Ti dve lastnosti darovalca sperme sta za ženske najpomembnejši

Pri ženskah glede odločitve o darovalcu sperme pretehtata dve lastnosti.

30.8.2022 ob 7:47 | Foto: Tatiana Buzmakova/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ti dve lastnosti darovalca sperme sta za ženske najpomembnejši

Znano je, da so visoki moški na boljšem od nižjih pripadnikov močnejšega spola. Kajti številne raziskave so pokazale, da prvi praviloma zaslužijo več, so srečnejši, bolj zdravi in imajo v primerjavi z drugimi več možnosti za ohranjanje kognitivnih sposobnosti med staranjem.

A kljub temu visok temnolasec ni najbolj zaželen kandidat pri ženskah, ki iščejo darovalca sperme. Dve lastnosti, ki te največkrat prepričajo, sta mladost in visoka stopnja izobrazbe.

Raziskava, katere rezultate so pod naslovom Česa si ženske želijo od darovalca sperme objavili v časopisu Economics and Human Biology je pokazala, da so kandidatke največkrat izbrale prav moške s prej omenjenima vrlinama.

Izvajalci študije so zapisali: "Odkrili smo, da ženske za darovalce semenske tekočine najpogosteje želijo mlajše, formalno izobražene darovalce, redkeje se odločajo za moške brez akademskih nazivov."

Znanstveniki z univerze Queensland v Avstraliji so do omenjenih zaključkov prišli na podlagi analize 1546 odločitev žensk o darovalcu sperme v letih od 2006 do 2020 na zasebni avstralski kliniki za reproduktivno zdravje in potrdili, sta najpomembnejša dejavnika pri izbiri kandidata starost in stopnja izobrazbe.

Širša možnost izbire

"V večini razvitih držav imajo ženske, ki se soočajo s težavami s plodnostjo ali živijo v istospolnih zvezah, možnost umetne oploditve.

V semenskih bankah lahko izbirajo lastnosti očeta njihovega otroka, teoretično niso več vezane na fizično bližino, družbeni stratus, kulturo ali raso, njihov izbor je torej širši, zanimivo pri tem pa je, da videz kandidata v njihovih očeh ne igra ključne vloge," je povedal soavtor študije Stephen Whyte.

Evolucija igra pomembno vlogo

Raziskava sicer zavrača dejstvo, da ženske tradicionalno privlačijo starejši in ne mlajši moški, saj najnovejša dognanja dokazujejo, da ima sodobna ženska drugačne kriterije in prednost namenja mlajšim junakom in navajajo, kakšno vlogo tu igra izobrazba:

"Z evolucijskega vidika so ženske vedno hrepenele po moškem, ki je sposoben zagotavljati vire preživetja. En od pokazateljev njegove spodobnosti je očitno višja izobrazba, ki je v očeh sodobne ženske smatrana kot ena največjih dobrin.

Ko gre za umetno oploditev ne z vidika, da bo lahko skrbel zanje in za podmladek, temveč s stališča, da bo njegove lastnosti in ambicije podedoval tudi otrok," je še povedal Whyte.

Povzeto po portalu Men’s Journal.com

Preberite še: Jennifer Aniston o nosečnosti, pričakovanju dvojčkov in dvojnih družbenih merilih

Morda vas zanima tudi: Žalostna zgodba: »Med nosečnostjo sem izgubila otroka. In tako sem potem spet našla mir«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)