čas je, da to vzamete v zakup pri organizaciji. Spoštujte čas ljudi, ki vas čakajo in so se na pot opravili pravočasno! 

Pretvarjati se, da so ti všeč stvari, ki ti v resnici niso 

Eno je biti vljuden in poslušati ljudi, ko govorijo o stvareh, ki so zanje zanimive, čeprav vas ne zanimajo prav dosti. A nobene potrebe ni po tem, da bi se prilagajali njihovem okusu, le zato, da bi vas sprejeli. Zadržite svojo identiteto, zagotovo vas bodo ljudje imeli raje zaradi nje, kot manj pristne različice, ki jo skušate zaigrati.

Lomiti lastne obljube

Zavedajte se svojih obljub in dolžnosti in jih tudi opravite! Če že vnaprej vidite, da vam nekaj ne bo uspelo, o tem še pravočasno obvestite ljudi, ki na vas računajo. 

Primerjati se z ostalimi  

Ena najtežjih nalog, a tako izpopolnjujoča, ko vam jo uspe osvojiti. Ostanite zvesti samim sebi, druge pa imejte zgolj za vzgled in motivacijo, ne za nekaj, kar vas dela nesrečne.

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash 

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)