Devet mitov, ki uničujejo dober seks

Nekatere neresnice o seksu še kako vplivajo na kvaliteto spolnega življenja.

2.6.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Devet mitov, ki uničujejo dober seks

Kljub neomejenemu pretoku informacij še vedno kroži veliko mitov in neresnic glede različnih plati življenja. Seks pri tem ni izjema in nekatera zmotna prepričanja še kako kratijo spolne užitke ali predstavljajo ovire na poti do njih.

Katere so najpogostejše in najnevarnejše, razkriva portal 24 sata.

Moški orgazem vedno spremlja izliv

O vseh s spolnostjo povezanih mitov je ta med najbolj zmotnimi. Kajti večina verjame, da sta orgazem in izliv en in isti proces, kar pa ne drži.

Ejakulacija je posledica dogajanja v prostati in sečni cevi, kjer mišični krči pripeljejo do tega, da telo izloči seme.

Večina z orgazmom povezanih procesov se na drugi strani odvija v možganih. Natančni posnetki teh so pokazali, da dogajanje v možganih med orgazmom spominja na dogajanje med epileptičnim napadom: električni impulzi preplavijo male sive celice, po eni do treh sekundah od te točke pa pride do izliva.

Naloga partnerja je, da vzburi žensko

Zmota, ki najbolj škoduje kvalitetni spolnosti žensk. Prepričanje, da je skrb za njeno vzburjenje in orgazem njegova naloga, jih namreč potiska v pasivno vlogo ter s tem prikrajša za mnoge užitke.

Resnica je, da je vsak za svoj užitek odgovoren sam in da je raziskovanje lastnega telesa ter doseganje vzburjenja in tudi orgazma v solo igricah lahko odlična podlaga za kvaliteten seks v dvoje.

 

Moški na seks pomislijo vsakih sedem sekund

Nikoli ni bila opravljena študija, ki bi potrdila to trditev. Če bi bila resnična, bi pomenilo, da na spolnost pomislijo 500-krat na uro.

Kar je res veliko. Mnogi to prepričanje pripisujejo znanstveniku Alfredu Kinseyu, ki se je s tem prvi ukvarjal a je odkril, da je 54 odstotkov moških na seks pomisli nekajkrat na dan, 43 odstotkov pa le nekajkrat tedensko ali celo samo nekajkrat mesečno. Kar je daleč od vsakih sedem sekund.

V nedavno opravljeni raziskavi na univerzi Ohio so spremljali študente in njihove seksi misli ter prišli do zaključka, da študentje na seks pomislijo približno 19-krat na dan, kar je približno vsako uro in pol. Povprečna študentka nanj pomisli desetkrat na dan.

Več spolnih odnosov pomeni večjo vagino

Tudi to ne bo držalo. Vaginalni kanal in vagina sta prilagodljiva in elastična ter se tudi po porodu vrneta v prvotno stanje.

Število partnerjev, velikost njihovih udov, pogostost seksa, uporaba spolnih igračk in podobno ne vpliva na velikost nožnice.

Glavobol je ovira za seks

Bolj, kot ovira, je izgovor. Kajti seks dejansko premore analgetični učinek in pražene glavobol. In še nekaj: študija univerze Wake Forest je pokazala, da je pri posameznikih, ki so dovzetni za migrene, višja spolna sla v primerjavi s tistimi, ki z migreno nimajo težav.

Zakaj? Strokovnjaki domnevajo, da se med spolno vzburjenostjo in migreno v možganih odvijajo podobni kemični procesi.

Penis se ne zlomi

Res je, da v penisu ni kosti, a to ne pomeni, da se moški spolni ud ne zlomi. Gre za poškodbo, pri kateri poči opno, ki obdaja erektilno tkivo in povzroči močno bolečino ter zatekanje.

Spolne fantazije večina uresniči

Ni res. Manj od tretjina sodelujočih v raziskavi, ki jo je izvedel seksolog Justin Lehmiller, je spolne fantazije iz misli prenesla tudi v prakso.

Lehmiller je intervjuval več kot 4000 oseb in s tem izvedel najobsežnejšo raziskavo o spolnih fantazijah. Daleč najpogostejša je bil trojček (89 odstotkov), le 30 odstotkov pa se mu je res predalo.

Je pa zanimivo tudi, da obstajajo posamezniki, ki nimajo spolnih fantazij. A ti so s tremi odstotki v splošni populaciji v veliki manjšini.

Dolžina je pomembnejša od obsega

Moški so res obsedeni z dolžino, a ženske bolj zanima obseg penisa, je dokazala nizozemska študija, v kateri je 170 žensk ocenjevalo pomen obsega in dolžine moškega spolnega organa.

Do podobnih zaključkov je prišla tudi anketa časopisa Men’s Health, kjer je 70 odstotkov žensk prednost pred dolžino namenilo obsegu moškega uda.

Vrhunci spolnega življenja se pri moških in ženskah razlikujejo

Splošno prepričanje je, da moški vrhunec seksualnosti dosežejo pri 18-ih, ženske pa v 30-ih. A v resnici med spoloma ni razlik. Povprečni Američan denimo največ seksa pri 25. letih, ne glede na spol.

Ne obstajajo pa leta, v katerih bi bilo spolno življenje za vse najboljše in najbolj pestro. Da, uganili ste, zadeva je različna od osebe do osebe.

Preberite še: 8 seksi vprašanj, ki jih moški ne upajo zastaviti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)