Devet dokazov, da so srečno zaljubljeni bolj zdravi

Ne samo na počutje, vpliva tudi na fizično dobrobit.

22.10.2017 ob 5:10

zveza_micna.jpg

Biti zaljubljena in ljubljena je lepo. Kadar si v zdravem razmerju si namreč srečna, zadovoljna, sproščena in vesela. A to ne prinaša le čustvenega zadovoljstva, temveč pozitivno vpliva tudi na fizično zdravje. Temu v prid govori sledečih devet dokazov.

Srečnejša boš

Kot rečeno, srečno razmerje osrečuje. To ti je seveda povsem jasno in temu v prid govorijo tudi številne raziskave.

Kadar ljubiš in ti nekdo ljubezen vrača, je v telesu povišana raven hormona oksitocina, ki je zaslužen za občutke ugodja in udobja, poleg tega je ta hormon tisti, ki vaju z dragim tesneje povezuje. Zato si tako rada z njim in zato je že zgolj to, da sta skupaj dovolj, da si boljše volje.

Srečna zveza podaljšuje življenje

Že dolgo je dokazano, da srečno poročeni živijo dlje od samskih posameznikov. Strokovnjaki zatrjujejo, da je raven stresnih hormonov v telesih srečnih zaljubljencev znatno nižja, tu pa sta še razumevanje in podpora v stiskah in dilemah, kar pozitivno vpliva na fizično zdravje in zagotavlja daljše življenje.

Bolj graciozno se boš starala

Nihče ne more ubežati posledicam toka časa, a te bodo, če boš v srečnem razmerju, manj izrazite.

Študija univerze Missouri je namreč dokazala, da srečno poročeni več pozornosti namenjajo zdravju in počutju ter s tem lažje premagujejo sledove let od tistih, ki so samski ali v nesrečnih zvezah.

Redkeje boš pod stresom

Čeprav so takšna in drugačna nesoglasja, ki se pojavijo v še tako srečnih zvezah nekaj povsem običajnega in so pogosto vzrok za glavobole vendarle ostaja dejstvo, da je raven stresnih hormonov, zlasti kortizola, v telesu zaljubljenih nižja, kot pri samskih, kar so dokazali tudi znanstveniki z univerze Chicago.

Boljše bo tvoje mentalno zdravje

Leta 2009 izvedena raziskava univerze Kalifornija je prišla do zaključka, da je pri tistih, ki živijo v parih, znatno nižje tveganje za številne mentalne bolezni v primerjavi s samskimi.

"Ljudje v srečnih zvezah so deležni podpore partnerja ter se lažje vključujejo v širše okolje. Prav družbena interakcija pa je en od dejavnikov, ki zagotavljajo dobro mentalno zdravje," so za ABC News povedali tamkašnji strokovnjaki.

Bolečina bo manj izrazita

Ena od na to temo izvedenih študij je odkrila, da je pri zaljubljenih že zgolj s pogledom na fotografijo ljubljene osebe mogoče omiliti bolečino. Ob pogledu na fotografijo nekoga, s katerim niso romantično povezani, ta ostaja nespremenjena.

Strokovnjaki so zapisali, da je dopamin, hormon, ki ga telo sprošča tedaj, ko si zaljubljena, naravni zaviralec bolečine in lahko ublaži številne fizične tegobe, še močnejši učinek pa ima v tem pogledu dotik nekoga, ki te ima rad.

PREBERI še // Štiri pravila ljubezni, ki jih ne smeš prekršiti

Tveganje za bolezni srca bo nižje

Srce je sinonim za ljubezen in naklonjenost, ima pa dobro razmerje tudi pozitivne učinke na zdravje srca. Dobesedno.

V nedavno izvedeni študiji Evropskega združenja kardiologov se je namreč izkazalo, da zdrav zakon znižuje tveganje za srčno kap v vseh življenjskih obdobjih.

Kaj je v ozadju tega? Kot domnevajo strokovnjaki, je partnerjeva spodbuda k skrbi za zdravje veliko učinkovitejša, kot prigovarjanje zdravnika.

Bolje boš spala

Četudi tvoj dragi smrči se zdi, da je še vedno bolje spati ob njem, kot spati sama.

Strokovnjaki z univerze Pittsburgh so namreč odkrili, da je v telesih tistih, ki spijo drug ob drugem znatno manj hormona kortizola kar seveda pripomore k boljšemu počitku.

Druga, od te ločena raziskava je dokazala, da ženske v dolgem razmerju ob partnerju spijo trdneje in hitreje potonejo v spanec, kot kadar spijo same.

Rane se ti bodo hitreje zacelile

In še ena dobrobit srečne zveze: drobne ranice se hitreje zacelijo hitreje pri posameznikih, ki uživajo v njej, kot pri tistih, ki so samski.

Tudi za to sta zaslužna hormona oksitocin in kortizol. Prvega je v telesih zaljubljenih več, drugega manj, takšno razmerje pa spodbudno vpliva na celjenje ran.

Nedvomno dovolj dokazov, da je srečna zveza ne samo lepa, temveč tudi zdrava. In pomisli: seksa, ki prav tako vpliva na zdravje srca, mladosten videz, dobro počutje, večjo produktivnost, boljši spanec in še bi lahko naštevali, sploh nismo omenili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)