Deviška kožica ni dokaz nedolžnosti

Na njeni podlagi ni mogoče prepoznati spolnih (ne)izkušenj.

27.9.2017 ob 12:50

zenska_micna_ThinkstockPhotos-544113056.jpg

Zdi se, da smo bili, kar zadeva deviško kožico oziroma himen, celo življenje v zmoti. Od nekdaj namreč poslušamo, kako se pri prvem seksu pretrga in izgine, a strokovnjaki trdijo, da temu ni tako in dodajajo, da pradavni dokaz deviškosti, tanek sloj kože v vaginalni odprtini, ostaja tudi po prvem odnosu in da je dokazovanje nedolžnosti z njim povsem nesmiselno.

Neverodostojen dokaz

»Deviška kožica se kaj lahko ne strga med prvim seksom in tudi najizkušenejši zdravniki ne morejo razlikovati himena device od himena ženske, ki to ni,« zatrjuje Rose Olson z medicinske fakultete Minnesota ter avtorica prispevka o preverjanju deviškosti, objavljenega v publikaciji Reprductive Health.

Kot poudarja, se to opno, tako kot preostala vagina, od ženske do ženske razlikuje in obstaja v najrazličnejših oblikah ter velikostih.

Edino, kar je značilno za deviško kožico vseh in se z rednim seksom spreminja, je njena elastičnost: postaja fleksibilnejša.

Sposobnost obnavljanja

Med prvo penetracijo res lahko pride do bolečine, ki je prav posledica nefleksibilnosti, praviloma se tudi poškoduje, a poškodovana kožica se s časoma obnovi.

»Več študiji je pokazalo, da se himen hitro zaceli. V resnici se obnavlja tako hitro, da že po nekaj dneh ni mogoče ugotoviti, da je bil poškodovan,« nadaljuje Olsonova ter dodaja:
»Drži pa, da se z leti zmanjša. V mlajših letih je dokaj opazen, zaradi hormonskih sprememb je s časoma vse manjši in ga je zato vse težje opaziti ne glede na to, ali je ženska imela spolni odnos ali ne.

»Himen je tanko, fleksibilno tkivo, ki se s časoma spreminja, njegova prisotnost ali odsotnost pa ni nikakršna priča o spolnih izkušnjah pripadnice nežnejšega spola,« je za BuzzFeed še povedala znanstvenica.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)